Upravo tako, nećemo morat dodoavati hranu za kvasce.
Pa cuj zasto ne probati jer mislim da prica drzi vodi, tj. cuo sam da neki vinari koriste te taloge kao dodatak ishrani kvasaca. A mi konvencionalci za to placamo veliku lovu
Na koji način se čuvaju ti talozi od pretoka pa sve do 10 mjeseca kda se koristi kod fermentacije?
ja ne koristim ni stare taloge niti hranu za kvasce.. hrana za kvasce ti je prodajna prica koju naravno, moras koristiti inace neces moci dobiti vino..
Cek ti sad mene podje? Pa ja dobro znam kaj i zasto kupujem, i sta dodajem. Uostalom ove godine sam radio vino bez ikakvih enoloskih dodataka, sa spontanim vrenjem u drvenoj bacvi s minimalnom kolicinom sumpora.
Ajmo ovako. Hoces reci kupovni kvasci nemaju svoju svrhu? Enzimi, bentonit, zelatine nemaju svoju svrhu?Nista ti od toga ne moras koristiti da bi dobio vino, ali ne mozes rec da navedeni preparati ne obavljaju svoju funkciju.
Da bi probao dobiti bolje vino?
Po meni se bolje vino dobiva u vinogradu,a ne u podrumu.
Floskula, koja donekle drzi vodu. Ali previse sam puta vidio situaciju gdje se odlicno grozdje pretvori u katastrofalno vino, tako da..
Pa vidis da se kuzimo. Baza dolazi iz vinograda, ali onaj zavrsni dodir koji distincira prosjecno vino od vrhunskog dobiva se u podrumu. Dugo je za moslavacke vinogradare/vinare bila vazeca ona da su odlicni vinogradari, a katastrofalni podrumari, ja ti cisto prenosim stanje iz svog kraja..
Takvih gazdi ima posvuda, moj prvi sused je upravo takav, čovjek ima rizlinga, sauvignona, frankovku i merlot, bere oko 7 tona ukupno. Ciijelu godinu drži vinograd u redu, bez i jedne zamjerke, uredan, ne preopterećen, zaštita optimalna, vrijeme berbe dobro odabrano, a nakon toga, jednostavno neznam kaj radi, niti jedno vino mu nije ni korektno, crna malo bolja od bijelih, a kaj je najgore, za sve to nađe kupca...