Citam sad jedan program za preradu crnog vina u kojem pise da je u cjelokupan masulj dobro dodati 10-20% cijelog grozdja sa peteljkama. Da li se s time povecava kolicina tanina u vinu? Nece li takvo vino biti pretrpko?
Begerow program, imam ga na kompu, pretpostavljam da je s njihove stranice. Za bordoska vina...
ja kad izmuljam stavim vinobran (10 g na 100lit masulja naravno vinobran za crno vino) i enzim dan poslje stavim kvasac a tam 3-4 dan stavim hranu za kvasce i doslađivanje ako je potrebno to govorim sve u maceraciju i tako nakon 6-7 dana presam
pa objavi ga ovdje...
Ja sam pak sada u dilemi da li ostaviti merlot da odvrije do kraja na tropu ili ga pod obavezno odvojiti nakon 5-6 dana.
ako mozes, najbolje ga je ostaviti da ovrije do kraja na tropu, nemoj ga presati iznad 15-20 g secera..
Gotovani. http://www.begerow.com/fileadmin/user_upload/F_B/Anwendungen/Wein_Sekt/1B021.pdfInace ja dodajem sve odmah u masulj. 5g vinobrana, enzime, hranu i kvasce,
Ja sam prije 3 godine napravio ovako:- zmuljao grožđe- odvojio što više peteljki i zelenih dijelova koje sam pronašao u masulju- dodao kvasce i hranu, šećer po potrebi- potopio masulj u inoxici na način da sam plivajući poklopac opteretio sa karnisterima za vodu od 5 l, tako da je masulj bio ispod površine , a mošt od prešovine iznad- poklopio sa poklopcem i stavio vreljnjaču- ostavio 6 mjeseci u inoxici bez otvaranja ( samo sam probao na pipu vino)- nakon 6 mjeseci sam otvorio, odprešao što se dalo otprešati, posumporio i pretočio- sorta Crni Pinot 70%, dobio sam izvrsno vino sa tamno crvenom bojom