hehe, dobro, necemo sad te stranacke parole koje sam, istina, ja slucajno zapoceo, moj bed. znam sto si htio reci ovime s vodom, nisi dodavao vodu u most. kiseline su ti ok, alkohol je relativno nizi i tu vjerojatno lezi tvoj problem praznine i okusa vina. alkohol je jedan od najvaznijih sastojaka vina koji vinu daje punocu i ispunjenost u ustima. drugi je kolicina ekstrakta kojeg uglavnom tvori glicerol (koji je takoder alkohol) i jos se mozda tu mogu ubrojati neke odredene vinarske tehnike koje mogu pridonijeti toj punoci kao sto su sur lie metoda, malolakticna fermentacija i dozrijevanje vina, narocito u drvenim bacvama (zadnje 2 metode pogotovo imaju utjecaja kod crnih vina). dakle, ti imas malo alkohola i vrlo vjerojatno malo glicerola sto se narocito istice u slucajevima mladih loza koje jos nisu dovoljno stasale i jos ne daju toliko kvalitetan rod kao sto daju starije loze. takoder, vrlo mali ostatak secera od par g/l, npr. 5, moze imati veliki utjecaj na punocu vina jer taj secer daju odredenu notu slasti (glicerol je takoder na okus sladak), zato u biti i mnogi vinari kada imaju relativno losije (i kiselije) vino, ostave ga polusuhog i na taj nacin ga zamaskiraju.. nadam se da si zadovoljan objasnjenjem.
ma ja kazem da grasevinu ne treba saditi nigdje osim u slavoniji! jednostavno nikad ne dozori dobro i nikad nije ko slavonska
... mislim da ti konstatacija nije na mjestu. ja sam iz Zagorja (doduše, to je jos sjevernije) i tu kod nas ima odličnih graševina koje se razlikuju bukeom od slavonskih, al je stvar najčešće u vinarima, a ne u sorti.
vino mi je odbijeno na izložbi-prisutnost etil acetata .o čemu se to radi