1. U koš treba postaviti mrežu (slična je onoj zelenoj protiv komaraca što se postavlja na prozore) i tek onda puniti prešu. Mreža treba biti cca visine koša i treba biti dovoljno duga da se bar jednim djelom preklopi (dakle duža od opsega koša). Kad je preša puna, mreža se savije prema sredini da je poklopac koji stiska ne razdere. Na taj način nema onog neugodnog šricanja mošta kroz daskice. Mošt koji izlazi je neusporedivo čišći i bistriji. Puno je manje krutih čestica koje završavaju u moštu i idu u proces taloženja. Cijena takvog komada mreže cca 20 kn. Isplati se prvim prešanjem.2. Takva preša je teška, nespretna za rukovanje. Nije mobilna. Kad želite puniti ili prazniti prešu nosite mošt ili trop do preše. E pa vrlo je lako izvesti metalnu konstrukciju sa kotačićima. Cijena kotačića i par željeznih profila cca 200 kn. (mogu se kupiti u svakoj željezariji i svaki bravar to može složiti). Rezultat je neusporedivo lakše rukovanje prešom.
Evo to je to http://www.e-vinarstvo.com/index.php?article=3273.Zanimljiv članak .Vjer.je to na što sam upućen da je skala po Oe-u najbitnija,našao na EBeyu jedan s 3 skale košta 25 $ pa budući da u dalmaciji ništa ispod 600KN ne mogu naći mislim se dal da naručim...?!
Imaš ga u sjeme za 375kn.
Ja sam kupio na Ebay-u prije 2. god mislim da sam platio oko 170 kn,ima skalu samo za brix-e,takav isti košta kod nas oko 300 kn.