Imaš tih kompleta u svakoj poljop.ljekarni,cijene su približne,ne znam sad napamet,nije preskupo i ne buš to tak brzo potrošio.U kompletu ti je staklena menzura,reagens za sumpor i reagens za kiselinu.Možeš i posebno kupiti,menzura oko 20kn,a reagens za sumpor 40-45kn,vjerojatno ti reagens za kiselinu ne treba pa ti je i to dosta,upute za korištenje su jednostavne
Ovo govore fizikalni zakoni o fluidima: 1. S vremenom se po zakonu o entropiji sve molekule vina fino izmiješaju i postanu jedno vino bez miješanja s kuhačom.2. Ulje je lakše od vina i s vremenom se bude diglo na vrh bez da zamuti vino. Mali problemčić bi mogli biti mjehurići zraka koji su zbog loma svjetlosti bijele boje. To riješiš tako da staviš poklopac na ulje i lagano ga zakreneš oko osi dok ne nestanu. Vino i ulje se mogu miješati međusobno, ali samo pod posebnim uvjetima i takva bi se tekučina onda zvala emulzija.
imam oko 350 litra sivog pinota. vrenje je gotovo i želim ga maknuti s taloga. Prvo ču ga zasumporiti i onda za par dana pretočiti.Čime ga je bolje zasumporiti, dal pyrovinom ili tekući sumpor? Mislim , čuo sam da pyrovin malo snižava kiseline, a imam i jednog i drugog kaj je bolje staviti?Za one sa malo više iskustva, dali je dobro sad koristiti neko bistrilo, sa ciljem uklanjanja bijelančevina ili to ostaviti za kasnije? Ipak mi je najvažnije maknuti ga sa taloga, a ako dodam sad i bistrilo moram ga opet promješati.Preporuka? Ako sada dodati bistrilo, koje?
vrlo vjerojatno banalno pitanje; kada staviti ulje? odmah nakon vrenja, ili nakon nultog pretoka?