VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
06 Lipnja, 2026, 13:32:21
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Vrtlarstvo
Vrtlarstvo
Krumpir
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
10
Autor
Tema: Krumpir (Posjeta: 99532 puta)
Entuzijast
Novak
Virovitica
Odg: Krumpir
«
Odgovor #60 na:
13 Travnja, 2015, 06:55:43 »
Ma natkriven je agrilom nisam ga uslikao budem kasnije vidi se žica koja ga drži i da ga nije bilo kod nas je bilo par jačih mrazeva sav bi bio spaljen i ovako koji list dira agril dobije svoje.ja ovako sadim rani jer folija grije zemlju i brzo raste a kako i sam kažeš ima još puno prednosti.
Evidentirano
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #61 na:
14 Travnja, 2015, 08:04:20 »
Koliko ja znam ona i pokojni ujak (koji je bio tesko bolestan pa nije mogao, a ona nije znala) dali su susjedu da na jesen poora i pognoji. Al kad je bila ta jesen to je negdije 9-10mj., i do proljeca se zemlja toliko stvrdnula ko kamen.
E sad moje je misljenje da je ona ipak pogrijesila, odnosno trebala je dva puta proci sa tanjuracom prvo plitko po povrsini, a onda duboko, da razrahli zemlju i tek tada proci s plugovima za pravljenje brazde.
Dal bi bilo uredu da je malo prije prosla s tanjuracom ?
Pitam jer nisam ja neki poljoprivrednik niti sam ikad vozio traktor.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član
Bednja
«
Odgovor #62 na:
15 Travnja, 2015, 05:45:28 »
Pa normalno..ko ziv još nekaj sadi direktno u brazdu.I kamo će se taj krumpir širiti sa gomoljem ak je to tak tvrdo.Nemreš biti pak tak neuk da ne obradiš zemlju prije bilo kakove sjetve.Čudno,ipak je ona ,vjerojatno starija ženska,a da dela drukćije,nek je pravilo
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #63 na:
15 Travnja, 2015, 19:56:27 »
Ma nije samo ujna kriva. Čovjek kada mu je netko najbliži teško bolestan i umre, ne može baš normalno razmišljati. Krivim susjede, koji nisu žensku savjetovali.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član
Bednja
«
Odgovor #64 na:
16 Travnja, 2015, 05:23:06 »
Da,nije mi ni bila namjera nekog uvrijedit,il,omalovažit.Samo sam onako,usputno prokomentirao.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #65 na:
18 Travnja, 2015, 00:21:51 »
Ma nema brige, ujak je bio srcani i malo psihicki bolesnik (trosio lijekove), tako da je ujna dobro podnijela gubitak muza jer ga je slabo podnosila.
E sad sto se tice nje i njenih 40 i nesto godina, ona je trebala steci znanje u obradi zemlje jer su ju tomu poducili otac, majka, brat, muz (ujak), svekrva koja je jos ziva, susjedi itd. Tako da se cudim slabom znanju jer zivi na selu i trebala bi dosta toga znati.
Jos mi je bilo smjesnije kad se pohvalila da je kupila jos 10kg novog sjemenskog krumpira koliko joj je falilo. Mislim si ja sta ti to vrijedi kad budes prilikom vadenja pomjesala stari i novi krumpir i opet nebus imala krumpira za ponovnu sadnju. Inace kupuje sjemenski krumpir svaku trecu godinu jer prvi kupljeni sjemenski krumpir koristi prve dvije godine.
Moj otac joj je pokusao pomoci uz vezi posla s krumpirom, tako sto je napravio plugove koji se daju mjenjati na istoj nosecoj konstrukciji jer zna koliko je to posla s krumpirom posebno kad ga treba vaditi van s motikom. Ujna ima hrpu zemlje na raspolaganju i uvijek su baka i ujak sadili malo vise posebno radi toga da mogu hraniti svinje preko zime.
E sad kad je ovaj tijedan bio gore zbog papirologije, onda je imao kaj vidjeti sta je napravila s plugovima i kakva je zemlja.
