Većina kombiniranih preparata (ako ne i svi) ne sadrže puni odmjerak kontaktnog fungicida tako da im radi bolje zaštite nije loše dodati razliku do punog odmjerka.Ima jedna tablica od Karsie sa izračunima koliko kontaktnog fungicida treba dodati određenom kombiniranom ili sistemičnom fungicidu do punog odmjerka (naravno fungicidu koji sadrži samo sistemičnu komponentu može se dodati pun odmjerak određenog kontaktnog).
Može se dodati folpet u profiler,može se dodati i bakar u melody duo recimo ali već vam postoje gotovo jednako kvalitetne tvorničke kombinacije tako da ne vidim tu neku isplativost.
Zagorac, hvala na jučerašnjem odgovoru. Bum te poslušal za ovo u vezi Foliarela B. Daj mi još molim te reci kolko bi ga trebal staviti na 50 l vode, špricam sa Stihlovkom. Hvala, pozdrav.
Poštovani forumaši.... Lijepo je vidjeti da ste tako aktivni i ažurni. Iz prošlih poruka sam vidio da je moguće miješati Forum star, Collis te bor(Foliarel B). Zanima me da li je k tome moguće dodati i nešto protiv moljca; runner, fastac ili slično.Lijep pozdrav,Tomislav
Što više baba kilavije dite...rekli bi dalmatinci.
Razor,jedno pitanje u vezi Profilera,on ima 2 sistemika i nema kontaktni preparat,koji je po meni logično prva zaštita,Mikal Flash Premium ima,također,2 sistemika+kontaktni folpet,raspitivao sam se u SLO na više mjesta,naravno kod nas niko nije znao ili ih nije bilo briga i svi su ovi u SLO rekli da za bolje djelovanje tome moram dodati i kontaktni preparat Folpan-folpet jer se zapravo Profiler ne miješa sa mankozebom,Antracolom,ali mora biti dodatak kontaktnog zbog boljeg djelovanja,kaj ti veliš,jer ovak ispada preskup
Nisam vidio tvorničku kombinaciju propineba sa bakrom,koji međusobno imaju fungicidni sinergizam kao što i navodi proizvođač Melody Duo-a,znači možemo ga staviti da ga poboljšamo,a financijsku isplativost lako izračunati,to i radim zadnjih 15g
Prvo pogledaj dal uopće trebaš insekticid,negdje su te gusjenice aktivne,a negdje ih uopće nema,ja nisam npr.kod sebe našao ništa,niti sam ga stavio prije,niti ću sad,a za druge generacije ćemo vidjeti
ZagorecIsto bi trebalo vrijediti i za Veritu. Prošle godine smo je koristili nakon tuče , ali smo joj dodali i kontaktni fungicid Antracol.Pretprošle godine smo je isto koristili u kombinaciji sa kontaktnim fungicidom kada smo primjetili zarazu. Sama Verita nije uspjela zaustaviti zarazu jer je bolest neprestano ulazila u biljku. Ja ne špricam ali koliko sam proučavao Forum star i Melody duo su odlične stvari za prskanje nakon cvatnje...
.. a još gore je kada ide bakar koristiti fosetil jer se ne smije koristiti približavanjem berbe radi ostataka rezidua fosetila u grožđu, odnosno vinu ( prekratki period razgradnje).
Ne znaš ništa o fiziologiji i kemizmu djelovanja fosetila. Fosetil ti djeluje dugoročno i radi ti umjetni stent na provodnim snopovima kao kod kardiovaskularnog kirurga. Ne smije se koristiti van oplodnje, dakle prvo tretiranje nakon cvatnje je zadnje. Sa fosetilom! U suprotnom, završi u vinu!!!
Koliko vremena taj fosetil ima razgradnju,mislim da se on s bakrom i ne smije miješati,no nema veze,pitam jer imam Mikal F premium na lageru,recimo za tjedan planiram Forum,a onda poslije Mikal,ali ak bude preblizu berbi taj problem razgradnje onda budem radije uzeo Melody Duo i dodao Championa,a Mikal ostavio za drugu godinu
No, Profiler se može koristiti samo do zatvaranja grozda, jer je dosta perzistentan, a s obzirom na blizinu berbe od zatvaranja grozda nije ga preporučljivo više koristiti. Nije ni druge preparate sa fosetilom. Zasad mu je 3 puta godišnje dozvola. Prije i poslije cvatnje, te još jedanput ako zatreba. Preporuka je blok metoda, prvenstveno radi fosetila, no može i Mikal prije njega ili neki drugi s fosetilom.