Prekosutra mislim ići špricat vinograd .Špricao bi s profilerom te sam mislio staviti tilt+sumpor,dali bi bio sumpor u redu jer sam danas vidio na par rizlinga da je polako počela cvatnja dok graševina još ne cvate ali će uskoro.
Obavještavam vinogradare kontinentalnog dijela RH da je s obzirom na pritisak bolesti i stadiju pred cvatnju, odnosno početak cvatnje, ovo najbitnije prskanje. Molim, obavite tretiranje čim vremenski uvjeti dopuste!
Imam jedno pitanje:dali je sad prekasno špricat sa stroby-jem,jedan prijatelj me sinoć zvao i pitao s čim bi špricao vinograd,ja mu velim nek uzma rival i stroby,a sad mi kaže da mu je prodavačica rekla da je prekasno za stroby i ponudila mu nešto drugo a on se ne može sjetiti kako se zove to sredstvo.Još me pita dal treba što za moljac,reko sad netrebaš jer je stavio prošli put a kaže da mu je prodavačica rekla da bi bilo dobro staviti i on je stavio kaže da potroši jer mu je ostalo od prije.Još mi je rekao prije tjedan dana da je do sad stavljao u svaki špric za moljca.Kažem mu imaš novce pa ih bacaj.Još jedna zanimljivost-jučer zovem jednu trgovinu i pitam za profiler a tip mi veli a što je to,prvi put čujem,kažem fungicid za peronosporu,a ne nemamo to.
Zadnje špricanje je bilo 19.05. sa ridomili gold 68 mz, rubigan + chromosul, runner, tensiofill. Još nije cvalo ništa. Cvatnja je lagano počela oko 23.05. Jučerašnje stanje je da cvate oko 90 % trsova. Vremenska prognoza za idućih 7 dana je jako loša, i po dhmz-u jedini dan kad bi mogel pošpricati bi bilo danas ili sutra popodne dok dojdem s posla. Iako je cvatnja u punom jeku, mislim da bi trebal pošpricati,čini mi se preriskantnim čekati kraj cvatnje s obzirom na novu najavljenu kišu. Nisam primjetil nikakve znakove bolesti, a razmaci između špricanja su mi dosad bili 13-16 dana. U planu imam forum star + collis. Jel to u redu ? Hvala , pozdrav.
Razor,jedno pitanje u vezi Profilera,on ima 2 sistemika i nema kontaktni preparat,koji je po meni logično prva zaštita,Mikal Flash Premium ima,također,2 sistemika+kontaktni folpet,raspitivao sam se u SLO na više mjesta,naravno kod nas niko nije znao ili ih nije bilo briga i svi su ovi u SLO rekli da za bolje djelovanje tome moram dodati i kontaktni preparat Folpan-folpet jer se zapravo Profiler ne miješa sa mankozebom,Antracolom,ali mora biti dodatak kontaktnog zbog boljeg djelovanja,kaj ti veliš,jer ovak ispada preskup