VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:17:41

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Analize vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 29 Dolje Ispis
Autor Tema: Analize vina  (Posjeta: 213359 puta)
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #180 na: 09 Prosinca, 2009, 22:36:18 »

prvo, pogledom, boja nije više iskrena zelenkasto žućkasta već ide lagano ili više na smeđkastu
drugo, okusom , gubi se svježina, a u ustima ti nakon mućkanja i pijenja ostane kao neka presvlaka , po zubima npr.,  kao jabuka kada oksidira ako je oguljena i tako stoji par sati..

redox stavi obavezno ako si ga već kupio, i bolje manje pa se lako doda, no ja bi rađe vinobrana i posebno Cvit.   makar je to sve i u redoxu plus kis...
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #181 na: 09 Prosinca, 2009, 23:57:42 »

Pa po cemu moze covjek prepoznati da je vino oksidirnao. Kakav okus i boju ima tipicno oksidirano vino?

pa oksidiranost je, uz pojavu sumporovodika koji ima specifican miris na trula jaja i kanalizaciju, jedna od najcescih bolesti vina i svi vinari bi je trebali moci prepoznati sto zbilja nije problem. boja vina je smedkasta, tamnija narancasta, uglavnom prevladavaju tamniji tonovi, vino se moze zamutiti, a na miris se prepoznaju arome ukuhane jabuke i kruske. mislim, ako ne mozete prepoznati jednu od najobicnijih bolesti vina i pravovremeno je sprjeciti pitanje je kako uopce proizvodite kvalitetno i prije svega zdravo vino.. ???

vise o oksidaciji:

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=853
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #182 na: 10 Prosinca, 2009, 08:10:09 »

Sinoć sam bio u podrumu i stavio sam 5g.redoxa kako mi je Ivan rekao.Kad sam došao kući stavio sam u jednu čašu vino i baš sam sad gledao,boja je još ista nije se nimalo promjenila-potamnila,mada je tek 12 sati.Ostaviću još pa ču vidjet što če biti.Nema miris koji Ivan spominje.
Evidentirano

I onda neš pil
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #183 na: 10 Prosinca, 2009, 08:25:01 »

Sinoć sam bio u podrumu i stavio sam 5g.redoxa kako mi je Ivan rekao.Kad sam došao kući stavio sam u jednu čašu vino i baš sam sad gledao,boja je još ista nije se nimalo promjenila-potamnila,mada je tek 12 sati.Ostaviću još pa ču vidjet što če biti.Nema miris koji Ivan spominje.

koje vino promatraš , sa ili bez redoxa?
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #184 na: 10 Prosinca, 2009, 08:28:18 »

Bez redoxa.Natočio sam jednu bocu prije stavljanja redoxa.
Evidentirano

I onda neš pil
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #185 na: 10 Prosinca, 2009, 08:37:45 »

tak da ,
 ma ja mislim da se ti dovoljno kužiš u vina, nego su oni te malo splašili ili su to samo tak zaključili... trgovci, kužiš ;)
no ovaj dodatak ti ne smeta, samo dobro jer sumpor i onako moraš povisiti.
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #186 na: 10 Prosinca, 2009, 09:03:33 »

Da sumpor bi svakak stavio jer se spremam uskoro pretakat,jedino što me mučilo da je dugo vrelo pa sam najviše radi toga nosio na analizu da vidim dal je provrelo do kraja.Inače ja sam izmjerio 20 sumpor,znači malo više nego oni.
Evidentirano

I onda neš pil
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #187 na: 10 Prosinca, 2009, 09:19:34 »

Da sumpor bi svakak stavio jer se spremam uskoro pretakat,jedino što me mučilo da je dugo vrelo pa sam najviše radi toga nosio na analizu da vidim dal je provrelo do kraja.Inače ja sam izmjerio 20 sumpor,znači malo više nego oni.

ma to ti je ono što ja stalno pričam,  pa dok natočiš u flašu tu je već doticaj veliki sa zrakom za tu količinu vina, e da   a kako si ti nosio, u butelji sa kvalitetnim čepom ili u plastičnoj velikoj flaši, ili u litrenoj, kak, jer je sve bitno i sve utiče na oksidaciju , tako kod tebe ili kod njih dok čeka na analizu...
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #188 na: 10 Prosinca, 2009, 09:39:41 »

