VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 23:33:51

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 52 Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 338869 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #300 na: 20 Siječnja, 2012, 13:47:25 »

Upravo tako, nećemo morat dodoavati hranu za kvasce.
Pa cuj zasto ne probati jer mislim da prica drzi vodi, tj. cuo sam da neki vinari koriste te taloge kao dodatak ishrani kvasaca. A mi konvencionalci za to placamo veliku lovu  :-\
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #301 na: 20 Siječnja, 2012, 13:49:38 »

Pa cuj zasto ne probati jer mislim da prica drzi vodi, tj. cuo sam da neki vinari koriste te taloge kao dodatak ishrani kvasaca. A mi konvencionalci za to placamo veliku lovu  :-\

ja ne koristim ni stare taloge niti hranu za kvasce..

hrana za kvasce ti je prodajna prica koju naravno, moras koristiti inace neces moci dobiti vino.. :D
Evidentirano

apostol
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #302 na: 20 Siječnja, 2012, 13:50:58 »

Na koji način se čuvaju ti talozi od pretoka pa sve do 10 mjeseca kda se koristi kod fermentacije?
Talog nije nikakav problem sačuvati. Puna posuda i donekle primjerena temperatura
Evidentirano
apostol
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #303 na: 20 Siječnja, 2012, 13:57:20 »

Evo neka iskustva! Ovogodišnji chardonnay smo radili tako da smo ga nakon burnog vrenja, prebacili u barrique i dodali prošlogodišnji talog. Sada ga lagano mješamo (1 puta tjedno), a spontano je krenula i MLF.
Za sada se sve to jako dobro razvija i puno očekujemo od tog vina.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #304 na: 20 Siječnja, 2012, 14:07:35 »

ja ne koristim ni stare taloge niti hranu za kvasce..

hrana za kvasce ti je prodajna prica koju naravno, moras koristiti inace neces moci dobiti vino.. :D
Cek ti sad mene podje? ??? Pa ja dobro znam kaj i zasto kupujem, i sta dodajem. Uostalom ove godine sam radio vino bez ikakvih enoloskih dodataka, sa spontanim vrenjem u drvenoj bacvi s minimalnom kolicinom sumpora.
A te trgovacke sprehe mogu prolazit kod ljudi koji ne kontaju problematiku. U principu postoje 2 grupe ljudi koji nisu dovoljno upuceni: oni koji kupuje sve kaj im trgovac uvali i oni koji ne koriste ni vinobran da bi ocuvali vino, ali zato rastacu vino iz drvneih bacvi tijekom godine..  ::)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #305 na: 20 Siječnja, 2012, 14:23:24 »

Cek ti sad mene podje? ??? Pa ja dobro znam kaj i zasto kupujem, i sta dodajem. Uostalom ove godine sam radio vino bez ikakvih enoloskih dodataka, sa spontanim vrenjem u drvenoj bacvi s minimalnom kolicinom sumpora.

poanta je da ti ne treba apsolutno nista a sad ko sta kupuje, dodaje i koristi to je njegov problem..

ne kuzim onda ovu tvoju izjavu po kojoj se zakljucuje da koristis hranu za kvasce i za to placas veliku lovu..:

ili pod "mi konvencionalci" nisi mislio na sebe nego opcenito..
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #306 na: 20 Siječnja, 2012, 14:42:59 »

Ajmo ovako. Hoces reci kupovni kvasci nemaju svoju svrhu? Enzimi, bentonit, zelatine nemaju svoju svrhu?
Nista ti od toga ne moras koristiti da bi dobio vino, ali ne mozes rec da navedeni preparati ne obavljaju svoju funkciju. ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #307 na: 20 Siječnja, 2012, 16:25:25 »

