VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 19:04:16

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Punjenje vina u boce
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Punjenje vina u boce  (Posjeta: 168776 puta)
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #135 na: 12 Ožujka, 2010, 18:07:35 »

U posljednje vrijeme probali smo i nasli kod nekoliko francuskih vina gumene cepove. Vina su bila iz Bordeaux-a i cjena oko nekih 7 €/boca (kod nas bi to bilo preko 100 hrkica). Takodjer kod kalifornijskih vina isto, jedno vino iz SAR (Juzna Afrika) takodjer cep od gume.
Koja je funkcija cepa na boci vina? Da zadrzi ono sto je unutra  ;) (da ne istece) te da ostavi trag ako nije bio dobre kvalitete  ;D Ustvari zasto se tako cesto u novije vrijeme koriste cvrsti gumeni cepovi?  ::)

Koriste se zato što su prilično jeftiniji i pouzdaniji od plutenih(nema kvarenja vina zbog čepa) ali preko njih vino u boci ne diše odnosno nedobiva ono što vina s kvalitetnim plutenim čepom dobivaju prilikom odležavanja u boci.
Evidentirano

Štakorovečki breg
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #136 na: 12 Ožujka, 2010, 18:13:33 »

Hvala orlando, to sam i mislio medjutim ovo o disanju  ::) neznam, kazu da boca treba biti polozena (zlobnici kazu kao i zena) te da ce tako cep biti umocen i sprijeciti kontakt sa zrakom koji omogucava suhi cep  ???
Hajde sada budi tu pametan  8)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #137 na: 12 Ožujka, 2010, 18:17:49 »

Hvala orlando, to sam i mislio medjutim ovo o disanju  ::) neznam, kazu da boca treba biti polozena (zlobnici kazu kao i zena) te da ce tako cep biti umocen i sprijeciti kontakt sa zrakom koji omogucava suhi cep  ???
Hajde sada budi tu pametan  8)

najbolje je kada je boca polozena vodoravno da cep bude uvijek vlazan od vina jer ako se cep osusi onda propadne i vino jer previse zraka dolazi u bocu preko jako suhog cepa.
Evidentirano

Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #138 na: 12 Ožujka, 2010, 18:18:45 »

Nisam ih strucno analizirao vec ih ocijenio 'gumenim'  ;D Mislio sam da su cijeli silokon zene sfuckale  ;) ;D

Juznjak, mislis mozda na silikonske cepove a ne gumene..? :-\
Evidentirano
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #139 na: 12 Ožujka, 2010, 19:20:29 »

Problem u plutenim čepovima su pore unutar samog pluta. Najkvalitetniji čepovi su o komada te su oni obrađeni s vanjske strane i nemoguće je vidjeti što je u sredini čepa a znaju biti pore..
U prosjeku sa računa da od 10 čepova min 2 nakon nekog vremena popuste i pokvare vino
Evidentirano

Štakorovečki breg
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #140 na: 13 Ožujka, 2010, 07:21:29 »

Dobro, ali opet nismo tocno definirali potpunu ulogu cepa kod dozrijevanja vina u vodoravno polozenoj (osim toga da se vino zaudara po cepu ako cep nije dobar)  ::) boci  :-[
Kada se stavlja silikonski cep koje za vino pozitivne osobine plutenog cepa on nemoze nadomjestiti  ??? Kada konobar u restaurantu otvori bocu ne razmahuje se sa cepom  ;D niti nam ga nudi na pregled  ;)
Evidentirano
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #141 na: 13 Ožujka, 2010, 08:52:57 »

Pluto je prirodni materijal(drvo) i iako je boca polegnuta i čep mokar on daje svoj štih vinu, i vino kroz taj čep diše, nije točno da kada je čep mokar da je kao hermetički zatvoreno. pluteni čep daje svoj dio u tijeku dozrijevanja vina u boci.
Evidentirano

Štakorovečki breg
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #142 na: 13 Ožujka, 2010, 12:17:08 »

Dobro, ali opet nismo tocno definirali potpunu ulogu cepa kod dozrijevanja vina u vodoravno polozenoj (osim toga da se vino zaudara po cepu ako cep nije dobar)  ::) boci  :-[
Kada se stavlja silikonski cep koje za vino pozitivne osobine plutenog cepa on nemoze nadomjestiti  ??? Kada konobar u restaurantu otvori bocu ne razmahuje se sa cepom  ;D niti nam ga nudi na pregled  ;)

silikonski cep je sinteticki proizveden materijal dok je pluto prirodni materijal koji je porozan i koji propusta minimalne kolicine zraka u bocu i na taj nacin se odvija proces dozrijevanja vina dok kod silikonskog cepa nema izmjene plinova jer on nije porozan. takoder on je neutralan i inertan pa se na njega niti ne vezu vinski mirisi jer ne upija pa tako da kod njega nemas sta pomirisati kao kod pluta.

