neka da neka ne, jer osjecam da moze i bolje, tj. uvijek moze bolje.vina promatram u kontekstu godine i ostalih stvari i uvjeta koji utjecu na vino ali ionako nije bitno da li se moja vina svidaju meni nego da li se svidaju drugim ljudima koji ce ih kupovati i piti i znati ih prepoznati i cijeniti kao takva.puno puta sam rekao da ja osobno nekak ne mogu 100% doziviti svoje vino jer ga predobro poznajem i pratim ga prakticki od vinograda, preko grozda i mosta do vina. mnogo puta mi nedostaje taj neki faktor iznenadenja jer nije isto kada ti pijes neko vino 5-6 puta tjedno ili kada ga otvoris nekome tko ga tek prvi put kusa i prakticki ne zna sto moze ocekivati i onda se ugodno iznenadi.e upravo to meni nedostaje ali to je na neki nacin prokletstvo nas proizvodaca, tj. barem je to kod mene tako..
Hm, slazem se s tobom u smislu da sam rijetko kad zadovoljan sa vlastitim vinom u potpunosti, upravo zato kaj mi fali taj faktor iznenadjenja. Ja mislim da svaki proizvodjac koji ima 2 ciste, stoji cvrsto na zemlji i ne dopusta da mu ego vlada umom moze relativno objektivno ocijeniti vlastito vino. A upravo od toga suda proizlazi (ne)zadovoljstvo.S ovim boldanim dijelom se bas i ne slazem, barem ne u potpunosti jer vino kao i mnoge druge stvari podlozno je trendovima, a trendovi dolaze i odlaze. Ja nekako nastojim napraviti vina koja cu ja s gustom piti pa makar bila moja ( ) jer cu uvijek naici na barem par istomisljenika koji ce znati prepoznati rad i trud u samom vinu.
To je i realnost, nazalost. Dosta kaskamo za ostalim regijama Hrvatske u svim aspektima, a ponajvise o sirenju glasa o nasim vinima, modernim rijecnikom - marketing ne postoji...
Da li će udruga vinara moslavine izlagati na festivalu vina u Regent Esplanadi i hoće li biti "radionica" na temu škrlet ili izlažete pojedinačno.
Nek se čuje i za druge sorte, a ne samo za graševinu,plavac mali i malvaziju. Doći ću specijalno zbog tebe na sajam iako ne posjećujem te priredbe namjenjene potkoženim fensi šmensi tupanima kojima netko treba reći što će piti i jesti i vinarima tipa "znate moje vino ne razumije svatko" kojima i ti stremiš , a ustvari nemaju hrabrosti doći na normalnu izložbu vina i na slijepom kušanju suočiti svoja skupa vina s vinama ostalih vinara, kako se nebi pokazalo da je vino običan šrot iza kojeg su samo uobičajene trendi floskule i visoka cijena.
pa sto se mene osobno tice organolepticke analize kao takve i kakva se sada prakticira i provodi ne bi trebalo biti. ali gledaj, meni osobno je to u biti apsolutno svejedno jer se ne zamaram oko takvih stvari.radim na svoj nacin, svojom glavom mislim i postujem ono sto radim i meni osobno je svejedno da li vino ima 0,4 ili 0,8 g hlapivih dok god ono meni odgovara.ja inace nisam pristalica drkanja i mjerenja sveg zivog i nezivog u vinima, da ti budem iskren ove godine slador u grozdu nisam niti mjerio. par puta prije berbe sam se prosetao kroz vinograd, kusao grozde, gledao kosticu, peteljku i opce stanje grozda i trsa i krenuo brati po osjecaju.tako radim i sa vinima, u podrumu jedino izmjerim slador u mostu/masulju iako mi ni to ne znaci gotovo nista, bilo 85 ili 105 eksla, meni svejedno jer se koncentriram na neke druge stvari..pravu analizu sa svim parametrima dobijem tek na proljece kada dam vino na zavod i onda tek vidim koliko ima kiselina, alkohola, ekstrakta, sumpora, itd.inace, i moj skrlet selekcija koji je 20% maceriran je prosao na zavodu kao stolno vino, pa sta onda, meni je to ionako svejedno jer meni a i onima kojima to vino kupuju i piju je to uopce nebitno jer se ionako ne rukovodi tim oznakama "kvalitete".
