Pozdrav društvu!Koristi li tko ARGON u sustavu zastite vina u inox-icama?Na netu sam nasao clanak o ponašanju argona:istiskuje atmosfersku mješavinu plinova,pada na dno, tj. povrsinu vina i "sendvič"djelovanjem razdvaja vino od zraka.Odlucio sam se na korak probe utjecaja u inoxu.Nabavio sam bocu od 15lit sadržaja.300Kn u Messera.Malo me je začudio djelatnik koji mi je komentirao da mu nitko nije naručio bocu za vino,isključivo varenje.Takodjer mi je napomenuo da u praksi kad se argon na normalnom tlaku zagrije na sobnu temperaturu, izmješa se s zrakom.E to nisam nigdje imao priliku prije saznati.Na bocu sam priključio crijevo i ravno na površinu vina.Plin je lagano izlazio cca 15min. i tad sam stao s istakanjem.Upalio sam svijeću voštenicu i na cca 20cm visine iznad površine vina svijeća se počela gasiti što je ukazivalo na nedostatak kisika.Navukao sam gornji poklopac i nakon sat vremena išao provjeriti postojanost visine plašta.No sad svijeća se nije gasila nikako, nit na visini od par centimetara iznad površine vina.Vino je dodatno štićeno uljem i plutajućim poklopcem tako da nije panika.Razlog tretiranja inox spremnika argonom leži u promjeni vina koje doživi kad nivo vina u bačvi padne na trećinu ili niže.Jednostavno tanak film ulja ne uspijeva dostatno zaštiti vino do kraja.
Pa zasto nisi uzeo Inertal koji se koristi u prehrambenoj industriji bas za tu namjenu?http://www.messer.hr/products/plinovizagastronomiju/index.html
Gdje si uzimao? U Zapresicu?