Sory , ne konzumiram urin pa mi nije poznato !
Vec sam napomenuo da zanimljivu kusaonicu odrzava enologinja Daruvarske vinarije - Moje vino je najbolje gdje se u prvom nizu kusaju sva vina s najfrekventnijim manama, a zatim ona dobro nagradjena. Proslih godina sam znao pogoditi 5-6 mana dok sam ove godine pogodio sve i jednu manu sto ocito govori o nekoj evoluciji osjetila.
1. Oksidacija - miris po natrulim jabukama, rub uz casu lagnao smeckast, bljutav okus2. Lakohlapljiva kiselina/octikavost - miris na ocat3. Etil acetat - miris na ljepilo4. Refermentacija - gazirani osjecaj u vinu, fermentacijski miris (kvasci, plinovi)5. Sumporovodik/reduktivnost - trula jaja, kiselo zelje, spaljena guma, luk, sporo otvaranje i nedostatak sortnih aroma6. Brettanomyces - miris po stali, izmetu, smocenom kartonu, mokroj kozi7. Poviseni SO2 - izrazito iritirajuc "industrijski" miris po zapaljenoj sibici8. TCA - miris po vlaznom plutu, posljedicaOvo je ono sto se sjecam da je bilo na kusanju s tim da su neke mane namjerno ponovili na crnim vinima jer se tamo malo drugacije manifestiraju s obzirom na razliku u aromatskom profilu.Sve skupa je bilo oko 15ak defektnih vina.
hvala,e kad bi covjek negdje mogao u paketu kupiti uzorke takvih vina da ima kod kuce za treniranje mana vina