Bas me zanima kako ce mi ove godine proci rajnski i mjesavina s KZPom na ocjenjivanju u Zavodu.
Po onoj tablici ni jedno bijelo vino mi nebi trebalo biti preko 13% alkohola.
Kako su odredjene one vrijednosti secera u mostu u zagradama? Laboratorijski, ili ...?
Da naravno da se kiseline mijenjaju u vrenju i nakon toga. Tako da treba voditi o tome računa!
Danas odradili kemijsku analizu bijelih vina (alkoholi i neprovreli secer)1. Rajnski rizling - Alkohol 13,8% / secer 4,7 g/l (most je imao 97 °Oe) =13.72. Skrlet - Alkohol 13,1% / secer 10,9 g/l (most je imao 96 °Oe) =13,53. Grasevina - Alkohol 13,3% / secer 3,3 g/l (most je imao 96 °Oe) =13,54. Bijela mjesavina 1 - Alkohol 12,3% / secer 4,8 g/l (most je imao 86 °Oe)=11,95. Bijela mjesavina 2 - Alkohol 13,1% / secer 3,2 g/l (most je imao 95 °Oe)=13,4Za grasevinu i rajnski rizling smo koristili SIHA Active 7 kvasce, za bijele mjesavine SIHA Active 3 kvasce. Za Skrlet Vasonove Premium Blanc 12V. Za sve bijele sorte koristiili smo Vason V activ hranu za kvasce. Sigurno cemo za Skrlet izbaciti Premium Blanac 12V kvasaca i uzeti jedan od SIHInih.Kao sto se vidi po analizi sva vina su izrazito visokih alkohola (cak i previsokih ako se mene pita) i sa nesto malo ostatka secera. Skrlet nam jos kipi tako da ce on vjerojatno bit jos jaci. Po ovome ispada da je tablica pretvorbe secera u alkohole podosta netocna, barem sto se ove godine tice.
Ne, to su nase izmjere refraktometrom.
Ivek, opet ne slušaš veli da su vrijednosti u zagradama, dakle ovo u ekslima mjerili sa refraktometrom...alkohol i ostatak šećera je određen na analizi
evo pokušat ću odgovoriti,1.-da li si pojačavao moštove sa šećerom? nadam se da ne.2.- ove godine se mogu koristiti Salleronova tablica tj, način izračuna koji je pogodniji za moštove sa manje ukupnih kiselina kao što su u primorju... Baranji ... a ove godine znači i kod nas, jer je i godina bila izvrsna ,suha i sunčana do 10mj ...pa je bilo i manje negdje ukupnih kiselina a koje iako nisu šećeri povećavaju gustoću mošta, a posebno ove godine je manja kod vas koji stvarno idete sa malim prinosima po trsu radi veće kvalitete3.sada vi koji imate VR provjerite izračune u onom crvenom polju sa navedenim OEchslima od Koshpe...Znači svaki vinogradar za sebe zbog prinosa i vremenskih prigoda tekuće godine mora znati sa kojim izračunima da se orijentira
Ostatak secera i alkoholi su dobiveni kemijskom analizom, a most sam mjerio refraktometrom.