kod mene se temperatura dizala do 21 iako je podrum cjelokupno ukopan u zemlju i s prednje strane ima predprostorija i onda izlaz za van . U toku sam izrade ventilacije tj hladjenja tako sto cu probit dvije cijevi fi 150 mm . jedna ce pomocu ventilatora upuhivat zrak izvana prema podu a druga u vrhu , pri plafonu , slobodno ili uz pomoc uzgona toplijeg zraka ispustat zrak van.Cijeli postupak kontoliran mikro procesorom i palit ce se ventilator samo kad je unutarnja temperatura veca od vanjske a to je obicno u jutarnjim satima od 2-3 do 6-7 . Nadam se da cu ukupnu temperaturu spustit za 3-4 stepena . Nemam mogucnost ugradnje klime jer nema el. mreze nego samo napajanje sa solarnih celija
Teško mi je definirati okus ali nije svježe (a sumpora ima dovoljno). Ok, nešto je manje kiseline (4) nego li je preporučeno pa i to može biti uzrok?
Znamo se, bude došao kod mene s uzorkom za sat i pol
Koristim prešu 150 l hidrauličnu. Tijekom prešanja zadnjih desetak litara mošta sklono mi je oksidaciji, posmeđivanju, unatoč visokom sumporenju masuja. Savjeti o žurnom prešanju ne pomažu, jer je trop još preveliki za vađenje,. Vadim tek kad se stisne preko pola. Kako to izbjeći? Kako vi prešate sa sličnim prešama ?
Isti problem imam i ja svake godine, riješenje još nisam pronašao.
mislim , stvarno mi nije jasno ! Kuhalo 10 dana , pa ga jako zasumporio da bi sve stalo , pa opet dodao kvasce da sve ponovo krene !Jedino da probas jos par puta tako sumpor pa kvasci , pa sumpor pa kvasci ! Dok se bacva ne napuni .Bilo objasnjeno prije 7-8 dana !
zanima me je li moguće da se već sada na crnom vinu pojavio vinski cvijet?vino imam u drvenim bacvama pa je tesko kroz rupicu vidjeti cijelu povrsinu, ali primjecujem tanku naslagu, pomalo sivkaste boje, ili je takav odsjaj na svjetlu, koja djelomicno pokriva vino. informirao sam se na stranici o bolesti vina i ovo me podsjeca upravo na pocetni stadij vinskog cvijeta.
kada vec pisem, jos jedno pitanje: mogu li s kontrolom slobodnog sumpora biti siguran od oksidacije vina u bavci da je polupuna? npr. ako bi slobodni sumpor stalno bio oko 30, hoce li to zastititi vino od oksidacije i drugih bolesti a da je u bacvi od 180 lit samo 100 lit vina? ili je bolje ipak pretociti u manju? jer nekako bi izbjegao stavljanje parafina u drvenu bacvu.unaprijed hvala na odgovorima! pomognite mladom podrumaru koji u stvari jos nema pojma
Točno. Probao sam u kantu staviti sumpora, hej pazi sad, pol deci na cca 10 l mošta i dok se nacijedi, ne predugo, opet je smeđi !?! Probao špricat sumpovin po tropu u preši - i opet ! Jel se to događa s hidroprešama, pneumatskim ?