Svojedobno je dragi pajaš-bivši forumaš JNIX imal sličnu ideju za talog koliko me pamćenje služi...Pozdrav JNIX!
Majstorli, uzmi čašu, malo si natoči i probaj to vino/mošt.Zanima te ostatak šećera. (jel ti slatko na okus ili je odvrelo do kraja pa se potrošio šećer).Ako si zadovoljan s okusom vina (možda baš hoćeš da bude malo slatkasto) i ako je vrenje stalo (nema mjehurića, počelo se čistiti na vrhu bačve)-ubaci vinobran 10g/100l i pretoči s taloga za tjedan dana. Ako ti je preslatko tj. želiš suho/odvrelo vino - propuši mošt crijevom da digneš kvasce s dna, ispusti par kanti s donje pipe i ubaci mošt na vrh da se izmješa da potakneš vrenje do kraja.Svakako ostavi još nekoliko dana vino kakvo je, jer je u tihom vrenju.To kaj si otklopio na par minuta nije nikakav problem.Bitno je skoro svaki dan degustirat svoj mošt i pratiti napredovanje vrenja. (znam dosta ljudi koji uopće ne degustiraju mošt u vrenju jer im je bljak.
A sta da radim,kako? Daj mi pomozite!
Dani prolaze a vino stoji.Ocu ga pretocit dok razmisljam sta dalje. Jel smije bit na talogu?
A šta će se desit s tim "polusuhim" vinom na proljeće??? Polusuho vino može biti mačak u vreći.