VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 20:55:50

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Punjenje vina u boce
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Punjenje vina u boce  (Posjeta: 168708 puta)
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #225 na: 21 Ožujka, 2013, 17:26:45 »

da li zna netko gdje mogu nabaviti pvc boce za vino do 5 L i koja je cijena............
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #226 na: 24 Studenoga, 2013, 14:59:49 »

Jeli itko ima iskustva sa navojnim čepovima,naime nekidan sam naletio u gloriji na članak o našem največem vinaru u australiji ili novom zelandu (zaboravio sam več) i on više nikako ne koristi plutene čepove nego samo navojne ćak i za butelje koje idu na odležavanje više godina,pa bih molio vaša mišljenja.
Evidentirano
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #227 na: 24 Studenoga, 2013, 15:24:50 »

Bolfan Vinski vrh kompletnu svoju liniju vina puni u boce s navojnim cepom, enjingi dio vina koja  u prvoj godinu idu na trziste....dobar je izbor za vina koja se piju u prve dvije godine, Ali neznam sto je sa vinima koja se pune u boce  a predvidjena su dodatnom odlezavanju I mikrooksidaciji putem pluta, tu mislim da nikako nije prakticai nesto je boca skuplja......
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
prigorac
Mlađi novak
*

moj vinograd

Email
« Odgovor #228 na: 28 Prosinca, 2013, 21:01:29 »

kao prvo sve najbolje za blagdane.

prije 10 dana sam flaširao vino rajnski rizling koji je prethodno pretpčen, pa sam stavio sil-flock I želatinu ( srednju dozu ) I nakon 25 dana pretočio I pustio kroz filter ploče k-100, vino je bilo I prije filtiranja dosta čisto ali s obzirom da sam trebo za blagane dio staviti u boce pustio sam kroz filter.

sada u bocama mi se radi vinski kamen, nakon 10 dana  kako sam flaširao.

miris, boja  I okus su ok.  kako se može riješiti taj problem za ubuduće.... ili treba pričekati prolječe

Evidentirano

Prigorci - najljepše popevaju kada grozdje bereju.
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #229 na: 28 Prosinca, 2013, 21:45:30 »

Prigorac postoje 3.opcije protiv stvaranja vinskog kamena:
1)hladna stabilizacija vina--najprirodniji način,ujedno i kiselina pada
2)Metavinska kiselina
3)Celstab

Evidentirano
Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #230 na: 28 Prosinca, 2013, 23:17:30 »

kao prvo sve najbolje za blagdane.

prije 10 dana sam flaširao vino rajnski rizling koji je prethodno pretpčen, pa sam stavio sil-flock I želatinu ( srednju dozu ) I nakon 25 dana pretočio I pustio kroz filter ploče k-100, vino je bilo I prije filtiranja dosta čisto ali s obzirom da sam trebo za blagane dio staviti u boce pustio sam kroz filter.

sada u bocama mi se radi vinski kamen, nakon 10 dana  kako sam flaširao.

miris, boja  I okus su ok.  kako se može riješiti taj problem za ubuduće.... ili treba pričekati prolječe

Ove godine je puno v. kamena i kod mene
Evidentirano
traper99
Novak
**

Nisam pijanac, nego pijac...

Email
« Odgovor #231 na: 18 Veljače, 2014, 09:56:45 »

Priprema bijelog vina Posipa za punjenje u boce. Moj plan:
Bistrenje, pa filtracija i punjenje.
Da li radite jos neke testove stabilnosti na bjelancevine, sta radite za tartatare???
Mozete opisati svoje radnje....
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #232 na: 18 Veljače, 2014, 13:32:14 »

Kod nas na kontinentu zima odradi svoje sto se tice stabilizacije na tartarate. Pretpostavljam da je kod tebe previsoka temperatura za takvo sto pa pretpostavljam da planiras ici s nekim stabilizacijskim sredstvima. CMC ili gumi arabika su po meni modernija sredstva od metavinske kiseline koja ima jako ogranicen period djelovanja. S time da moras paziti da su ti vina proteinski potpuno stabilna ukoliko ides s CMCom ili arabikom jer ce ti doci do zamucenja.
Iskreno po meni je najbolje rjesenje hladna stabilizacija bez ikakvih enoloskih dodataka.  ;)
Evidentirano

traper99
Novak
**

Email
« Odgovor #233 na: 18 Veljače, 2014, 19:01:07 »

