VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 13:01:40

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Štetnici voćaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 Dolje Ispis
Autor Tema: Štetnici voćaka  (Posjeta: 44784 puta)
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #45 na: 19 Lipnja, 2012, 07:07:17 »

Ako nemaš plantažu trešanja probaj ga fizički potjerat. Samo otresi grane trešanja,on će ili past na tlo gdje ćeš ga lako uništiti ili će jednostavno odletjet kod susjeda ;D

Inače sa tom beštijom sam imo problema devedesetih u svojim vinogradima,velika jata su mi opustošile mlado vršno lišće loze. Srećom,kako sam i naveo,jednostavno sam ga potjero da susjedima radi štetu..
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #46 na: 19 Lipnja, 2012, 20:54:40 »

ovaj prokleti bumbar mi radi velike stete na plodovima tresanja, sve sam provao sta znam nikako da ga se rjesim, pitam okolo agronome nema niko pojma, ali vidim da u nekih ljudi na tresnjama nema istih ali nitko nece da kaze s cim da ga potjeram.
dali itko zna s cim i kako da ga se rjesim.
hvala

evo ga ,o njemu je rjec

E o tome ja pričam ;D,ta je i mene zaj.... uzmi bijelu kantu napuni vodom a prije toga napravi gore malo veči otvor i stavi par komata oko stabla i javi šta se događa.. ;)
Evidentirano
pespa
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #47 na: 19 Lipnja, 2012, 21:24:29 »

Plave vajglinice sa vodom i vocnim bobonom u redu na svakih 10 tak metara mislim da ce sve da bude u redu

Evidentirano
vitomir
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #48 na: 22 Lipnja, 2012, 18:34:41 »

kako mislis vocni bombon. mislis na ovaj ste se jede,sta mi jedemo
daj primjer
hvala :)
Evidentirano
pespa
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #49 na: 22 Lipnja, 2012, 20:24:26 »

Jeste one vocne bombone koje mi jedemo, vidim je leti i kada nanjusi samo skrene ka vodi , upadne i davi se . recimo da je prilicno efikasno jer sam iz svake vadio pune sake udavljenih posle nedelju dana a nisam video da grickaju voce

* 2upz8mw.jpg (214.51 kB, 1600x1200 - (hitova: 633 ).)

* fot0161.jpg (179.96 kB, 640x480 - (hitova: 1650 ).)
Evidentirano
HrVOjE_T
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #50 na: 15 Srpnja, 2012, 19:55:31 »

Pozdrav,

Imam 3god stari vocnjak, svega po malo. Proslu jesen sam crvenim uljem prskao i ovo proljece prije cvatnje bakrenim preparatima. I to je bilo sve sto se tice tretiranja. Prvo mi je mraz sve pofurio, onda su usi krenule u akciju tako da sada nemam nikakvog ploda i sve lisce je sfrkano, a mrava ko u prici. Pitanje: ako sada nicime ne spricam vec samo cekam da padne lisce i prije zime poprskam s crvenim uljem, da li je to dovoljno ili ipak moram necime tretirati da se sce oporavi prije jeseni? Hvala!
Evidentirano
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #51 na: 16 Srpnja, 2012, 07:13:01 »

Pozdrav,

Imam 3god stari vocnjak, svega po malo. Proslu jesen sam crvenim uljem prskao i ovo proljece prije cvatnje bakrenim preparatima. I to je bilo sve sto se tice tretiranja. Prvo mi je mraz sve pofurio, onda su usi krenule u akciju tako da sada nemam nikakvog ploda i sve lisce je sfrkano, a mrava ko u prici. Pitanje: ako sada nicime ne spricam vec samo cekam da padne lisce i prije zime poprskam s crvenim uljem, da li je to dovoljno ili ipak moram necime tretirati da se sce oporavi prije jeseni? Hvala!