Pa je mene pitao jel budemo mi sadili krumpir u svom vrtu, a prije toga u trecem mjesecu me nije uopce slusao kad sam mu dao upravo taj prijedlog jer je mislio da ce ujna saditi i za nas. A sta je sad najveci problem ?
Bas sam zvao vrtne centre i nema sjemenskog krumpira u mojoj okolici jer su sve rasprodali !
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #66 na:
18 Travnja, 2015, 03:27:08 »
Ako ste se baš odlučili za sadnju, valjda možeš od nekoga nabaviti domačeg krumpira kojeg imaju za jesti a nije posipan preparatom protiv klijavosti, pa posadi takvog. Nema veze što je "staro" sjeme. Nemože biti tako slab, da ne bi nešto naraslo.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #67 na:
20 Travnja, 2015, 16:06:11 »
proviriio i moj krumpir, sadjen prije tri tjedna. Malo ga je mraz ofurio, ali sve je pod kontrolom.
Evidentirano
Brckovljani
tupka
aktivni član
«
Odgovor #68 na:
21 Travnja, 2015, 06:29:32 »
moj još nije posađen
. Bukirani smo s poslom od kojega se živi. Nikako da frezanje dođe na red. Nadam se da bude oko prvoga svibnja.
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
blitva
aktivni član
«
Odgovor #69 na:
21 Travnja, 2015, 08:33:53 »
koji insekticid koristiti protiv zlatica?
pozeljno je da ga mogu koristiti i protiv jabucnog savijaca, da je manje stetnosti i da je sto bolja cijena
Evidentirano
Brckovljani
Entuzijast
Novak
Virovitica
«
Odgovor #70 na:
21 Travnja, 2015, 11:09:48 »
Mospilan.
Evidentirano
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
blitva
aktivni član
«
Odgovor #71 na:
21 Travnja, 2015, 12:40:53 »
nisu li neonikotinoidi zabranjeni
Evidentirano
Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #72 na:
21 Travnja, 2015, 13:22:23 »
Ne znam za to da je zabranjena ta suptanca. No karenca za krumpir je pisljivih 7 dana, i jako je jeftin imas pakovanje od 2.5g mi se cini za 5litara vode sto ti je preko dosta za 20-30m2 i kosta svega oko 10kn.
Taj preparat ti je dobar protiv usi i jabucnog savijaca, karenca mu je svega 14 dana za voce, sto je idealno za vrlo rano voce koje dolazi u 6mj. Tako onda mos spricnuti te rane jabuke i kruske pocetkom 5mj. i normalno konzumirati bez straha od karence jer ce karenca isteci najmanje tri puta do sredine 6mj. kad je berba plodova.
http://www.genera.hr/pro/hr/1671/
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #73 na:
21 Travnja, 2015, 19:26:02 »
ma znam to, ali isto tako znam da neonikotinide optuzuju da rade pomor pcela. Cini se da su tri od sedam insekticida na bazi neonikotinida zabranjeni, a gdje ima dima....
Nasi su naravno mucki to odradili sto mi je jos jedna potvrda da tu nisu cista posla.. zato i zazirem od neonikotinida..evo podataka od strane Sluzbenih...
http://www.eea.europa.eu/highlights/neonicotinoid-pesticides-are-a-huge
Evidentirano
Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #74 na:
22 Travnja, 2015, 07:57:54 »
Zapravo svaki kemijski insekticid ti je stetan za pcele jer i pcele spadaju pod insekte. Zbog toga se sprica rano ujutro i kasno navecer kako bi se skropivo posusilo. Samo nasi dragi poljoprivrednici se toga uopce nedrze pa spricaju prije podne, u podne i poslije podne onako kak im se da.
E sad za pomor pcela moze biti krivac i taj nametnik koji se kaci pceli na leda i onda tako pcele ugibaju. A kako u pocecima pomora pcela nisu prije obracali paznju, tak su odmah za pomor pcela optuzili insekticide jer i pcele spadaju pod insekte.
Ak ti nije do spricanja kupi gustu mrezu pa lijepo pokri krumpir i vocnjak.
Evidentirano
Str:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...