ne isplati se zajebavat i čekat, trebal si već jučer zasumporit i za 2 dana pretakat, pretok prek bakrenog sita, ak nemaš ubaci nekakav komad bakra..kolut bakrene žice ili slično...ja npr pretakal i razbijal prek bosanskog filđana (džezva )Ak se jako pozna miris/smrad - ANTIBOEKSER (antibekser) na 2 dana + pretok i filtracija
Jel Chardonnay bio truliji u berbi? Negdje ti se potkrala oksidacija. Podigni nivo sumpora na 30-35. Isto tako ukoliko je oksidacija postane jaca tretiraj ga PVPPom.
Ja bi preporučio kombinaciju kazein + pvpp. Ima gotovih proizvoda s tom kombinacijom.Mošt je trebalo tretirati još kod taloženja protiv polifenolne nestabilnosti ako je bilo lošije grožđe.U svakom slučaju prvo izmjeri sumpor.
Prešao sam sa običnom 60 l prešom, na kraju prešanja sam stavio prešani trop u prešu , stavio oprugu od kamiona i stegnuo do kraja. To sam ostavio 3-4 sata da se iscjedi. Iscjedilo se je 8 litara smeđkastog oksidiranog mošta, ja sam to htio baciti a stari je bio protiv pa sam stavio u bačvu k ostalome na taloženje sa bentonitom.
Ne razumijem zasto si presao a htio si bacit most. Bolje odma ostavit zajedno s tropom u kaci pa ispec rakiju.
Grožđe Graševine i Chardonnaya nije bilo trulo, tj bilo je trulo manje od 1 posto. Dali postoji mogučnost da mi je došlo do oksidacije tjekom prerade i prešanja.?Prešao sam sa običnom 60 l prešom, na kraju prešanja sam stavio prešani trop u prešu , stavio oprugu od kamiona i stegnuo do kraja. To sam ostavio 3-4 sata da se iscjedi. Iscjedilo se je 8 litara smeđkastog oksidiranog mošta, ja sam to htio baciti a stari je bio protiv pa sam stavio u bačvu k ostalome na taloženje sa bentonitom.Dali podtoji mogučnost da je zbog tih par litara oksidiranog mošta sada oksidirano vino.?