chardonnay vrije po istom principu kao i sve ostalo, bez dodatka icega sa vlastitim kvascima, samo sto ga klasicno maceriram bez ikakve kontrole temperature u otvorenim kacama, plan je 7 dana (dakle presanje ovu subotu), da sam uspio prije nabaviti vece drvene cisterne macerirao bih ga i duze ali to cemo na godinu..
Masulj je zasumporen sa 0.8 dcl sumpovina ali to nije nikako ubilo sve prirodne kvasce pa če tjekom maceracije trajati lagano vrenje na vlastitim kvascima. Nakon prešanja u mošt ču dodati Siha 8 kvasce i 15-20 g Siha soli za vrenja Plus. Mošt nemam namjere doslađivati jer mi je cilj proizvesti lagano crveno vino ( cviček) sa 10 %
Masulj je zasumporen sa 0.8 dcl sumpovina ali to nije nikako ubilo sve prirodne kvasce pa če tjekom maceracije trajati lagano vrenje na vlastitim kvascima. Nakon prešanja u mošt ču dodati Siha 8 kvasce
Podrumar,znaci ne radis hladnu predfermentalnu maceraciju jer masulj ne hladis, a pustio si kvasce da pocnu raditi. Zar nece poceti burno vrenje u tih 7 dana? Koja korsit od kvasaca nakon tih 7 dana? Crno vino od 10% alkohola. Bojim se premalo..... Maceracija jako losa, samo jednom dnevno mijesas masulj. Samo neke moje zamjerke......
Da, puno je tu nelogicnosti. Nakon 7 dana nema smisla ubacivati selekcionirane kvasce kada ce autohtoni odraditi glavninu fermentacije...
Radi onda kak znas. Vidjet cemo rezultate za par mj.