Kod nas na kontinentu zima odradi svoje sto se tice stabilizacije na tartarate. Pretpostavljam da je kod tebe previsoka temperatura za takvo sto pa pretpostavljam da planiras ici s nekim stabilizacijskim sredstvima. CMC ili gumi arabika su po meni modernija sredstva od metavinske kiseline koja ima jako ogranicen period djelovanja. S time da moras paziti da su ti vina proteinski potpuno stabilna ukoliko ides s CMCom ili arabikom jer ce ti doci do zamucenja.
Iskreno po meni je najbolje rjesenje hladna stabilizacija bez ikakvih enoloskih dodataka.  ;)

Znaci za Posip prvo bentonit + zelatina za stabilizaciju na bjelancevine/proteine u svakom spremniku.
Zatim kupaziranje svih spremnika u jedan te par dana prije buteljiranja CMC za stabilizaciju na tartarate.
I onda buteljiranje uz finu filtraciju.

A za Plavac samo buteljiranje jer je sve vec prirodno odradjeno. Nazalost, bijela vina se moraju pripremiti....

Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #234 na: 18 Veljače, 2014, 20:54:00 »

Znaci za Posip prvo bentonit + zelatina za stabilizaciju na bjelancevine/proteine u svakom spremniku.
Zatim kupaziranje svih spremnika u jedan te par dana prije buteljiranja CMC za stabilizaciju na tartarate.
I onda buteljiranje uz finu filtraciju.

A za Plavac samo buteljiranje jer je sve vec prirodno odradjeno. Nazalost, bijela vina se moraju pripremiti....

Ja bijela vina iz drveta samo filtriram bez stabilizacije. Ove godine jednu grasevinu necu niti filtrirati, a jos uvijek je na fermentacijskom talogu. :)
Inace kod mene ce neka vina iz inoxa ici samo kroz filter, neka ce ic zelatina+bentonit+becosol, a neka su tretirana optisil+becosol+bentonit. Po potrebi jer ne traze sva vina isti tretman.
Pazi si samo na CMC da ti previse ne zamuti vino i ako mozes uzmi tekuci jer ces se namucit dok ovaj u prahu razmutis.  ???
S kojim filterima mislis ici za zadnju filtraciju? Direkt filter -> boca?
Evidentirano

traper99
Novak
**

Email
« Odgovor #235 na: 19 Veljače, 2014, 08:02:51 »

Koshpa,
kako utvrdjujes stabilnost vina na proteine?
Ja sam kupio bentotest u pavina pa to moze biti pouzdan indikator da li treba bistrenje bentonitiom ili necim drugim ili ne.
Kako odredjujes da li treba vino filtrirati ili ne? Uloga filtracije je da odstranjuje prije svega odumrle kvasce i bakterije cime vina iz bacve nisu imuna.
Koliko stavitit CMC-a? Kada se moze izbjeci CMC jer ja ne mogu raditi hladnu stabilizaciju?
Nemam iskustva s filtriranjem. Sta preporucujes? Da li koristiti celulozne filtre?
Daj molim te par savjeta kako se postaviti u ovom dijelu zavrsne pripreme vina. Naime, Posip je jako dobar i ne bi volio da padnem na ovom zadnjem dijelu pripreme vina......
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #236 na: 19 Veljače, 2014, 08:47:16 »