Ivane, kolike su ti hlapive kiseline u vinima?
A što je onda tebi bitno u tvom vinu, ako ti nisu bitne kiseline, sladori, alkohol, suha tvar? Na koje druge stvari se koncentriraš? Jer čitav aromatski potencijal i struktura vina kasnije je usko povezana sa ovim komponentama. Kako ti možeš pričati o kompleksnim vinima, punoće okusa, notama prezrelog voća sa potencijalom dozrijevanja duži period ako si pobrao grožđe na 83 Oe? Takvo vino, osim što nema dovoljno sladora da bude potencijal za veliko vino u smislu snage u tijelu, u smislu da bude potencijal za sur lie ili za duge maceracije, također automatski nema dovoljno alkohola ni suhe tvari. Ne može ti biti svejedno brati rajnski na 85 ili 105 Oe, to apsolutno ne prolazi poznavajući tvoj način proizvodnje vina. Odnosno, možeš ti tako raditi, ali rezultat će definitivno izostati. Isto tako, želiš izraziti svježinu u vinu, istaknuti primarni aromat, zadržati citrusne note u vinu, naravno da ga nećeš brati na 105 Oe i kiselinama ispod 5 g/l. Ne može ti biti svejedno dali je pH u moštu iznad 3,3 što je čest slučaj ove godine jer to zahtjeva puno više pažnje u procesu primarne prerade, fermentacije i dozrijevanja, pogotovo kad pričamo o dugim maceracijama kakve ti preferiraš. I tu je ključno pitanje s kojim se vraćamo na početak rasprave o hlapivim kiselinama u vinu. Donekle se slažem da ne treba biti rob raznim analitičkim parametrima, ali neki služe isključivo za to da nam olakšaju i upute nas u kojem smjeru u određenim situacijama trebamo ići. Slažem se, u krajnjoj liniji mi nije bitno hoće li vino imati 2 ili 8 g/l neprovrelog šećera, puno mi je tu bitniji balans kiselina:šećer koji se očituje u ustima.
ma dobro, sad si ti zabrijo previse..naravno da su te sve stvari i parametri bitni ali jednom kada poberes grozde i preradis vise nema natrag i lupanja po glavi zasto nisam brao tjedan dana prije ili jos ostavio 2 tjedna..!?u nekim godinama jednostavno ne mozes dobiti odredene (zeljene) parametre i "krojiti" vina po njima, radis sa onime sto dobio tijekom godine u vinogradu, barem ja radim tako dok mnogi rade po principu aha fali mi kiseline dodat cu 1,3 grama, aha fali mi sladora dodat cu 2 kile secera, nije mi boja bas nesto dodat cu antocijane, imam previse gorcine skinut cu je vec nekim sredstvom, itd. to jednostavno nije poanta..pa jasna stvar da neces imati note prezrelosti ako si brao poluzrelo grozde i slicne pizdarije ali kompleksnost mirisa i okusa je relativna stvar zasto npr. vino koje ima 13% alkohola ne bi moglo biti "kompleksno"!? sto god ta kompleksnost znacila..npr. Tomac Amfora i Rizling Amfora imaju 12,5% i 13% alkohola, znaci ta vina automatski nisu kompleksna jer grozde nije imalo 100 eksla u berbi??isto vrijedi i za gotovo sva Movijina vina koja su gotovo iskljucivo u rangu od 12,5 do 13,5% alkohola a o kompleksnosti i potencijalu odlezavanja vjerojatno znas i sam..ne znam sto bi onda trebali reci francuzi sa svojim chardonnayima, crnim pinotima, sauvignonima, itd. koji su jedni od najboljih vina svijeta upravo zbog te strukture i punoce okusa ali i kompleksnosti ako zelis , te imaju ogroman potencijal dozrijevanja u boci, itd. sta bi samo vino koje ima minimum 14% alkohola po tvojoj logici moglo biti "kompleksno"..!? ako to uistinu mislis onda ti vise nemam sta objasnjavati..