Nebudi lijen pa ih riješi nekim pravim insekticidom (Chromgor, Mospilan, Confidor, Actara...).
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #52 na: 22 Srpnja, 2012, 14:41:50 »

moguće da će ti sad već sve skupa biti prekasno,no bolje ikad nego nikad.Jer zbog lošeg stanja voćke neće ti se formirati rodne granćice za sljedeću godinu,pa će ti i ta ,unatoć vremenskim prilikama ili neprilikama biti nerodna.Znaći kljućno je,bez obzira ima li plodova,ili ne oćuvati zelenu masu voćke,tj.voćku u što boljoj kondiciji,a upravo poradi roda u narednoj godini.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #53 na: 21 Listopada, 2012, 00:30:15 »

Imao sam na ajdared jabukama jak napad lisnih uši. Špricao s boxerom - slab rezultat. Sada vidim na mladim izbojima velike nakupine, onako vunaste, kao vata, pune jaja. Kad zdrobim djeluje smeđe crvenkasto. Je li to krvava uš ? Na jabukama je još lišće. Bi li koristilo sad špricati s nečim? Ili da čekam da lišće padne ili kraj zime?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Agroteka
Mlađi novak
*

http://www.facebook.com/AgroArt

Email
« Odgovor #54 na: 21 Listopada, 2012, 07:11:08 »

Je to ti je sigurno krvava uš! I da po meni nema smisla sada to tretirati, tek slijedece sezone kad krenu pupovi s bijelim uljem... A kasnije možeš s cromogorom kad se sformira list!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #55 na: 22 Listopada, 2012, 22:52:20 »

Imao sam na ajdared jabukama jak napad lisnih uši. Špricao s boxerom - slab rezultat. Sada vidim na mladim izbojima velike nakupine, onako vunaste, kao vata, pune jaja. Kad zdrobim djeluje smeđe crvenkasto. Je li to krvava uš ? Na jabukama je još lišće. Bi li koristilo sad špricati s nečim? Ili da čekam da lišće padne ili kraj zime?

Slikaj malo deblo i grane gdje ti je najjači napad, da se vide rak rane koje štetnik izaziva. Puno toga sam vidio i ako je to već izraženo onda je krčenje vjerojatno! Ljudi ne prepoznaju tog štetnika, dok ga skuže, onda je već i prekasno. Zaštita je dosta teška, u puno slučajeva i nemoguća. Ako je voćka previše napadnuta jednostavnije ju je iskrčiti.
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #56 na: 03 Travnja, 2014, 17:32:27 »

Jabuka mi još ni nema neke listove a već sam našao uši na njoj a na paučini je visjela gusjenica tamno smeđe boje,duga oko jedan cm i debljine jedan mm,a u savinutom listu sam našao svjetlo žutu gusjenicu koju sam poslikao,ali nije baš najbolje ispalo.Dali se mogu te gusjenice suzbiti istim sredstvom kao i lisne uši?

* Picture 588.jpg (125.99 kB, 640x480 - (hitova: 774 ).)

* Picture 589.jpg (128.58 kB, 640x480 - (hitova: 768 ).)

* Picture 590.jpg (123.56 kB, 640x480 - (hitova: 836 ).)
Evidentirano

I onda neš pil
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #57 na: 03 Travnja, 2014, 21:38:35 »

Jeremija to su ti gusjenice savijača listova i pupova, a sa čime tretirati imaš u preporukama za zaštitu u voćnjaku od Razora.
Evidentirano
musher
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #58 na: 04 Travnja, 2014, 17:07:49 »

Kolegama oko Ðurđevca! Jabuke su pune dlakavog ružičara  >:( Nekih savjeta za inskticide baš i nema, osim ev. beta baythroida, više za uklanjanje i plave mamce (sutra na plac po plave lavore  :P )
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #59 na: 04 Travnja, 2014, 19:44:14 »

Kod mene isti slučaj kao i kod Jeremije savijač napada. Imam na zalihi od prošle god Pirifosa i Krafta vjerojatno bude dobio poslije najavljene kiše Pirifos pa nek lijepo crkne >:(

* 1.jpg (195.89 kB, 640x853 - (hitova: 342 ).)
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!