VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
06 Lipnja, 2026, 08:20:19
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Vrtlarstvo
Vrtlarstvo
Krumpir
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Autor
Tema: Krumpir (Posjeta: 99520 puta)
SAS
Moderator
aktivni član
Odg: Krumpir
«
Odgovor #45 na:
13 Ožujka, 2015, 23:44:08 »
@blitva
Zdrave je vec nekoliko puta rekao da krumpir pokriva s agro folijom.
@zdrave
Evo ti fotografije sto pise obicno na etiketi od sjemenskog krumpira. To su primjeri etikete, tako slicno pise i na drugim sortama koje nisam pofotkao.
rsz_desiree_123.jpg
(53.72 kB, 506x380 - (hitova: 1256 ).)
rsz_sylvana_123.jpg
(46.74 kB, 506x380 - (hitova: 1183 ).)
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #46 na:
14 Ožujka, 2015, 05:31:22 »
@blitva
Pokrivam samo rani krumpir. A što se tiče kasnog krumpira, dok on proviri iz zemlje nema više opasnosti od nekih jakih mrazeva a i ako se malo ofuri po rubovima lišča, niš mu ne škodi.
Ako je taj zreli gnoj kao humus, možeš ga staviti na taj tvoj način ali ja mislim da bi ga bilo bolje pomiješati sa zemljom. Možda ti nije jasan onaj dio oko "ogrnanja". Tako mi rečemo kada krumpir naraste oko 20 cm pa mu onda na humke prigrnemo još zemlje koja je između redova.
Čudno mi je za Deltafert da ga nema u hrvatskoj. Ne da mi se sada u garažu gledat deklaraciju ali sam siguran da je još lani na njemu pisalo, da je uvoznik za krvatsku neka firma iz Istre, mislim da iz Buja.
Cijena je 10€ za 25kg ali je svake godine na jesen u akciji po 8€.
@SAS
E, jesmo ga zakomplicirali sa tim krumpirom.
Bilo koje certificirano sjeme je dobro za sadnju za vlastite potrebe. Jedino ako si želiš ostaviti svoj krumpir za sjeme za iduču godinu, onda moraš posaditi super elitu, elitu ili eventualno A reprodukciju a ove ostale nije poželjno jer je manji prinos. Naravno uz uvjet da je krumpir bio zdrav i da ga nije pofurila kakva plamenjača.
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #47 na:
14 Ožujka, 2015, 05:34:43 »
Evo, nešto malo sam našao na internetu o krumpiru, pa malo prostudirajte.
http://www.propisi.hr/print.php?id=7565
http://www.deloindom.si/vrste-vrtnin/semenski-krompir-rumene-sorte-si-utirajo-pot
http://www.sloga.si/assets/oglasi,_vabila,_objave/ponudba-semenskega-krompirja-2014.pdf
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #48 na:
14 Ožujka, 2015, 07:20:31 »
hvala na savjetima, budem ja onda krumpir (adora) posadio oko prvog travnja onda
... aha, radi se o "ogrtanju", sve je jasno!
mi ti ovdje imamo razne brikete, stalatico, fertor, pilfert itd... a deltafert nisam nasao ukucavanjem na netu, znaci u zg ga bas i nema, mozda u Istri.
Evidentirano
Brckovljani
Entuzijast
Novak
Virovitica
«
Odgovor #49 na:
21 Ožujka, 2015, 08:45:54 »
Jučer sam pofrezao jedan štraf uzduž vrta naravno zafrezan i fino pregoreni stajnjak i NPK 15-15-15 postavio kap na kap pokrio crnim malčem te posadio naklijanu Belarosu.Sad samo čekamo mladi krumpir mmmm...
Evidentirano
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
blitva
aktivni član
«
Odgovor #50 na:
21 Ožujka, 2015, 12:49:24 »
evo i ja sad cekam posaditi adoru, mislio sam sutra ali moj vrsnjak (Bertolini, 14 ks) je otkazao poslusnost
- ne mijenja brzine a tek mu je 41!!!!
.. i sad ocajnicki trazim rjesenja kako da pripremim tlo za sadnju.
