Ako mi može netko potvrditi da li mi je računica dobra:Uglavnom, imao sam 10 mg/l sumpora prema VINI kompletu. Htio sam ga povećati na 15. Trebao sam dodati jedan vinobran tj. 5 g na 300 lit. kako bi od tih 5.000 mg / 300 lit=16,7 mg/l, te ako se 50% sumpora veže, na kraju dobio dodatih cca. 8 mg/lit slobodnog sumpora?Da li sam u pravu?
Hvala na odgovoru, skužio sam računicu.Problem je u tome što sam je skužio prekasno tako da sad imam oko 30mg/l slobodnog SO2.Jel' može tako ostati ili je potrebno jedno pretakanje? Inače, vino je bijeli pinot.
Ivane nisi u pravu!!! Da postoji matematička formula koja bi izrazila koliko se sumpora veže, a koliko ostaje slobodno, to bi odavno bilo već navedeno. Osim toga, po svim standardima, pokusima, analitici, u cijelom svijetu je na tehničkim lsitovima kalijmetabisulfita navedeno koliko treba dodavati da se dobije određeno povećanje. No nitko ne može znati o kakvom se tipu vina radi, koliko ono "guta" (traži) sumpora ni kojim će se tempom sumpor iz vina gubiti. Najnovija istraživanja i idu u pravcu dobijanja vina koja iziskuju manje sumporenje (npr vina bogatija manoproteinima i polisaharidima (npr surli metode) Ni kod usporedbe sumporaste kiseline (5-6%) ni kalijmetabisulfita nisi u pravu. Oboje oslobađaju jednake količine sumpora i kod oboje dolazi podjednako do vezanja sumpora, ovisno o vinu. Neko vrijeme je čak i Sumpovin na ambalaži navodio duple količine potrebne za povećanje jer korisnici nisu bili zadovoljni povećanjima, ali onda su doveli do kontra efekta i presumporenja vina i puno većih problema.Zato se treba pridržavati navedenih uputa i koristiti formule da 10 g vinobrana daje 50 mg SO2, odnosno istu količinu daje 100 ml sumporaste kiseline (Sumpovin). Nakon dodavanja, nekoliko dana poslije (5-7) treba količinu sumpora ponovno izmjeriti i kompenzirati eventualni nedostatak. Kad je riječ o manjim količinama i nemogućnosti mjerenja bolje se voditi po navedenoj računici nego dodavati previše. Nažalost, u analitici se podjednako susrećem i sa premalo, ali i sa previše sumpora u vinu, a veliki broj slučajeva prevelikih doza je baš onaj kod kojih se pokušala napraviti računica vezanja sumora i predoziranja.
Istina, principe treba shvatiti, samo pažljivo sa brojkama. Upravo sam napravio analizu vina gdje je povećanje bilo čisto matematićko, koliko smo planirali, toliko se i povećalo.
ENO-VIN 1Reagens za određivanje slobodne sumporaste kiselina (slobodni SO2)ENO-VIN je jednostavan i brzi pomagač za određivanje slobodnog SO2 u moštu i vinu iz grožđa i drugog voća. ENO-VIN omogućava određivanje optimalne količine sumpora. Na taj način će vaše vino optimalno dozrijeti, razviti arome, biti zaštićeno od kvarenja, a pri tome neće prouzrokovati glavobolju.Komplet ENO-VIN sačinjavaju VINI 1 i ENO-VIN1, epruveta, plastična kapaljka za titriranje i filter sa akt. ugljenom za uklanjanje boje iz obojenih vina.UPUTSTVO ZA UPOTREBU:Prije početka mjerenja bočicu sa reagensom dobro protresite. Mjernu epruvetu isperite sa vinom u kojem ćemo mjeriti sadržaj sumpora, te je sa istim vinom napunite do početka skale. Epruvetu je najbolje držati u visini očiju. Vodite računa da se donji dio meniskusa dotiče skale. Slijedi titracija sa ENO-VIN1 kojega postepeno, kapljicu po kapljicu dodajemo u mjernu epruvetu. Nakon dodavanja ENO-VIN-a vino se oboji ljubičasto. Epruvetu zatvorimo sa palcem, promiješamo i nastavimo sa dodavanjem ENO-VIN-a sve dok se svo vino ne oboji ljubičasto, a boja bude postojana 10 sekundi. Vrijednost očitana sa mjerne skale na epruveti nam pokazuje koliko mg/l imamo slobodnog SO2. Nakon upotrebe bočicu sa reagensom zatvorimo i pospremimo na hladno mjesto.Ako nakon analize ustanovimo da je sadržaj SO2 manji od 5 mg/l, onda smatramo da ga u vinu niti nema. To je iz razloga što se u vinu nalazi i druge reduktivne tvari (prvenstveno askorbinska kiselina – VITAMIN C) koja je sadržana u količini od 5-10 mg/l što predstavlja 3-5 mg/l slobodne sumporaste kiseline. O tome moramo voditi računa ako dodajemo askorbinsku kiselinu.Jakost sumporenja je ovisna o nekoliko faktora, no samo orijentacijski: bijela vina trebaju od 10-25 mg/l, crna od 10-12 mg/l slobodnog SO2. Ove se količine razlikuju ovisno o tipu vina, starosti, zdravstvenom stanju.......NAPOMENA:Temperatura uzorka neka bude što bliže 20°C, kod viših temperatura dobijamo više, kod nižih temperatura niže vrijednosti izmjerene titracijom. Tamno obojena vina prije mjerenje nekoliko puta profiltriramo kroz priloženi ugljeni filter. Nakon mjerenja epruvetu i pipetu isperite u vodi.Reagense držati van dosega djece.
dali netko od vas ima iskustva sa ENO-VIN kompletom za ispitivanje kiselina i sumpora u vinu?http://www.jurana.com/pdf-ji/enovin%20navodilo.pdfObzirom da su uputstva prilično nejasno napisana, zanima me koliko točno reagensa treba staviti u uzorak vina da bi se dobili dobri rezultati!