taj plutajući sloj sam imal i ja ove godine, koristil sam optiwhite za taloženje, možda zato? Istaložilo se odlično, imal sam sve skupa 50 litara taloga na 700litara mošta, i tih 50 litara sprešal na vreću...svaka kaplja je bitna nama zagorcima
I zaboravite sve postove o hlađenoj i kontroliranoj fermentaciji, o utjecaju temperature fermentacije na potencijale vina, arome i ostalo. Još kao što si prije predložio, staviti dovoljno vode i šečera i samo nek što burnije vrije Daj malo....
ja sam moral baciti 30-40 lit taloga jer nemam vreču , još sad mi se po glavi mota kak sam ga zlijal
svaka kaplja je bitna nama zagorcima
pumpa.....?
Hrana nije neophodna za dodavanje...
Probaj sa 228 pa mi onda to ponovi , a sa Mušketirom niti se slažem da je dobro pustita da odmah kako je naveo mošt ma početku odivlja, a naročito ne da poslije nema brige oko temperature vrenja i neka samo burno vrije. Sedmi dan nakon početka vrenja pri temp. mošta od 17 C nakon dodavanja šečera i hrane temperatura u bačvi raste i na 25 c. Mislim da je tu i te kako bitno reagirati i zaustaviti temperaturu a ne ostaviti neka samo burno provrije
Ja ne shvaćam vas koji stavljate isti dan kvasce, šećer, vodu, hranu i ostale eno pripravke...takav mošt je zasićen i naravno da će sve preburno odvirjati...ovako kako je mušketir napisao je jedno lagano vrenje.
poz.. razočaran sam berbom,komentirat neću,nije vrijedno spomena, cijepljeno mješano je u zadnjih 7 dana propalo više pola, a direkt sam sebe otresoo imam šećer više nego žalosnih 70 Oe za razliku od lanjskih 95 Oe.. imam pitanje,puno pišete o kvascima,,znam da velika većina vas ima sorte, i ja ću,ali tek kad mi to proraćun dozvoli..... dali u direkt stavljati kvasce,ako da koje? isto tak za šećer? pošto ga je jako malo hvala unaprijed
Svaka čast ako si bez naknadnog dodavanja hrane sa 228 uspio dobiti što si želio , a da još nisi imao problema ni sa h2s. Dosta ih znam, a i ja među njima, koji nismo to uspijeli, već moramo trošiti lovu na hranu za kvasce.Doduše i sam proizvođač navodi da imaju veliku potrebu za hranom i za dušikom no...Ni svatko ne taloži isto. Al dobro, na mlađima svijet ostaje ,no da te podsjetim na tvoju konstataciju od lani:Ja sam koristio 228 za Rajnski...i to srednja dozaPitaš koji je rizik dodavanja hrane? Pa u principu su ti kvasci napravljeni tako da zahtjevaju hranu, pogotovo 228 koji u sebi ima i malo beta enzima a samim time i povećanu potrošnju hrane. H2S dolazi do toga jer su kvasci gladni i od gladi krepaju pa se zasmrde CheesyOsobno nisam stavljao hranu, ali čisto iz razloga jer sam imao sjajan mošt, pa sam osjećao da ne zahtjeva dodatnu hranu u vidu feramida E. Jedino kaj sam radio je to da sam stalno hladio mošt ubacivanjem boci leda i držao ga na 15-16 stupnjeva. Nakon vrenja, odvojio grubi talog i još uvijek je na finom (cement) CheesySve je prošlo dobro ali je bila redovita kontrola. No, čak i ako se desi H2S, to je u podrumu najmanji problem, postoje preparati za to i u suradnji sa bentonitom rješena stvar, niš ne gubiš...naravno može se to rješit i jačim sumporenjem i pretokom...Znači i sam si naveo da je hrana potrebna, ali ju ti nisi koristio, što je znači tvoje osobno iskustvo, a ne pravilo, ujedno navodiš i kako si sam održavao temperaturu, a sad kad Mušketir govori da se temperatura zaboravi i naka se pusti da burno odvrije ne reagiraš