prijatelju,nemoj tako das svoje misljenje na neki svoj post,a onda ak ti i neko hoce odgovorit mora po podforumu traziti gdje si go uopce postavio i da vidi sto zapravo pitas.vidljivo je da si dobio par odgovora,pa se odluci,iako po mojem si ga prerano malo pustio na visinu sto ti sad moze u pocetku izgledati super,ali pitanje nece li se za koju godinu desiti problem da trs zbog nerazvijenosti korijena pocne naglo sabit no zelim ti da se ne desi nesto takvog
Ja koristim one papirnate sa žičicom, drže debele lucnje, lako ih sa škarama prerežeš na godinu, zakon.Samo to uzimam. Jedino malo prsti bole preko 1000 komada vezanja.Za ispravljanje trseva koristim onu plavu špagu za baliranje, jaka je i pouzdana.
Da,bekovina je izraz i kod mene,ali kod drugih nije pa sam zato tak napisal ,je vežem mlade trse s njom čisto iz tradicije i nešto kaj imam na kolcima,po žici tu i tam više koristim onu čeličnu žicu u papiru ili nekaj slično,razgradivo,plastiku ne
Bekovinu koristim i na kolju i na žici. Popikal sam deblje šibe u pijesak za potokom i sad je imam za prodati.
Bekovina? Jel to možda ono kaj se kod nas zove "Vez". Sadilo se uz vinograde, ima lišće slično ljeski. Imam živicu od toga, i dok mi kaj treba povezati vežem s tim. Trenutno imam za rezati, šibe su sigurno duge 1-1,5 m.
Imam taj jedan stariji nasad od djeda. 30 godina. Razmak preko metar trs od trsa,I malo proučavam Amerikance kak oni s lozom gospodare, točnije uzgojne oblike. Primjetio sam da ih velika većina uzgaja na kordonce, točnije jednostruki i dvostruki Royat.Primjećujem pozitivnu stranu: lakša rezidba, nema vezanja lucnjeva, manje razmišljanja(brže-urednije).Jedinu negativnu stranu vidim u tome kaj ti štrljci stalno idu u zrak.(smatram da ak previše ode u zrak da bi trebalo ostavit koju granu iz spajućeg pupa i tak spustiti štrljak.)Zanimaju me vaša iskustva, jer ja ne vidim zašto ne probati takav uzgoj.Ponavljam to je stari nasad, u novom imam jednostruki Guyot i to je zakon.Hvala.