Dobar dan svima,ja sam novi na forumu i imam pitanje: gdje se može kupiti refraktometar za mjerenje šećera u moštu a da nije preskup.Kod nas u poljo apotekama je od 435 kuna na dalje.Dal je u Sloveniji jeftiniji?
dilema: bačva proizvedena 1970.g.,hrastova, prve dvije godine lijevano vino u nju, poslije toga stajala prazna u garaži zadnjih 25 godina.pitanje? može li se iskoristiti, treba li je popravljati ili jednostavno baciti?
pa mislim da je jeftinije onda kupit inox prešu na balon u sredini i sigurno bolje ispreša nego ta preša.Ne mislim ništa loše ali gledajući tvoju prešu ništa posebno osim što je na struju.
Evo, imas tu nekaj pa pogledaj. Dobra stvar kod ovih preša je kaj mozes nutra zrak pustati umjesto vode tak da u slucaju pucanja balona ne zafrknes most.http://www.gomark.si/2008/index.asp?IdArtikla=163&lang=cro
Drvenu bačvu koja pušta i nakon zamakanja vodom (kroz nekoliko dana), može se zabrtviti običnim bačvarskim lojem (služi za brtvljenje vrata), na način da izvana lociraš mjesto curenja te ga iznutra premažeš, zafugiraš. Isprobano više puta, drži zauvijek!Za pretakanje koristim obične plastične pumpe od veš-mašine. Nečujne su i dosta brze. Oko 500 l za 15-ak min. i isisaju do zadnje kapljice iz kace.