ali ja nisam mislil na sami bakar, nek na Antarcol Combi ili Ridomil Plus pod kraj 6. mjeseca i onda Cuprablau oko 15.07
Quote from: Razor on 18 Lipnja, 2007, 11:42:20Ako ga inače trošite kao normalno sredstvo, više ne smeta i može se koristiti. Samo nemojte pretjerivati.Razor nije mi bas jasna ova tvoja recenica vezana uz bakar pa molim te pojasni.. takoder, sljedece godine cu probati stititi lozu samo bakar+sumpor, bez kemijskih insekticida i sistemika, pa cemo vidjeti.. sta ti mislis o tome, koje koncentracije bi bile najpovoljnije u vegetaciji i oko cvatnje?
Ako ga inače trošite kao normalno sredstvo, više ne smeta i može se koristiti. Samo nemojte pretjerivati.
Ovisi, ako se bakar koristi za zadnja prskanja, za dozrijevanje rozgve, kao takav, onda je prerano.Ja isto prije sredine 7. mjeseca ne bi išao na njega samog.Ako ga inače trošite kao normalno sredstvo, više ne smeta i može se koristiti. Samo nemojte pretjerivati.Trenutno pod ovakvim uvjetima ne treba uopće prskati peronosporu, i ako potraje.Ako dođe kiša, par dana, bakar neće biti dostatanAli ovo je idealno vrijeme kad ljudi zaborave na pepelnicu, i tu često pogriješe!Uvjeti za razvoj pepelnice su vlaga zraka od 60% naviše, temperatura do 32 stupnja, i naravno bez padavina!Optimum je 22-24 stupnjaTakvi uvjeti vladaju ujutro i podvečer, zato oprez sa zaštitom.Naravno temperatura preko 32 stupnja zaustavlja razvoj svake gljive na vinovoj lozi!Ako bude 8. i 9. mjesec kišovit, neće ništa biti berba ranija!
Quoteali ja nisam mislil na sami bakar, nek na Antarcol Combi ili Ridomil Plus pod kraj 6. mjeseca i onda Cuprablau oko 15.07To je sasvim zadovoljavajuće.Quote from: Ivan on 18 Lipnja, 2007, 12:17:17Quote from: Razor on 18 Lipnja, 2007, 11:42:20Ako ga inače trošite kao normalno sredstvo, više ne smeta i može se koristiti. Samo nemojte pretjerivati.Razor nije mi bas jasna ova tvoja recenica vezana uz bakar pa molim te pojasni.. takoder, sljedece godine cu probati stititi lozu samo bakar+sumpor, bez kemijskih insekticida i sistemika, pa cemo vidjeti.. sta ti mislis o tome, koje koncentracije bi bile najpovoljnije u vegetaciji i oko cvatnje?Pa zar ćeš ga i prije cvatnje koristiti???Osim toga jel znaš da imaš ograničenja u korištenju bakra. Godišnje kg/ha doza?Bakar je teški metal, kao takav je otrovan. Tu mi malo ne štimaju neke stvari oko ekološke proizvodnje.
U hrvatskom PRAVILNIKUO EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI U UZGOJU BILJA I U PROIZVODNJI BILJNIH PROIZVODA za vinovu lozu piše godišnja doza bakra 3 kg/ha ili 8kg/ha u trogodišnjem razdoblju, čl. 99. Pitam ja sad Ivana kako je moguće cijelu godinu prskati vinograd za ekološku proizvodnju od recimo hektara sa bakrenim preparatima, a da se potroši samo 3 kg čistog Cu na ha? To je negdje oko 10kg Cuperblau Z ( 35% a.t.)?A, ide ga negdje oko 0,4 kg na 100 L!http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/1558.htm
U principu si rekao što sam pretpostavljao krajem lipnja ne sam bakar nego bakreni sistemik Ridomil, Curzate, Antracol, a onda se slijedeće špricanje stavi nekakav Cuprablau, Nordox,za pepelnicu naravno npr. Falcon, a sredinom srpnja Sumpor, Stroby. Jedino nisam siguran jel bi dodao krajem lipnja u mješavinu botricid, a vjerojatno budem jer mi se grožđe ne zatvara podjednako.
E, vidiš meni je već preskupo dodavati botriticid po cijelom trsju. Ovako, posebno, po zoni grožđa, preći će mi oko 4 šprice, dok bi da radim sve u jedno vjerojatno bacio oko 14 šprica koliko će mi trebati za peronosporu i pepelnicu.Pazi oko izbora botriticida i njegovog miješanja. Loza već ulazi u zatvaranje grozda, posebno ranije sorte, nemoj čekati kraj lipnja, ja ću za koji dan, točnije ovaj spojeni vikend prskati s botriticidom i protiv moljaca.
Naravno da nećeš i 4. put. Teldor, Mythos, Cezar su ti dobar izbor. Samo šta se s botriticidom ne prska svakih 14 dana, već u određenoj fazi : nakon cvatnje, prije zatvaranja grozda i u šari. Ima iznimaka, ali specifičnih.Mislim da je čak bolje uzeti kod ovakvog vremena neki jači noviji preventivni fungicid ( za peronosporu i dijelom pepelnicu) tipa Quadris, Equation PRO, Electis, Cabrio top, Eclair, nego kombinaciju sistemik + bakar!Equation PRO, Curzate i Eclair su nešto jači i spadaju pod lokal sistemike za peronosporu.Quadris, Cabrio top i Eclair djeluju i na pepelnicu!