... Za 100litri fermentiranog do suhog smo namjenili 20 litara ugušćenog,pa nas sad i zanima na kolko će porasti šećer,jer bi htjeli dobit kojih 7g/l.Ak bu premalo onda kipamo svih 40 na jednu bačvu,a drugih 100 bu onda ostalo suho,pošto za ovogodišnji experiment upotrijebljene su dvije baćve po 100 litri(inox).Javit ću rezultat experimenta.
Već nekoliko god. igram se sa muškatom ali ove god .odlučil sam se zaustaviti vrenje na 9,5-10 brixa-poluslatko.i ok 10,3 alk
A zašto nisi probao sa sorbatom,čini mi se da on zaustavlja vrenje i čuva vino od refermentacije?
Kak si došao do tog izračuna za alkohol? Koliko si imal šećera u grožđu ili si kaj dodaval, pa inače tih 9,5-10 brix-a ti po tablici iznaša nekih 35-40gr/l neprevrelog šečera u normalnoj berbi, pa mi se to čini malo puno(možda se varam), i to me malo čudi, bez uvrede
Zato sto sam dosta toga citao za sorbat te pricao s ljudima koji su ga koristili i ne svidjaju mi se njegova svojstva kao i cinjenica da ostavlja svoj trag nakon par mjeseci u vinu.
Kospa mozes malo preciznije objasniti ova iskustva vinara sa sorbatom.....ja san ga danas kupio I planirao san njime sprijeciti refermentaciju na vinu od visnje i vinu od kupina koje san ove godine prvi puta radio.....fermenaciju je bilo gotovo nemoguce zaustaviti, tako da san visnju pustio da odvrije do kraja , I nakon toga sam joj dodao fruktozni secer....ni to nije bilo dovoljno, dogodila se re..zatim sam vino odvezao u hladnjacu kod frenda na 2 celzijeva, nista, ono je lagano i tijano trosilo dodani secer povecavajuci mi alkohol......
Uporaba sorbata (koji djeluju fungicidno, što znai inhibiraju rad kvasca, ali ne i bakterija) smanjuje koliinu potrebnog SO2, ali ga ne iskljuuje u cjelosti. Pod utjecajem bakterija mlijeno kiselog vrenja, sorbati dodani vinu, ponekad se razgrauju i daju vinu neugodan miris po pelargoniji, tzv. “geranium miris”. zato iz vina, kojima se dodaje sorbat moraju biti superfiltracijom u najveoj mjeri odstranjeni kvasci, i navedene bakterije.
Da iznesem svoje skromno iskustvo,prošle godine sam se raspitivao o što točnijem "kućnom"mjerenju ostatka neodvrelog šećera,bila je i rasprava na forumu koju sam potaknuo,kupio refratktometar i naručio iz Amerike hidrometar te je rezultat sljedeći:refraktometar je stao na 8 brixa i ne mrda dalje dok je hidrometar došao do nule,(3 različite bačve fermentacije)-zaključak : HIDROMETAR