U posljednje vrijeme probali smo i nasli kod nekoliko francuskih vina gumene cepove. Vina su bila iz Bordeaux-a i cjena oko nekih 7 €/boca (kod nas bi to bilo preko 100 hrkica). Takodjer kod kalifornijskih vina isto, jedno vino iz SAR (Juzna Afrika) takodjer cep od gume.Koja je funkcija cepa na boci vina? Da zadrzi ono sto je unutra (da ne istece) te da ostavi trag ako nije bio dobre kvalitete Ustvari zasto se tako cesto u novije vrijeme koriste cvrsti gumeni cepovi?
Hvala orlando, to sam i mislio medjutim ovo o disanju neznam, kazu da boca treba biti polozena (zlobnici kazu kao i zena) te da ce tako cep biti umocen i sprijeciti kontakt sa zrakom koji omogucava suhi cep Hajde sada budi tu pametan
Juznjak, mislis mozda na silikonske cepove a ne gumene..?
Dobro, ali opet nismo tocno definirali potpunu ulogu cepa kod dozrijevanja vina u vodoravno polozenoj (osim toga da se vino zaudara po cepu ako cep nije dobar) boci Kada se stavlja silikonski cep koje za vino pozitivne osobine plutenog cepa on nemoze nadomjestiti Kada konobar u restaurantu otvori bocu ne razmahuje se sa cepom niti nam ga nudi na pregled
Ja bi da se time bavim, bijela vina buteljirao tjekom 4-5 mjeseca, zatim pustio mjesec do dva da se smire i stavio na tržište. I mišljenja sam da je bolje kvalitetna vina zatvoriti sa navojnim čepom nego sa lošim plutenim čepom. Jer kada vidim vino koje je staro 2-3 godine i zatvoreno je sa navojnim čepom znam da tom vinu nije ništa, znam da je još uvjek sviježe, ali kada vidim 2-3 godnine staru butelju zatvorenu sa plutenim čepom prema toj butelji sam skeptičan. Kupio sam par takvih starijih vina koja su bila na akciji i vino je imalo miris po čepu, tj počelo se je kvariti.I ja znam da je dobar pluteni čep najbolje rješenje za vino, ali samo ako se takva butelja skladišti i prodaje u povoljnim uvjetima...
Ljudi vole mlada svjeza vina, ali isto tako vole i dozrela vina. Mlada svjeza vina bolje prolaze kod sirih masa, dok dozrijela ipak kod manjeg broja ljudi koji znaju cijeniti procese dozrijevanja vina. Svaka veca vinarija bi morala zadovoljiti i jedne i druge konzumente.