Ajmo ovako. Hoces reci kupovni kvasci nemaju svoju svrhu? Enzimi, bentonit, zelatine nemaju svoju svrhu?
Nista ti od toga ne moras koristiti da bi dobio vino, ali ne mozes rec da navedeni preparati ne obavljaju svoju funkciju. ;)

ako sam kazes da nista od toga ne moras koristiti da bi dobio vino i to ti je jasno, zasto to onda koristis? ::)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #308 na: 20 Siječnja, 2012, 17:36:12 »

Da bi probao dobiti bolje vino?  ::)
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #309 na: 20 Siječnja, 2012, 18:00:27 »

Da bi probao dobiti bolje vino?  ::)

Po meni se bolje vino dobiva u vinogradu,a ne u podrumu.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #310 na: 20 Siječnja, 2012, 18:04:47 »

Po meni se bolje vino dobiva u vinogradu,a ne u podrumu.
Floskula, koja donekle drzi vodu. Ali previse sam puta vidio situaciju gdje se odlicno grozdje pretvori u katastrofalno vino, tako da..
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #311 na: 20 Siječnja, 2012, 18:14:01 »

Floskula, koja donekle drzi vodu. Ali previse sam puta vidio situaciju gdje se odlicno grozdje pretvori u katastrofalno vino, tako da..

Nije floskula nego istina,isto tako je i istina(možda i najtragičnija) i to što si i ti rekao,smatram da je najbitnija stvar u ovome EDUKACIJA znaći da se mora dobro znat šta se radi i u vinogradu i u podrumu,i svaki dan nadograđivat znanje. ;)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #312 na: 20 Siječnja, 2012, 19:52:11 »

Pa vidis da se kuzimo. ;) Baza dolazi iz vinograda, ali onaj zavrsni dodir koji distincira prosjecno vino od vrhunskog dobiva se u podrumu. Dugo je za moslavacke vinogradare/vinare bila vazeca ona da su odlicni vinogradari, a katastrofalni podrumari, ja ti cisto prenosim stanje iz svog kraja..
Evidentirano

Mihalj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #313 na: 20 Siječnja, 2012, 21:27:16 »

Pa vidis da se kuzimo. ;) Baza dolazi iz vinograda, ali onaj zavrsni dodir koji distincira prosjecno vino od vrhunskog dobiva se u podrumu. Dugo je za moslavacke vinogradare/vinare bila vazeca ona da su odlicni vinogradari, a katastrofalni podrumari, ja ti cisto prenosim stanje iz svog kraja..

Takvih gazdi ima posvuda, moj prvi sused je upravo takav, čovjek ima rizlinga, sauvignona, frankovku i merlot, bere oko 7 tona ukupno.  Ciijelu godinu drži vinograd u redu, bez i jedne zamjerke, uredan, ne preopterećen, zaštita optimalna, vrijeme berbe dobro odabrano, a nakon toga, jednostavno neznam kaj radi, niti jedno vino mu nije ni korektno, crna malo bolja od bijelih, a kaj je najgore, za sve to nađe kupca...
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #314 na: 21 Siječnja, 2012, 02:05:30 »

Takvih gazdi ima posvuda, moj prvi sused je upravo takav, čovjek ima rizlinga, sauvignona, frankovku i merlot, bere oko 7 tona ukupno.  Ciijelu godinu drži vinograd u redu, bez i jedne zamjerke, uredan, ne preopterećen, zaštita optimalna, vrijeme berbe dobro odabrano, a nakon toga, jednostavno neznam kaj radi, niti jedno vino mu nije ni korektno, crna malo bolja od bijelih, a kaj je najgore, za sve to nađe kupca...

zato vjerojatno i radi tako ofrlje u podrumu jer i takva vina, koja kazes da su dosta losa, proda i onda mu se vjerojatno niti ne da truditi da dobije bolja vina jer ih ne bi mogao prodati skuplje pa mu je dovoljno ovako kako je sada.. takvo je razmisljanje opcenito kod 95% nasih ljudi, u bilo kojoj profesiji..
Evidentirano

Str: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 52 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!