Koshpa,
kako utvrdjujes stabilnost vina na proteine?
Ja sam kupio bentotest u pavina pa to moze biti pouzdan indikator da li treba bistrenje bentonitiom ili necim drugim ili ne.
Kako odredjujes da li treba vino filtrirati ili ne? Uloga filtracije je da odstranjuje prije svega odumrle kvasce i bakterije cime vina iz bacve nisu imuna.
Koliko stavitit CMC-a? Kada se moze izbjeci CMC jer ja ne mogu raditi hladnu stabilizaciju?
Nemam iskustva s filtriranjem. Sta preporucujes? Da li koristiti celulozne filtre?
Daj molim te par savjeta kako se postaviti u ovom dijelu zavrsne pripreme vina. Naime, Posip je jako dobar i ne bi volio da padnem na ovom zadnjem dijelu pripreme vina......
Bentotest je odlican nacin. ;) Ja sam lani koristio praskasti CMC za stabilizaciju jednog pinota i mjesavine koji su mi morali rano ici u boce (12mj). Ostalo mi je podosta toga od prosle godine i ove godine ga koristim iskljucivo kao sredstvo za testiranje proteinske stabilnosti (test na 1 boci). Ako se nakon dodavanja CMCa vino jako zamuti znaci da vino nije proteinski stabilno. Ista stvar ti se desava i kada dodas gumi arabiku samo sto CMC to puno izrazenije pokaze tu poreteinsku nestabilnost. Sto se tice bistrenja i stabilizacije, bentonit je zakon. Silika sol samo pospjesuje bistrenje i kompaktizaciju taloga, ali samo po sebi nema nekakvog velikog udjela u stabilizaciji vina. Ako ti vina ima povecanu gorcinu ili nesto jacu boju od "ocekivane" idi sa zelatinom+bentonitom. Ako nemas gorcinu mozes ici samo s bentonitom. Ne znam sta mozes nabaviti, ali meni se odlican pokazao bentonit od Vasona, Plusgran Gel. Potrebne su mu male dozacije, djeluje cak i pri nizim temperaturama, a s obzirom na nisku dozaciju jako malo osakati vino.
Sto se tice same odluke za filtraciju, tu ti nemam sta pametno za reci jer sva svoja vina filtriram. Ove godine cemo probati 1 bacvu grasevine predati na izlozbu bez filtracije iako sam istu stvar mogao napraviti sa skrletom koji se vrlo rano i bolje ocistio. Napominjem ovo je proba i pitanje kako ce proci na ocjenjivanju, ali vino samo po sebi ima strasan potencijal i zato ga ne zelim "ubit" s filtracijom. Skrlet kojeg sam filtrirao prije mjesec dana tek sad nailazi i vraca svoje arome i strukturu. Ostavio sam si par butelja nefiltriranog za usporedbu i u ovom trenutku filtrirani ima puno preciznije, ali jednostavnije arome dok je nefiltrirani puno meksi na okus. Jbg, to mi je bila jedina manipulacija tim skrletom pa stoga vjerujem da mu vrijeme moze samo pogodovati.
Ako zelis stabilnost tartarata onda mislim da u tvom slucaju ne mozes izbjeci CMC. Eventualno da si prek zime vino izvadio van iz podruma i pustio da ga bura ohladi pa samim time i djelomicno stabilizira tartarate. Uzmi si 2 butelje netretiranog vina i stavi ih u frizider na par dana. Ako se pojave kristali na dnu znaci da ti vino nije stabilno i da ces ga morati tretirati. Sto se filtera tice BECOpad je zakon bez premca samo sto su jako skupi u odnosu na obicne BECO ili Seitz filtere. Becopad koristim samo za vina visokog potencijala jer puno manje skidaju boju, tijelo i arome od obicnih. Za ostale koristim Seitz gradacije K-100. generalno 90% vina mi prodje samo finu filtraciju dok samo za neka vina idem sa sterilnom (EK) filtracijom gdje koristim Seitz EK ili za najbolja svoja vina Becopad 220.
S kojom kolicinom mislis ici van na trziste? Isto tako koja ti je target publika? Vinoteke, restorani, lokalno?
Evidentirano

traper99
Novak
**

Email
« Odgovor #237 na: 19 Veljače, 2014, 09:08:30 »

Koshpa,
puno hvala, jako si mi pomogao s tim savjetima....
Imam oko 2500 boca Posipa i isto toliko Plavca, idem na premium vina, restorane, wine barove i vinoteke....ovo je pocetak i nemamo novca,a niti smisla za neke vece pothvate. Vidjet cemo.....
Posip je zaista vrhunski i naravno kao sta si rekao ne zelim ga sada sakatiti....
No, ako vino nije stabilno, onda se i tu jos vise promasi prica....Sada je to igra na kojoj treba odluciti kako ici dalje.....
 :) :) :)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #238 na: 19 Veljače, 2014, 10:48:31 »

Svakako javi sto si odlucio i kako je u konacnici publika reagirala. Nadam se da je posip na tragu Korta Katarine i Luke Krajancica. :)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #239 na: 12 Ožujka, 2014, 16:34:25 »

Danas naruceni DIAM cepovi za butelje, 1,65 po komadu 1000kom. Mislim da su optimum sto meni treba. ;)
Evidentirano

Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!