Imaš pravo,oprosti...ipak ti jedini sve znaš.Nadam se da ćeš uspjet u svojoj filozofiji proizvodnje.Samo hrabrno naprijed!
naravno da ne znam sve, to ne zna nitko ali sta, realno govoreci, nije malo smjesno i neozbiljno konstatirati da je vino oksidirano a nisi ga niti vidio, niti pomirisao a bogme niti probao..!?to si napisao tek toliko da nesto napises i da popljujes.. ali nema veze, sve ja to kuzim, bez brige, nisi jedini koji tako (usko) razmislja.. i ja se isto nadam da cu uspjeti jer alternativa jednostavno ne postoji.zivio!
pa to sam stavio tolko iz fore, da razbijemo malo dosadu i letargiju na forumu..
nisi jedini koji tako (usko) razmislja.. i ja se isto nadam da cu uspjeti jer alternativa jednostavno ne postoji
IVAN@Ja sam mislil da se radi o kombinaciji neke vrste izborne berbe, da možda nekaj eksperimentiraš s malim količinama. Rezana berba,prstenovani lucnjevi, probrano grožđe i bobice i sl. !
ivo držim ti fige
Svaka čast za fotku. Po meni je to kruna tvog pisanja o drugačijoj filozofiji i pristupu pravljenju vina. Sa njom si definitivno kod nekih razbio ono što je važno, poneki preostali žestoki otpor prema bilo kojem koraku ili ideji drugačijoj od konvencionalne. Upravo i samo toliko, jer ima i ona druga strana priče koju je nadasve pametno i korisno razbiti. Izvini ako sam stekao pogrešan dojam iz navedenog citata. Tvoja isključivost i otpor prema bilo kojoj konvencionalnoj metodi čak i kada je nužna i strogo ograničena. Ove dvije stvari nisu ni blizu u tolikoj suprotnosti kao što izgleda ili što ponekad hoćeš da izgleda. U pitanju je dijalektički krug koji nikada ne prestaje da se vrti. To je ono Hegelovo, teza–antiteza=sinteza, pa kada se ova zadnja ustoliči postaje teza u novom krugu. Upravo takvu sudbinu su doživljavale i doživljavaju mnoge stvari u vinarstvu. Autohtoni-selekcionirani kvasci, oksidativni-reduktivni procesi, pretjerano sumporenje-uopšte bez sumpora, vino se stvara u vinogradu a ne u podrumu-isforsirani intervencionizam u podrumu, brza prerada-maceracija bijelih vina, silne agrotehničke mjere-njihov totalni izostanak i sl. Jedno bez drugog u bilo kom obliku u masovnim tokovima ne ide, jer onda prestaje razvoj ideje i sve stagnira i tavori. Ništa od ovog nije apsolutno dorečeno niti će to ikada biti u smislu cjelokupnog koncepta pravljenja vina. Vrhunac je biti korak ili jedan krug ispred aktualnog trenutka, a to se onda naziva iskorak ili originalnost. Uostalom zbog njega i imaš ovo sa selekcijom Škrleta, samo ne bi trebalo stati ili odlutati na pogrešnu stranu. Unaprijed se radujem trenutku u kojem ću ga otvoriti.
ps. uzmi malo vecu i siru casu (ako imas takvo nesto)...
nema jedne bobice druge sorte a kamoli crne!sve 100% cisti skrlet maceriran 7 dana u inox bacvi bez kontrole temperature i naravno, bez dodavanja icega osim par grama vinobrana odmah nakon muljanja.ne bi vjerovao koji miris ima, mirisi na narance, crveni grejp.. uglavnom na agrume i tropsko voce, nevjerojatan nos!
Da li netko može preporučiti gdje nabaviti (povoljno) čaše za degustaciju bijelog vina (tulipan-"za mali nos")? Trebam oko 1000 kom za izložbu vina
Nasa udruga organizira dvodnevnu radionicu/trening za sommeliere. To je u principu presjek 1. i 2. stupnja sommelierskog obrazovanja. Zanimljivih stvari se moglo nauciti od gosp. Franje Francema.