Ovako:natočio sam u litrenu staklenu flašu začepio sam s plastičnim čepom,oni što su za kiselu vodu i za pola sata sam bio u laboratoriju,kad tam mi veli da če tek sutradan napraviti analizu jer imaju inventuru,ja ga pitam gdje drže uzorke on mi kaže u frižideru,reko onda dobro ak su u frižideru,onda ču ostaviti i sutradan sam dobio rezultat.
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #189 na: 10 Prosinca, 2009, 17:30:36 »

Za to su ti najbolje plastične flaše s navojnim čepom od soka ili mineralne.
Trebalo bi netko da proba to tvoje vino od iskusnijih, da se odredi količina i način sumporenja.
Redox je totalno glupo ime. Kad se pogleda sastav, 10 g sadrži 4,5g vinobrana i 5g vitamina C na 100 litara šta se može i svaki posebno staviti.
S obzirom na rezultate analize ( 17,5 mg/L ) dodao bi još za 10 mg/L slobodnog SO2.

Pa po cemu moze covjek prepoznati da je vino oksidirnao. Kakav okus i boju ima tipicno oksidirano vino?
Napravite test. Ostavite vino u čaši jedno tjedan dana, do promjene boje. Onda probajte, pa ćete saznati.
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #190 na: 10 Prosinca, 2009, 18:56:08 »

Ja sam se bojao uzeti neku flašu od soka kad se te teško peru i skroz se osječa miris po soku,pa da ne pokvarim vino od toga,a od mineralne trenutno nemam.Sad sam pogledao ono vino koje sam stavio u čašu,ni najmanje nije promjenilo boju a sad je 23 sata u čaši.
Evidentirano

I onda neš pil
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #191 na: 10 Prosinca, 2009, 18:58:16 »

Za to su ti najbolje plastične flaše s navojnim čepom od soka ili mineralne.
Trebalo bi netko da proba to tvoje vino od iskusnijih, da se odredi količina i način sumporenja.
Redox je totalno glupo ime. Kad se pogleda sastav, 10 g sadrži 4,5g vinobrana i 5g vitamina C na 100 litara šta se može i svaki posebno staviti.
S obzirom na rezultate analize ( 17,5 mg/L ) dodao bi još za 10 mg/L slobodnog SO2.
Napravite test. Ostavite vino u čaši jedno tjedan dana, do promjene boje. Onda probajte, pa ćete saznati.

mislim da je kolega mislio samo na čepove od soka...

a ovo za probu podržavam  ;) ;D
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #192 na: 15 Prosinca, 2009, 19:14:34 »

Danas je točno tjedan dana otkako sam stavio vino na zračni test i boja se nije nimalo promjenila.
Evidentirano

I onda neš pil
Trtar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #193 na: 21 Prosinca, 2009, 09:31:14 »

Zna se, da ako ima u vinu askorbinska kiselina, da su onda rezultati analize vina na sumpur puno viši (veči), što nije realni rezultat količine sumpura u vinu (askorbinska kiselina pokazuje istu reakciju kao sumpur, tako, da je rezultat na kraju ukupna količina sumpura i askorbinske kiseline, a vi ne možete znati koja je sad količina sumpura od toga a koja količina askorbinske kiseline)). Ovaj problem su u prošlosti imali i veliki laboratoriji, jer nisu znali, da li zaista ima toliko sumpura u vinu ili ima u vinu i askorbinske kiseline. Ako stavljate u vino askorbinsku kiselinu, onda ne možete tačno izmeriti količinu sumpora u vinu sa VINI kompletom, Enovin kompletom ili nekim drugim komletom. Jedini je način, da  prvo izmjerite askorbinsku kiselinu (u laboratoriju to mogu napraviti) onda od količine, koju bi izmerili sa VINI kompeltom odbijete količinu askorbinske kiseline (onu, koju su izmjerili u laboratoriju).
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #194 na: 21 Prosinca, 2009, 09:55:30 »

bravo , ali nije prevelika razlika da bi nam orijentacijsku vrijednost poremetila ili zadala glavobolju , tako da ako imate tada 30-40sl.s onda je ok  ,ako imate i više nema panike, ali to znaju oni koji je dodaju tj. dodaje se nakon izmjere sl.s u vinu u koji želimo dodati i zato je poželjno sve posebno dodavati i po malo nego koristiti nek kombinirana eno sredstva .
Evidentirano

Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 29 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!