Pregledao sam kako se moj krumpir naklijava, klice nisu preduge ali su ljubicaste.. jel to ok?
Evidentirano
Brckovljani
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #51 na:
21 Ožujka, 2015, 14:21:16 »
To su prave klice a ne one blijede dugačke.
Blitva da si negdje bliže ja bi ti mam došel sfrezat. Več imam kopačicu na prikolici.
https://www.dropbox.com/sh/xy460tzcwd27ceb/AAB73MKFkbiACVHYyH5elN49a?dl=0
Kod nas več svi sade kasni krumpir. Ja još ne, čekam da malo otopli. Ipak je još -2 po noči.
Jedino ču na jednoj gredici posaditi Manitou za probu a ostali kasni krumpir pod kraj idučeg tjedna ako bude vrijeme dozvolilo.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #52 na:
01 Travnja, 2015, 16:49:53 »
krumpir posadjen 31.3. Inace SAS, 10 kila mi je bilo dovoljno za 47 metara duzine cca (2x 20m + 7 m) s time da sam nekoliko metara posadio sa prepolovljenim krumpirom, cisto da vidim hoce li biti razlie u urodu.
Evidentirano
Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #53 na:
02 Travnja, 2015, 17:19:04 »
@blitva
Hvala na informaciji onda bi mi 5kg krumpira bilo dosta za probu na nekih 20m duzine odnosno 3x po 7m duzine koliko mi je inace dugacka jedna greda.
Kad bude bila berba javi koliki ti je prinos u kg makar po rupi pa da onda pomnozimo broj rupa tak se dobi otrpilike kolika je ukupna kolicina krumira.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #54 na:
02 Travnja, 2015, 18:01:40 »
budem naravno... trpao sam i stajnjaka i peletiranog gnojica i nesto pepela, mislim jos zaliti sa koprivom te zalijevati prilikom cvatnje i prema savjetima trebalo bi biti 200 kg krumpira - barem
zivi bili pa vidjeli.
PS s obzriom da je sjememski krumpir klasa A bude, prema zdraveovom naputku, probal posaditi toga krumpira i nest iduce godine...
Evidentirano
Brckovljani
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #55 na:
02 Travnja, 2015, 19:44:36 »
@blitva, pa tvoji krumpiri budu ko buče
Možeš si ga spremiti za sjeme za iduču godinu ako bude zdrav, to jest ako ga ne pofuri kakva plamenjača. Ako mu se prerano posuši cima, onda ti je bolje da na godinu opet kupiš novo sjeme.
Meni je lani Solara dosta stradala od plamenjače pa sam ove godine posadio opet novo sjeme.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #56 na:
03 Travnja, 2015, 07:34:30 »
Ma mos prema preporuci Petrokemije baciti i malo Kana u ranom porastu. Srecom Kana ima u malom pakovanju od 5kg koje nije skupo mi se cini oko 30kn. A tih 5kg imas za dosta veliku povrsinu jer ide otprilike 60-100g/m2 i ono je za siroku primjenu za vocnjak, vinograd i za povrce.
Ja sam recimo bacio malo NPK 15:15:15 u vocnjaku gdje imam preko 30 sadnica plus 30 trstova i jos mi je ostalo gnojiva iako je pakovanje bilo od svega 3kg. Ostatak NPK i Kan-a ide u vrt i to mi je preko dosta mineralnog gonijva za ovu godinu, a nisam skupo platio tih 8kg. Mi se cini sveskupa oko 55kn za Kan 27N i NPK 15:15:15.
Al nemoj zaboraviti malo tretirat krumpir protiv plamenjace da nebi ostao bez krumpira.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #57 na:
12 Travnja, 2015, 06:59:51 »
Ljudi moram vas pitati, koliko lose pripremljena zemlja za krumpir moze utjecati na prinos krumpira ?