danas postoje 2 najbolje opcije, kvalitetan prirodni pluto cep za bolja vina koja mogu dozrijevati i navojni stelvin za obicna, laganija i svjezija vina koja su napunjena u bocu u najboljem stanju i to stanje ce ostati relativno nepromjenjeno sve do otvaranja boce.
Evidentirano

orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #143 na: 13 Ožujka, 2010, 18:40:59 »

Postoji još jedna vrsta čepova od pluta a to su mljeveni i ljepljeni komadič pluta (aglomerat), mogu biti cijeli takvi ili solucija da je komad plta na krajevima cepa a sredina aglomerat, oni su jeftiniji od čistog pluta a i prilično su solidni za vina koja neće godinama stajati u boci.
Evidentirano

Štakorovečki breg
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #144 na: 14 Ožujka, 2010, 19:10:26 »

Hvala lijepa na objasnjenjima. Vidio sam da Ameri (i ne samo oni) upotrebljavaju i cep sa navojem metalni  ???
Evidentirano
orlando
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #145 na: 14 Ožujka, 2010, 21:18:04 »

Zbog problema oko nabave i cijene kvalitetnog pluta proizvođaći su morali naci neko alternativno rješenje a to su ti metalni navojni čepovi sa silikonskom brtvom(dihtungom).
To nije zamjena plutenom čepu ali je dobro alternativno rješenje u odnosu cijene i kvalitete.
U pravilu u takve boce se stavljaju vina za koja se predviđa da će biti potrošena kroz godinu dana max.dvije, i kojima nije potrebno odležavanje u boci.
To su linije vina tipa Zdjelarevićeva #klinka# i sl.
Evidentirano

Štakorovečki breg
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #146 na: 07 Prosinca, 2010, 15:29:16 »

Ja bi da se time bavim, bijela vina buteljirao tjekom 4-5 mjeseca, zatim pustio mjesec do dva da se smire i stavio na tržište.
I mišljenja sam da je bolje kvalitetna  vina zatvoriti sa navojnim čepom nego sa lošim  plutenim čepom. Jer kada vidim vino koje je staro 2-3 godine i zatvoreno je sa navojnim čepom znam da tom vinu nije ništa, znam da je još uvjek sviježe, ali kada vidim 2-3 godnine staru butelju zatvorenu sa plutenim čepom prema toj butelji sam skeptičan.

Kupio sam par takvih starijih vina koja su bila na akciji i vino je imalo miris po čepu, tj počelo se  kvariti.

I ja znam da je dobar pluteni čep najbolje rješenje za vino, ali samo ako se takva butelja skladišti i prodaje u povoljnim uvjetima...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #147 na: 07 Prosinca, 2010, 15:32:37 »

Ljudi vole mlada svjeza vina, ali isto tako vole i dozrela vina. Mlada svjeza vina bolje prolaze kod sirih masa, dok dozrijela ipak kod manjeg broja ljudi koji znaju cijeniti procese dozrijevanja vina. Svaka veca vinarija bi morala zadovoljiti i jedne i druge konzumente. ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #148 na: 07 Prosinca, 2010, 15:35:22 »

Ja bi da se time bavim, bijela vina buteljirao tjekom 4-5 mjeseca, zatim pustio mjesec do dva da se smire i stavio na tržište.
I mišljenja sam da je bolje kvalitetna  vina zatvoriti sa navojnim čepom nego sa lošim  plutenim čepom. Jer kada vidim vino koje je staro 2-3 godine i zatvoreno je sa navojnim čepom znam da tom vinu nije ništa, znam da je još uvjek sviježe, ali kada vidim 2-3 godnine staru butelju zatvorenu sa plutenim čepom prema toj butelji sam skeptičan.

Kupio sam par takvih starijih vina koja su bila na akciji i vino je imalo miris po čepu, tj počelo se je kvariti.

I ja znam da je dobar pluteni čep najbolje rješenje za vino, ali samo ako se takva butelja skladišti i prodaje u povoljnim uvjetima...
E vidis i tu postoji oprecnost. Je, navojni cepovi bolje cuvaju vino od vecine plutenih cepova, ali kao takvi ne dopustaju dozrijevanje u boci, mikrooksigenizaciju sadrzaja i izmjenu butelja-okolina. Ako zelis da ti vino dozrije u boci neces koristiti navojne cepove, no ako zelis da ostane sto duze mlado i svjeze koristit ces upravo navojne.
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #149 na: 07 Prosinca, 2010, 15:36:35 »

Ljudi vole mlada svjeza vina, ali isto tako vole i dozrela vina. Mlada svjeza vina bolje prolaze kod sirih masa, dok dozrijela ipak kod manjeg broja ljudi koji znaju cijeniti procese dozrijevanja vina. Svaka veca vinarija bi morala zadovoljiti i jedne i druge konzumente. ;)

Po tvome mišljenju nakon koliko vremena od fermentacije bi bilo najbolje buteljirati  sviježa i aromatična vina poput sauvignona ili rizlinga???
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!