dal sad posle burnog vrenja pametnije skinut sa taloga odma bez dodavanja,supora želatine i silflocka ili pričekat još tjedan dana i dodat sumpor i ostalo pa pretočit,kaj napravit najpametnije da bu sve ok i da pritom ne zračim vino dva put bezveze zbog aroma ???sveukupnog duplog posla itd...
7 dana je stvarno previše za maceraciju...! Upravo zato je tudum na takvom glasu kakvom i je...Za ubuduće,nakon berbe ide muljanje (i odvajanje peteljki) i onda ga ostavi na tropu max 1-2 dana, čisto da se bobica otpusti malo jer je poznato da je jako mesnata. Naravno stavi vinobrana na to, kao da taložiš, da ne krenje vrenje na tropu. Nakon 1-2 dana odtoči i sprešaj i u bačvu na vrenje. Možeš pustit da prirodno zavrije ili staviti kvasce za vrenje. Kada otkipi, sumpor i prvi pretok...onda tudum zna ispast dobro vino.Inače, čim ga tako dugo držiš na tropu, postaje "teško" vino, jako se i tanini osjete, može biti malo gorkast...
Znam da ovo ne spada u pretok vina, ali vidim da ovdje govorite o tudumu.Ja sam ove godine eksperimentalno sav tudum (noja) isprešao , istaložio sa bentonitom , došečerio dodao hranu i kvasce QA 23... Znači napravio sam sve sa njim kao i sa Laškim rizlingom ili Chardonnayem .Za sada lijepo polako vrije. Baš me zanima što ču dobiti kada odvrije, dali če to biti za solidni gemišt ili če to biti obični, ogavni tudum...
ja sam stavil gelsol i želatinu slabo mi se čisti što se tiče redosljeda mislim da prvo ide silflock pa želatina
I ja mislim da nije previše bitan redoslijed nego prava količina jedno ima negativne a drugo pozitivne čestice svejedno se izmješa i mislim držati na tome 10-14 dana pa onda pretčiti!
Sutra pretacem jedan rajnski.