Naime kako sam bio rekao otac je slagao i slozio je vrlo jake plugove za sadnju krumpira i ujna je uspijela popigati te nove plugove, odnosno drzac pluga koji povezuje plug i konstrukciju u obliku kvadrata. Pa je uzela stare i skoro je i njih popigala, a mozda i je ko bi ga sad znao jer nisam vidio, nije nista rekla. Kao veli da je zemlja toliko tvrda i gruba da je i susjed od 100kg morao jos stati na konstrukciju plugova koji su isli na traktor Imt 540 kako bi plugi uopce usli u zemlju, valjda je i hidraulika bila preslaba nemam pojma.
Rekla je da je kao njen neki susjed prosle godine na jesen lose poorao i pofrezao (valjda sa drljacom jer je to njoj sve isto), pa je ona ove godine prije ovog vikenda odmah na to krenula praviti brazde. Problem je u tome da ove godine radi sama bez preminulog muza (ujak), a ja i otac nismo vidjeli sta je izvodila jer je 80km udaljena od nas.
Naime malo mi je blesavo da je isla saditi krumpir u tako gruboj i tvrdoj zemlji da su se cak plugovi odnosno nosac plugova morali popigati. Mislim da zemlja uopce nije bila pripremljena kako treba. Ona se u to nis nekuzi po njoj je, a bude nekako.
Kaj zemlja za krumpir nebi trebala biti pripremljena onako rahla da bi i motikom morali moci napraviti brazde za sadnju kad nemas traktor i plugove kao nekada ?
Sto mislite koliki ce uopce biti prinus zbog lose pripremljene zemlje ?
Evidentirano
Entuzijast
Novak
Virovitica
«
Odgovor #58 na:
12 Travnja, 2015, 19:40:30 »
Pa to je teško reći pošto to ovisi još o puno drugih stvari kao što je nagnojenost,sorta,reprodukcija(1. , 2. ...) bolesti,količina padalina.........u svakom slučaju prinos će biti donekle umanjen pošto krompir voli dobro obrađenu zemlju to ti je sigurno.
Evo ja sam danas napravio par slika mog ranog krompira Belarosa moje sjeme prošle god orginalno posađen 20.3.
1 Belarosa 12.4..jpg
(162.58 kB, 640x480 - (hitova: 1106 ).)
2 Belarosa 12.4..jpg
(154.08 kB, 480x640 - (hitova: 1585 ).)
Belarosa 12.4..jpg
(177.69 kB, 640x480 - (hitova: 1068 ).)
Evidentirano
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #59 na:
13 Travnja, 2015, 03:14:13 »
@SAS
Nije ti ujna popigala plug nego susjed
Krumpir ne zahtijeva neku savršenu pripremu tla kao povrče sitnog sjemena ili kukuruz, ali nekih osnovnih pravila se treba držati.
Ujna je napravila osnovnu grešku, jer je dala pobranati njivu več na jesen. Morala je ostaviti brazde, pa tek sada pobranati.
Kao što ti je @Entuzijast odgovorio, biti če roda ali če prinos biti smanjen. Problem če biti kod okopavanja jer je zemlja sigurno jako tvrda. Prilikom okopavanja bi trebalo čim više usitniti zemlju između redova da se dobije materijal za ogrtanje. Vjerojatno nije ni pognojila prije sadnje, pa bi bilo dobro da neposredno prije okopavanja pognoji sa umjetnim gnojivom 7-20-30 ili barem sa 15-15-15 a prije ogrtanja još malo KAN-a-
@Entuzijast
Super ti je krumpir. Ovo sa crnom folijom je odlična pogruntacija. Baš nešto razmišljam da bi i ja iduče godine išao na taj sistem. Umjesto dva reda, imao bi samo jedan ali bi taj došao puno ranije za potrošnju.
Ja sam svojeg posadio 9. ožujka i pokrio zimskim agrotekstilom i tek je sada počeo provirivati iz zemlje a tvoj bi bio da nije na foliji več za okopavanje. Znači, tvoj je mjesec dana u prednosti pred mojim.
E, pa ljudi sada računajte dali se isplati saditi pod foliju. Prednost je još i u tome da ga ne moraš okopavati niti ogrtati a pobrat ga možeš golim rukama, jer je zemlja ispod folije jako rahla.
Vidim da ga imaš natkrivenog. Jesi li ga natkrio agrotekstilom ili pvc folijom ?
Evidentirano
Str:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10