VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:03:47

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Bolesti i mane vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 32 33 [34] 35 36 37 Dolje Ispis
Autor Tema: Bolesti i mane vina  (Posjeta: 326121 puta)
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #495 na: 07 Siječnja, 2015, 13:15:58 »

Radio analizu bijele i crne mješavine. Evo rezultata:

* Analiza vina.jpg (86.99 kB, 795x762 - (hitova: 580 ).)
Evidentirano
kokolo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #496 na: 08 Ožujka, 2015, 16:40:32 »

ja bi zamolio forumaše da mi kažu zakaj mi je vino gorko. radi se o mješavini graševine i rajnskog većinom, a ima i ostalih sorti u tragovima kad imam stare izmješane gorice. uglavnom primjetil sam ja odmah da je vino u jednoj bačvi malo jače gorko ali se nisam zamaral s tim kad je bilo starog vina. ali sam se danas naluknul v inoks gdje je staro i videl sam da imam još oko 30 litara. pogodilo me to jako jer sam svjestan da je staro vino koje je još pokojni deda napravil pun kufer bolje od ovoga kaj sam ja pridelal. a upravo u tom lagvu gdje je gorko JE MORALO BITI NAJBOLJE, jer je grožđe bilo najzdravije i imalo je najviše šećera.

pobrano krajem 9 mjeseca, odmah isprešano, taloženo, šećer 14, došećereno tokom vrenja postepeno da bude oko 10,5 % alkohola, odvrelo lagano i lijepo do kraja na suho, nakon tri tjedna pretočeno, pred mjesec dana stavljen pentagel i opet pretočeno. vino čisto, uvijek korektno sumporeno, u drvenoj bačvi koja je u super stanju, nakon svakog pretoka perem ju ko mutavi.

pa me zanima zakaj je gorko da u budućnosti to izbjegnem. i kako bi se moglo to možda rješiti? delal sam skoro sve ko deda, samo sam ja pustil da ode na suho, dok je on uvijek zaustavljal vrenje.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #497 na: 08 Ožujka, 2015, 16:43:40 »

Trulez, neadekvatno sumporenje, nekorekcijsko talozenje mosta itd itd...
Oksidativni polifenoli su problem. Mozes probati s kombinacijom zelatine+pvpp+bentonit iscistiti vino i zatim pretociti/filtrirati....
Evidentirano

kokolo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #498 na: 09 Ožujka, 2015, 10:03:47 »

ja sam mislio nabaviti gerbinol super jer piše da on uklanja te polifenole i gorke tvari, pa otočiti kakvih 30 litara u mali inoks da vidim  ;D

mošt je inače taložen želatinom i bentolitom super. oksidiralo nije jer jako pazim na sumpor.

ako je trulež u pitanju nije mi jasno kak mi druge dvije bačve nisu takve. ono koje mi je bilo zamagljeno i malo sluzavo jer sam tu strpao jako trulo grožđe i u koje sam stavio pvpp i bentolit se super očistilo i isfiltrirano je. ali to vino ni od početka nije bilo ko ovo. gemišt je ok, na razini pristojnog gemišta u birtiji, ali fali mu, ne znam kak da se izrazim - neka punoća okusa  ::)  :D

nije ovo onak jako gorko, ili kak bi se pri meni reklo žufko ko oksidirano vino kakva sam imao prilike probati. ali kad progutam osjetim na nepcu malu jaču gorčinu koja malo zasmeta, da mi neko ponudi takvi gemišt spil bi, ali ne bi užival :D

zahavaljujem se na odgovoru, imam pvpp-a i želatine pa se budem prvo igral dextera na malom inoksu

Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #499 na: 09 Ožujka, 2015, 18:13:58 »

Probaj prvo to. Gerbinol je super i dobro odradjuje, samo iz mog iskustva vise uklanja neugodne mirise nego li gorcinu. ;)
Evidentirano

MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #500 na: 30 Svibnja, 2015, 20:01:02 »

Primjetio sam u vinu iz 2013 neke crvice na dnu. Znate li sto je to? Slika u prilogu.

