Jedna napomena za one koji koriste Falcon.. sredstva koji u sebi sadrže folpet, ne smiju se miješati s tim preparatom. nisam nigdje nasao na bayerovom sajtu za falcon taj podatak. i znam nekoliko vinogradara koji prskaju mikalom + falcon bez problema (ja sam koristio kombinaciju ridomil+falcon).jel neko imao iskustva sa mijesanjem ovih preparata (po mom nekom misljenju i jedan i drugi su vrhunski mikal plemenjaca-falcom pepelnica)pozdrav
Pozdrav Zanima me jeli moljac more postati otporan na FASTAC, špricam oko 7 god z njem, nesem menjal, a sad sam primetil da ga ima na pojedinim trsima, jeden se nejel celi zavezal ili sem zakesnil z prvom zaštitom Vule
Pozdrav svima!Ako netko može prepoznati o kojoj je bolesti riječ neka javi!Unaprijed hvala!
Hvala na odgovoru, ak računam da ga (Forum star) ide na 1 ha 2 kg, a ako je na 1 ha posađeno cca 5000 čokota, onda mi izađe na mojih 1300 čokota 0,52 kg. QuotePrvo za "lako ćemo".. s 0.4kg foruma stara možeš max. kvalitetno pošpricat 800 čokota i to ak nema previše lisne masePretpostavljam da je tvoja procjena isključivo iz prakse. Ja sam nekada za taj vinograd trebao oko 270 l vode ak sam šprical s obično bakarnom špricom. Moram priznati da mi dosta muke zadaju te koncentracije. Pitaš pet ljudi a dobiš šest odgovora. Svaki ima neku svoju teoriju. Više neznam kaj je pravilno.
Prvo za "lako ćemo".. s 0.4kg foruma stara možeš max. kvalitetno pošpricat 800 čokota i to ak nema previše lisne mase
Kako ti je uspjelo stati 1.300 trseva na 0,23 ha?
QuoteKako ti je uspjelo stati 1.300 trseva na 0,23 ha?Na 1,4 m razmaka između redova i 1,2 m izmađu trsova. To mi je stari vinograd, inače imam 1,9 i 0,9 m.Daj molim te objasni mi kak si zračunal da je 400 g Foruma za 700 trseva?Slijedeće špricanje namjeravam napraviti s Melody duo. Pazi moje računice. Ali prvo, imam još dva vinograda, žuti muškat četvrta godina 360 čokota na površini od 0,06 (sađen na 1,9 i 0,9 m) ha i pinot crni 1300 čokota druga godina na 0,22 ha (sađen također na 1,9 i 0,9 m. Dakle, imam cca 1700 komada punog habitusa i 1300 kokmada na jednoj mladici. Melody duo ide 2,5 kg/ha ali ako je zasađeno 4500 komada na ha. To bi izašlo 0,55 grama po čokotu, u mom slučaju (1700 komada) bi trebao staviti 0,944 kg na, e sad, kolko vode?zahvaljujem svima na odgovorimamiro krznar, vinica
Dakle, imam cca 1700 komada punog habitusa i 1300 kokmada na jednoj mladici. Melody duo ide 2,5 kg/ha ali ako je zasađeno 4500 komada na ha. To bi izašlo 0,55 grama po čokotu, u mom slučaju (1700 komada) bi trebao staviti 0,944 kg na, e sad, kolko vode?
Razmak reda od 1,4 m ti je malo pregusto. Tu ti je i veći potencijal bolesti, veća zasjenjenost.
Ako prskam, uvijek pojačam koncentraciju za 50 %
Nije mi jasno da li ti to sve prskaš s leđnom špricom ili...
Na 1.700 komada tribaš minimalno potrošit cca 1,1 kg Melody dua uz utrošak vode od oko 420 litara (koncentracija 0,25 na 100l vode). Za koliko smanjiš potrošnju vode za toliko povećaš koncentraciju sredstva. Npr.. ak trošiš za to 200 litara vode koncetracija sredstva mora biti cca 0,55.Koliko inače trošiš vode za tih 1.700 čokota?
Za sada da, radim od 7-15 i onda dva popodneva sve stignem, ali namjeravan kupiti atomizer (http://www.zupan.si/html/mini_ecologic_en.html) za traktor cijena u Slo oko 2050 € (e tek onda budu nastali problemi s dozama i koncentracijama).
Probaj se informirati kod Leška u Sv. Križ Začrtje, oni imaju Dal Degan atomizere.