Ja pak ne shvaćam tebe koji nemaš razumijevanja da neki tek uče malo o podrumarstvu i uviđaju svoje greške i pokušavaju svake godine napraviti nešto bolje, neki iskorak. Ja sam ove godine dodao hranu i kvace zajedno, jer, ponavljam, tako piše na uputama, ali sam isto tako malo istražio i informirao se i shvatio da je to nepotrebno, pa ću slijedeće godine hranu dodavati u nekoliko navrata. Ovdje općenito sve manje možeš postaviti neko početničko pitanje...
228 je kvasac koji zbog beta enzima u jednom trenutku počinje smrditi na h2s ali NIJE h2s te moraš imati muda ostaviti to tako u bačvi još dva mjeseca pa će sav neugodni miris nestati i dobiti će se intenzivan miris sorte.
@ musher228 je kvasac koji zbog beta enzima u jednom trenutku počinje smrditi na h2s ali NIJE h2s te moraš imati muda ostaviti to tako u bačvi još dva mjeseca pa će sav neugodni miris nestati i dobiti će se intenzivan miris sorte.I ja sam se s tim kvascem jedno 6 godina mučio i učio na nekoliko bačava u svom podrumu, beta razvija čudne mirise kojima treba čak do dva mjeseca da dođu k sebi i onda su izraženi. Koristio sam ga u pinou bj. i muškatu i šta bi mi ostalo od muškata da sam išao luftati h2s, vjerovatno ništa a da je to bio h2s onda to više nebi bilo niti za rakiju
Pa najbolje ćeš naučit tako da sam nekaj probaš u podrumu...
Ma i meni je ovo SF. Ak smrdi na H2S onda je H2S. ß-glukozidaza nema direktne veze sa stvaranjem H2S vec cisto velika potreba tog vasce za hranjivima. Neki su imali super iskustva sa 228 BEZ hrane, ali iskreno ako vec idemo na selekcionirane procese onda se nebi trudio sjebat stvar do kraja nedodavanjem hrane...U suprotnom neka moja vlastita mikroflora odradi prcoes i bok. Taj nacin je i najekonomicniji...AKO SVE PRODJE U REDU!AKO?!
Recimo da se tako malo po malo učim već više od dvadeset godina a ono što sam najbolje naučio je da je najbezbolnije učiti se na tuđim greškama, a ne svojim. Tako, da imam neznam kakva muda , nešto što smrdi na trula jaja ne bih ostavio dva mjeseca u bačvi i mirno čekao da nastane od toga pravo vino, ni u ludilu. Osim toga, vjerujem da su timovi stručnjaka ipak utvrdili zašto nečemu treba nešto dodati da bi to moglo raditi onako kako treba. Sad filozofiram i idem off ali ne vjerujem da će netko kupiti novi Mercedes pa mu dati Delta 5 ulje jer će ići i sa tim uljem i kako Koshpa kaže, pa možda sve prođe u redu
Ista stvar se dešava kada na kraju alkoholne fermentacije staviš beta enzim, probaj pa češ vidjeti kakvi su to čudni mirisi i dali su slični h2s-u
Skrlet mi je zakipio na talogu. Grozdje je bilo dosta truljavo, pa sam mu dodao 20g/hl vinobrana. No nije bilo dovoljno. Eh sad. Dal ga pustiti da otkipi na vlastitim kvascima ili inokulirati QA23 koji je killer pozitivan? Ako da, kada dodat QA23.Kako god, dodat cu mu Fermaid i OptiWHITE.
Nista. Pustio sam ga neka radi na svojim kvascima i dodao mu hranu i secer. Ukoliko stane, onda cu inokulirati QA23.
Baš si eko . Možda ćeš biti i prezadovoljan s rezultatom. Kako bilo, iskustveno učenje u podrumarstvu je neprocijenjivo!