Peh za pehom !Dodam sumpor u most da bi zavrsio sa vrenjem i kanim za tjedan dana pretakanje .Taj tjedan mi zena imala udes sa autom ( prednja strana ) tak da nista od toga , sljedeci cijeli tjedan strka oko popravka auta nakon tjedan dana planiram da idem pretakat dolazi zena doma auto udaren od zada ! Opet 3-4 dana popravka i ja nakon 4 tjedna idem pretakat vino i naravno osjeti mi se miris po kupusu sa pokvarenim jajima ( kiselom ) . Jedna bacva slabije druga vise , treca uopste se ne osjeti .Napravim otvoreni pretok i jos dodatno sumporim ( 10 grama onog za crna vina 9) pustim tjedan dana da se smiri ali jos uvijek se osjeti .Juce dodao jos po dvije vrecice ( 20 grama ) istog sumora ( savjet radnika Pa-Vina ) i sutra ponovo otvoreni pretok .Zracim tako sto mlaz iz cjevi iz pumpe podignem bar metar iznad tekucine tako da se mjesa sa zrakom ,je li to dovoljno ?
Sumporvodik je nesto strasno ! Studirao sam u Zenici i taj misris mi je tak poznat , ne zaboravan . Zimsko jutro ides na faks , od studentskog doma do faksa nekih 3 km pjesaka i ubija te miris sumporvodika . Ovo kod mene smrdi ali nije to taj miris ( smrad ) ni blizu . Mozda H2S u tragovima ali ima tu jos necega .Juce probao i puno bolje . U jednoj bacvi se osjeti blago u drugoj jaaaako slabo a treca ok ! Sutra pretacem . Ima li smisla praviti bakreno sito ?
Jedno pitanjce. Prijatelj mi je dao bocu vina za probu nakon pretakanja. Kada sam ga isao probati uocio sam da mu se stvara bijela masa na povrsini (vinski cvijet). E, sad, buduci sam mu ja malkice pomagao oko svega, a vino sada ima 25-30 mg/l slobodnog sumpora, moze li filtracija pomoci pri uklanjanju bolesti? Prije pretoka sumporeno je 10 dana prije, tako da je nakon pretoka u vinu bilo jos 15 mg/l slobodnog sumpora, pa je povecano na 25-30 mg. Vino je kipilo u inoxu i sad je u njemu. Jedino je pri pretoku koristio pumpu, pa sumnjam da je crijevo zeznulo stvar. Neki savjet?