@Sve će se to promjeniti kada zvaršim faks za 3 meseca...Ja ti tak planiram svaki mjesec nekaj poduzet,a onda ti se desi nako sranje neplanski i ode plan.Eto ovaj me mjesec popravak oba auta košta 4000 kn i usrali se svi drugi planovi
Slažem se ,ali treba se barem nadati...
Heh, prijatelj, uzdaj se ti u sebe, pusti nadu, vele ljudi da je "nada"...hm, laka
Da, ispitivanjem su utvrdili da sve dalmatinske sorte crnog grožđa daju vrhunsko vino ako po lozi urod ne prelazi 1kg,u protivnom nemaš vrhunsko grožđe i nemaš cijenu od 22kn po kilu grožđa! Broj pupova određuje broj grozdova tako de se ovdje vrlo malo redi zelena berba,a i loza puno lakše podnosi sušu koja je iz godine u godinu sve veća.To i je problem kod uvoznih vina,ali jedno bi trebalo biti sigurno a to je da bi se "vrhunsko"vino trbalo raditi od onoliko grožđa koliko ta vrst loze daje vrhunskog grožđa.
Ok,podržavam računicu i imam drugi primjer: dozvoljeno je imat po trsu max.6 pupova i tu igra slijedeće da je moguće imati lozu po 1m2 i jedino tako možeš dobiti max. urod i kvalitetu.komentar.
pravilnik o vinu govori da za vrhunsko grozde prinosi ne smiju biti veci od 12 tona dole kod nas. ajmo rec da je to 1kg po lozi ako je sadjena 1x1m = 10.000 loza/hektar. to znaci da ako je sadjena na 1x2m moras imat 2kg/lozu da bi dobio isti urod, ili 1,5kg/lozu ak je sadjena 1x1,5m.... tako da je kg na lozu jako relativan pojam. ja nikad nebi sadio manje od 1,8m red od reda ako planiras lozu dizat na ®ICU (sta sad skoro svi rade). osvjetlenost lisca je skroz drukcija ako je loza na takje ili na zicu a razmak sadnje je isti. omjer izmedju rasta i prinosa je jako bitan i mislim da tu ljudi (kod nas) najvise grijese jer preslabo opterete lozu. normalno ima primjera di i previse. ljudi jos rezu po starinski, 2 do 3 brka bez obzira na to koliko gusto je vinograd posadjen. onda su loze prebujne, grozdje se osipa, terba skidat skoro sve zapirke...po literaturi (ovisi o puno faktora) na duzinski metar reda bi moralo doc 10-15 prutova (za vrhunsku kvalitetu), dole skoro nitko nema vise od 6 po metru. optimalna listna masa bi znacila imedju 6-10 prutova na m2, dole imas 2,3 na m2. a da ne govorimo o tome kako je lisce osvjetljeno kad se veze prut preko pruta. na kontinentu nebi ubrali kilo grozdja...barem je tako kod nas iako stvari idu na bolje, sve se radi kao nekad a lozu se dize u zrak i/ili sadi se tako da mozes proc traktorom, sta zahtijeva skroz drugu tehnologiju rada..
sigurno da svaka sorta ima svoje zakonitosti i trazi specificno opterecenje. bas kao i svaka loza za sebe. ja sam prvenstveno mislio na plavac, koji je rodna sorta sa vecim grozdovima (150-300g) i trazi manje opterecenje za razliku od sorata sa manjim grozdovima. tu se slazem sa gabrom i drugi faktori vjerojatno utjecu na cinjenicu koliko pupova se ostavlja, kao sto su dubina i kvaliteta zemlje, gnojidba, ekspozicija...a najvjerojatnije i razmak medju lozama - gustoca sadnje. vinograd di ima 6 mladica na duzinski metar lisca izgleda malo smijesno po meni (ako nije sadjen bas 1x1m).
Iz iskustva mogu zaključiti i slijedeče stvari koje su i malo kontradiktorne ali istinite;povečanjem kvadrature zemlje po lozi i povečanjem opterečenja po lozi dobija se veči prinos što je istina ali se strhovito gubi na kvaliteti manji su sladori i puno su niži polifenoli i ekstrakti što je kod plavca strašno važno,ne čiščenjem zaperaka poslije zametanja povečava se lisna masa koja pridonosi tome da loza manje pati od suše jer po noći upija više vlage iz zraka i optimalno je da loza ima cca4m2 lisne mase što uopće nije problem ako je loza na žici visine cca120.Iove godine sam dobio pohvale za plavac od g.Lea Gracina i jedino što mi je bitno je povečanje kvalitete prinos mi uopće nije bitan jer to dobijam cijenom koja je za vrhunski plavac veoma visoka!!
da li je tko krenuo u rezidbu danas sam prolazio pored jedne table kutjevačkih vinograda pa su krenuli s rezidbom al imaju neki stroj koji poreže rozgve između zadnje i predzadnje žice i onda je rezačima lakše lozu izvlačit van bar je to moj zaključak