kao prvo sve najbolje za blagdane.prije 10 dana sam flaširao vino rajnski rizling koji je prethodno pretpčen, pa sam stavio sil-flock I želatinu ( srednju dozu ) I nakon 25 dana pretočio I pustio kroz filter ploče k-100, vino je bilo I prije filtiranja dosta čisto ali s obzirom da sam trebo za blagane dio staviti u boce pustio sam kroz filter.sada u bocama mi se radi vinski kamen, nakon 10 dana kako sam flaširao.miris, boja I okus su ok. kako se može riješiti taj problem za ubuduće.... ili treba pričekati prolječe
Kod nas na kontinentu zima odradi svoje sto se tice stabilizacije na tartarate. Pretpostavljam da je kod tebe previsoka temperatura za takvo sto pa pretpostavljam da planiras ici s nekim stabilizacijskim sredstvima. CMC ili gumi arabika su po meni modernija sredstva od metavinske kiseline koja ima jako ogranicen period djelovanja. S time da moras paziti da su ti vina proteinski potpuno stabilna ukoliko ides s CMCom ili arabikom jer ce ti doci do zamucenja.Iskreno po meni je najbolje rjesenje hladna stabilizacija bez ikakvih enoloskih dodataka.
Znaci za Posip prvo bentonit + zelatina za stabilizaciju na bjelancevine/proteine u svakom spremniku.Zatim kupaziranje svih spremnika u jedan te par dana prije buteljiranja CMC za stabilizaciju na tartarate.I onda buteljiranje uz finu filtraciju.A za Plavac samo buteljiranje jer je sve vec prirodno odradjeno. Nazalost, bijela vina se moraju pripremiti....
Koshpa,kako utvrdjujes stabilnost vina na proteine?Ja sam kupio bentotest u pavina pa to moze biti pouzdan indikator da li treba bistrenje bentonitiom ili necim drugim ili ne.Kako odredjujes da li treba vino filtrirati ili ne? Uloga filtracije je da odstranjuje prije svega odumrle kvasce i bakterije cime vina iz bacve nisu imuna. Koliko stavitit CMC-a? Kada se moze izbjeci CMC jer ja ne mogu raditi hladnu stabilizaciju?Nemam iskustva s filtriranjem. Sta preporucujes? Da li koristiti celulozne filtre?Daj molim te par savjeta kako se postaviti u ovom dijelu zavrsne pripreme vina. Naime, Posip je jako dobar i ne bi volio da padnem na ovom zadnjem dijelu pripreme vina......