Moj glas je za prvu varijantu . Samo onda treba podići prvu žicu, a po slici se čini taman do vrha kolca. I drugi puta pazi Prvo pitaj, a onda rezi
A zakaj ne bi mogla varijanta 1. i bez podizanja žice, uz malo opreza pri savijanju lucnja? Onak preko prsta? Kaj smeta ak malo "škripne"? Ili čak odrezati ga na 10 pupova da dosegne donju žicu, iz mogućnost oslijepiti zadnja dva ?
oprez kod savijanja lucnja ionako mora biti, ne slomim jednoga kod vezanja, nazalost.. mislim da je 2. varijanta bolja jer uzgoj ipak koliko-toliko ide nize i na godinu ce lakse biti formirati lucanj i reznik nego kod varijante 1. zamisli si kako ce trs izgledati za godinu dana u 1 varijanti i kako ce ga morati rezati..? ovako od oka to ce biti 20ak cm visije od prve zice dok kod 2. varijante ipak nece biti toliko visoko. takoder ce biti problem saviti lucanj sa tako visoke baze na donju zicu, ili ce biti preostar kut i velika je mogucnost da lucanj pukne (onda fakat nema nista) ili ce morati imati 20ak pupova na lucnju da bi ga mogao vezati za donju zicu.. Komsic, na koliko ti je uopce raspored zica, na kojoj su visini 1. i 2. zica? da rijesimo tu dilemu.
Jedna od varijanti je također da na starom lucnju ostavi reznik i jedan lucanj, a ovo gdje je sad reznik odstarani...ali to je zapravo varijacija na ovo što Ivan pišeSamo mi nije jasno, koliko sam shvatio, čovjek je ovako orezao 650 čokota? Zašto se upuštat u nešto ako se ne shvaća osnovna uloga reznika...
eventualno moze i tako ali to je uglavnom varijanta 2. jer mislim da bi mu se u ovom tvom slucaju previse preklapali reznik i lucanj i to bi bila prava suma loze, lisca i grozda i postojala bi relativno velika mogucnost da mu cijeli sistem "padne" jer bi previse tereta drzao taj mali dio trsa koji je ionako previse naprijed. lucanj iz reznika bi mozda bolje drzao balans jer je vise centriran kod kolca i u bazi trsa.ne bi bilo lose da nam Komsic posalje jednu fotku iz profila gdje bi se sve lijepo vidjelo, visine, raspored loza i zice..?
Prije dvije godine posadio sam stotinjak trsova. Prvu godinu sam orezao 20 komada na visinu žice i ti trsovi su se pokazali jači nego oni koje sam orezao normalno na 2 pupa. Dali bi bilo prerano ostaviti lucnjeve?
definitivno je prerano Razlog je jednostavan ... nije se dovoljno razvio korjen , u prvoj godini se mogu i dobri pokazat ali kasnije češ vidjet da če oni bit puno slabiji .to se je dogodilo i mojem bratu , kasnije je imao velikih problema da ojača trs
a vidiš, ja vidio vinograde sađene 2008 koji sada idu na lucanj već... nekome je rano nekome ne, ovisi i o gnojidbi i sorti
a čuj ...ja sam samo iznio svoje mišljenje i skromno iskustvo uglavnom mi se pokazalo ispravno kako postupam Tako sam radio s Graševinom i Rajnskim prije desetak godina i s Portugiscem prije 4 godine
Ma slažem se ja sa tobom, i meni se čini prerano, ali velim kaj sam vidio da ljudi rade i dobro im ide...
Ma mene zanima samo na koji rok ili ti kak su dugo je to bilo dobro ?