Ne znam gdje bi postavio ovo pitanje pa cu ovdje a admin moze premjestit na neko jesto koje smatra ispravnim.Zanima me da li se kod nas prakticira crimpanje grozdova ili da li je neko probao ili ima li negdje kod nas nabaviti klijesta i prstenovi za isto ?Primjer gdje postupak crimpanja hvale :http://www.vondelingwines.co.za/our_wines_sweet_carolyn.htm
bas ne vidim da krimpa nekim prstenom nego samo vjerovatno osteti peteljku da se prekine kolanje soka . Da li je to dobro ili ne ? Prije 3-4 godine imao jak napad pepelnice tako da su neki grozdovi ostali posuseni vec u 9. mjesecu . Na tim bobama je bilo i 24 posototka secera a boja ..... E sad da je to ponoviti bio bih presretan .Kad sam muljao to grozdje peteljke su bile tako suhe da mi je na muljaci pucao lanac koliko je bilo tesko okretati a bobe su bile manje ali zdrave samo neke djelimicno smezurane .
Bumo probali, na 2 reda rizlinga il grasevine.
Ono gore su špic-cange s kojima stisneš/oštetiš peteljku, i tak valjda svaki grozd. Kak bi rekel Podrumarov stari, perverzije.Podrumar nemoj se ništ srditi samo mi je smiješan bil komentar od tvojeg starog.
Baš me zanima šta će tebi reć stari. ;DMože se grozd i pobrati i objesiti u suhom i prozračnom prostoru i nek se suši.Sve to skupa štima,ali ne preporučam to malim vinarima zbog velikih gubitaka koje ćete kasnije jasko teško naplatiti. ;)I osobno imam takvog vina za koja će rijetko ko bit spreman izdvojiti 150-200kn za pola litre.
Baš me zanima šta će tebi reć stari. ;DMože se grozd i pobrati i objesiti u suhom i prozračnom prostoru i nek se suši.Sve to skupa štima,ali ne preporučam to malim vinarima zbog velikih gubitaka koje ćete kasnije jako teško naplatiti. ;)I osobno imam takvog vina za koja će rijetko ko bit spreman izdvojiti 150-200kn za pola litre.
Slažem se sa tobom... Ali ima ovdje hobi vinara koji bi htjeli za sebe i za svoju dušu proizvesti takvo vino, a ne za tržište... Npr naš kolega Komšić bi volio napraviti onakvu frankovku kakvu je imao i od berbe 2008, meni je bila fenomenalna pretpostavljam da se i tebi svidjela... Ja bi si definitivno htio proizvesti 50 l slatkoga Traminca sebi za dušu, a na taj način bi to bilo najlakše...Po mome mišljnju najbolje sorte za ovakav način proizviodnje su sorte koje imaju prirodno niže kiseline(Traminac,Sivi pinot ,Graševina) jer se prosušivanjem grožđa koncentriraju šečeri,kiseline i ekstrakti...
Kakvu opremu onda imaš za preradu