Koje su još sorte bile u igri?
hahaha vele moji stari legrađani _nema vinca kaj traminca-međutim ja sam se odlučil za carski- muškat žuti- te ga prije tjedan dana posadil i držim da ta finoča i balans miris -okus itd. genijalan.međimurci -kerman,štampar i ini malo manje znani rade predivne muškate.i opet mala antiteža istra kozlović -muškat ruža,momjanski .....mi na bregu popiz.... za muškatima mejaš posadil muškatni chardonny i tak .a valjda nam dosadilo guštati ovo;standardno; pa ćemo probati ovako malo za promjenu.........
Prije par godina sam bio veliki protivnik Rajnskome rizlingu samo zato jer je to kiselkasta sorta, ali danas je smatram najkvalitetnijom sortom za svoje podneblje. Naravno treba imati kvalitetan položaj i dobar klon...
ne pisem nista vise na ovom forumu ali od ovakvih izjava mi se place.. rizling je "kiselkasta" sorta.. rizling je kralj vina, naravno ne u okviru Hrvatskog podneblja i klime (jer je kod nas prevruce za dobar rizling) a kiselina je gotovo jedina komponenta koja vino drzi na "okupu" i nakon par godina u boci i najveci je faktor o kojem ovisi dozrijevanje vina u boci i upravo zato PRAVI rizling moze doslovce desetljecima dozrijevati u boci!
nisam li ja negdje čitao(na forumu) da kod proizvodnje polusuhih vina ekipa prakticira da mošt otkipi do kraja i onda ga po pretoku doslađuju s koncentriranim moštom?
Ove godine sam prvi put brao nesto muskata i bit ce ga nekih 90ak litara. Kvasac je bio Vason Premium Blanc 15g/hl s malo dodatka hrane. Problem mi je stopirati vrenje. Dodao sam 10g/hl vinobrana i hladio ga bocama 2-3 dana i vrenje ne staje. Jucer sam dodoa jos 5g i zatrpao most bocama leda te spustio temp na 4C. No i dalje je lagano radio. Po nekoj logici treba smanjiti dozaciju kvasaca i ici bez hrane ukoliko se lakse zeli zaustaviti vrenje. Cudi me da taj kvasac radi na toliko niskoj temperaturi jer mu je pocetna temp djelovanja oko 15C