Luka, možeš li imenovati barem deset od tih" puno" ljudi koji razumiju vino i prate situaciju na tržištu, da i mi ostali znamo tko vedri i oblači vinskom scenom.
Hehe...pa upravo zato da se ne lupaš po glavi nakon berbe ti služe ovi parametri, nemoj si skakat u usta. Naravno da je bitno kontrolirati nasade, probati grožđe, probati košticu, ali isto tako je bitno u jednom periodu prije berbe uzeti uzorak i izmjeriti parametere šećera, kiseline i pH. Meni se ne može dogoditi da se lupam po glavi nakon berbe. Tko kaže da vino sa 13% alkohola ne može biti komleksno? Jel sam ja to negdje napisao? Ja kažem da vino brano na 85 Oe ne može imati punoću, ne može biti potencijal za miješanje na talogu ili za dugo dozrijevanje jer vino sa 85 Oe nema ni 11,5 % alkohola. Tko kaže da vino sa 12,5 % alkohola ne može biti kompleksno? Vina koja ja radim u osnovnim linijama imaju 12,5 do 13% alkohola, samo primus linije idu preko 14% alkohola. A mineralnost, punoća i aromatski spektar naših primjerice rizlinga je sjajan – usudio bih se reći među najboljim u Hrvatskoj, a to je puno ljudi koji razumiju vino i prate situaciju na tržištu potvrdilo. Znači, ja dobro znam kako napraviti vino sa 12,5 % alkohola koje ima i široki aromatski profil i kompleksnost u ustima, ali mi ne možeš pričati da na 85 Oe ti možeš raditi takva vina i da ti je svejedno dali je vino na 85 ili 105 oe. 13 % alkohola je 96 Oe u berbi za informaciju, i to ako ode do suhog.
dobro, znaci sa 85 eksla vino ne moze biti kompleksno a sa 92 npr. moze, ili..!?a gdje je onda TOCNO ta granica secera koja definira da li mozes raditi kompleksna vina ili ne?jer vidim da je ti itekako definiras..ja znam i pio sam mnoga vina koja imaju alkohole od 11 do 12% a kompleksnija su i punija od mnogih koji imaju preko 13 ili 14%..naravno, pricam o austrijskim i njemackim rizlinzima, veltlincima, sauvignonima, tramincima, crnim, bijelim i sivim pinotima.za ovo boldano se uglavnom slazem, rizlinzi su vam zbilja sjajni i to uglavnom oni koji imaju nize alkohole, iz baznih linija, jer puno bolje odrazavaju tipicnost sorte i svega onoga sto rizling moze i mora biti (iako osobno mislim da je njemu kod nas definitivno prevruce kao uostalom i mnogim sortama..).dakle, ovisno o sorti (a i jos milijun stvari u vinogradu i podrumu), ne mora znaciti da jedan rizling ne moze biti kompleksan ako ima 12% alkohola a sa 12,5% moze, meni osobno su takve konstatacije glupost..takoder, nije isto da li imas na trsu 5 grozdova sa 100 eksla ili 15 grozdova sa 100 eksla.. nisu bitni samo seceri vec i kiseline, suha tvar, ph, kao sto i sam kazes.. a sve se to drasticno mijenja ovisno o prinosu po trsu.
ivan kao i obično lupeta o svojim vizijama proizvodnje koje nemaju veze sa zbiljom a luka ima na raspolaganju i labaratorij i struku da taj posao dovedu čim bliže savršenstvu,ali ddrag mi je da su se i veliki eko-vinari uspjeli porječkati
Evo da uskočim nakratko u ovu temu, a povezana je i s raspravom o cijenama, hrvatskim vinima, kvalitetom, posebnošću i tralala...Za našu vinoteku smo nabavili makedonski Vranac meni dotada nepoznate vinarije, buteljirano, 2010., cijenu bolje da ne spominjem, zamišljeno kao ponuda za nezahtjevne, ali korektno, kao što makedonska vina znaju i biti, mislio sam si ja, i ni na kraj pameti mi nije bilo probavati.Moja ljubav je pobrala jednu bocu s police, vjerovatno ju je privukla solidna, iako malo prezlatna etiketa. Kada čujem ja: mmmm, kak je ovo dobro! Pa dobro, ajmo je slistiti uz ručak, natoči ona te nisam čašu niti približio nosu, a već se do mozga prišuljao fenomenalan miris ribiza i kupina, a rekao bih možda i višnje, nisam toliki ekspert za detektiranja voća, i da sve bude još gore za naše vinarstvo, okus je bio izvrsno usklađen s mirisom i izvrsno se zadržava u ustima. Malo mu još vire tanini, ali za godinu-dvije ležanja... Vino jednostavno ima samo jednu manu - stalno mi je negdje u primisli, dok sam radio, bilo da bih trebao naliti još čašu...Uskoro sam o navedenoj vinariji znao mnogo više...I kao što Koshpa kaže - kupio bih ga opet i preporučio i drugima.I za kraj - vino me se tako dojmilo i bez ikakve vinske priče oko njega... ne znam tehnologiju proizvodnje, vrijeme berbe, klasično, neklasično, eko ili ne, odležavalo 5, 10 ili trideset dana i sl. - pred mnom je bilo samo vino, bitan je bio samo krajnji rezultat...