* image.jpg (1447.44 kB, 3264x2448 - (hitova: 612 ).)
Evidentirano
vedri
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #501 na: 30 Svibnja, 2015, 21:16:08 »

Na tvojem mjestu bih provjerio sumpore i izbuteljirao bocu ili dvije (staklena boca, pluteni ili silikonski čep) i ostavio to na nekih dva mjecesa u uvjetima u kojima si mislio čuvati vino pa da vidiš da li će doći do nekih promjena ili ne. Plastika je često puta uzrok nepovoljnih promjena na vinu.

;)
Nakon duljeg vremena testiranja moram reci da se izgleda radilo samo o izoliranom slucaju - na moju srecu :)
Vino je i dalje odlicno, i nakon duljeg odlezavanja u boci bez ikakvih intervencija, tako da mogu reci samo - bogu fala.
Osim toga, to isto vino je nedavno dobilo zlatnu medalju.
Hvala decki na savjetima i zivili!
Evidentirano
kiternas
kiternas
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #502 na: 05 Travnja, 2016, 18:01:09 »

Hrvoje, kojim redom PVPP zelatina bentonit i u kojim vremenskim razmacima?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #503 na: 06 Travnja, 2016, 07:20:57 »

Zasto i PVPP i zelatina? Imat ces peglaonu od vina.
Bentonit na kraju, pvpp i zelatina svejedno kad. Razmak od 1h je ok, a mozes i 1 dan ostaviti ako imas vremena.
Evidentirano

kiternas
kiternas
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #504 na: 06 Travnja, 2016, 09:49:47 »

odlicno, hvala!
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #505 na: 06 Travnja, 2016, 16:53:38 »

Primjetio sam u vinu iz 2013 neke crvice na dnu. Znate li sto je to? Slika u prilogu.
fakat su to crvi ili je 1 travanj?
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Branee
Novak
**

Email
« Odgovor #506 na: 26 Travnja, 2016, 14:05:39 »

Nedavno mi je mrak opal na oci...krenem provjeravat kolicinu i sumpore u inoxima...prve 2inox 500 sasvim zadovoljavajuce i ocekivano, mali inox od, cca 80 litara vina....potonuo plovak, oksidirano, tamnije boje, mutno...ma, mrak
Vrtim film i sjetim se feste i kolege koji malo izgubil ravnotezu i opal medju inoxe ;D
Ejbga, prosla 2 mjeseca od toga.
Nije velika kolicina na srecu, deci sumpora i sve se popravilo, jos pretociti pa bu po 8kn preslo :D
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
vrelko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #507 na: 28 Travnja, 2016, 21:48:18 »

:D
Jos sreca u nesreci ako se popravilo !
Evidentirano
sarago
Novak
**

Email
« Odgovor #508 na: 01 Svibnja, 2016, 10:14:16 »

isti problem sa muskatom mi se dogadja kao i prosle godine, vino odradjeno sa Syha Cryarome. Vino se jos nije izbistrilo, ide nabolje ali to nije to. Odradjen samo prvi pretok krajem jeseni (vino prije toga odlezalo na kvascima 6 tjedana nakon vrenja). Mislio sam da ce se izbistriti tijekom zime, ali sve to ide dosta sporo. Radi se o cca 300 litara. Inace su tijelo i arome prva liga. Nisam radio analizu. I sad bih ga pretocio, ali bi prije toga ubacio nesto za bistrenje. Jeli sad kasno za to? Sto ubaciti i kojim redom?  Mislio sam bentonitom. I najvaznije, kad ubacim sredstvo, dali da samo promijesam po povrsini (da ne dignem usput i talog sa dna), ili da promjesam sve?  ??? ???
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #509 na: 20 Srpnja, 2016, 09:01:26 »

Jedna zanimljivost koju sam otkrio po stranim forumima. Ukoliko imate problema s vinom koje ima povisenu lakohlapivu, sterilno ga filtrirajte kao bi smanjili kolicinu octenih bakterija. Sumpore drzite adekvatno do sljedece berbe.
Kada pokrenete fermentaciju mladog mosta mozete ubaciti od 5-25% problematicnog vina u fermentirajuci most cime ce kvasci metabolirati hlapivu i imati cete vino bez hlapive kiseline.
Osobno to ne bi probavao na top vinima, ali na nekim mjesavinama ili presevinama bi.
Iako bolje sprijeciti nego lijeciti. ;)
Evidentirano

Str: 1 ... 32 33 [34] 35 36 37 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!