Otvorio temu o barrique bačvama na Bez cenzure, pa me admin premjestio ovamo. Ne budi lijen, pročitao sve što je napisano na ovoj temi, ali i dalje ne vidim informacije o onome što sam pitao (osim jednog posta od Ivana).Pa dakle:Zanima me kakva su vaša iskustva sa barrique bačvama? Kupujete li ih proizvedene u Hrvatskoj, ili iz uvoza? Što mislite kakva je kvaliteta Hrvatskih barrique bačvi? Jesu li bolje one od kitnjaka, ili lužnjaka (ili su jedne bolje za neke vste bijelog, a druge za crno vino)?Što mislite koji je proizvođač u Hrvatskoj najbolji? Gledajući po internetu vidio sam da kod nas postoji nekoliko proizvođača:Bačvarija Golub, Tofrado d.o.o., Bačvarija Srnec, Bačvarija Šiška. Čije je drvo najbolje,a čija je izrada najbolja? Kakove su cijene bačvi?Drugo pitanje koje me zanima je ima li netko iskustva sa drvenim čipsom (pošto je on puno jeftiniji od bačvi(a i različito je) zanima me kolika je razlika u kvaliteti vina - negdje sam pročitao da se čips i u Hrvatskoj koristi-mislim da neka firma taj čips uvozi iz Francuske, samo ne želi navesti imena kupaca u HR)?A sada da pretjeram (kao po običaju) zanima me i da li netko koristi glinene posude u stvaranju vina i što mislite o tome?Pozdrav svima!
Ivane hvala na iscrpnom odgovoru.Ne mogu si pomoći, svašta me zanima!Čitao sam neke studije o barrique bačvama i njihovoj upotrebi, te neke članke o Gravneru i jednom našem vinaru koji upotrebljavaju "amfore iz Gruzije" pa sam zato pitao, tj. zanimalo me da li to provode naši "mali" vinari u praksi.
problem sa čipsom od hrasta je ča je on presitan...možda je prikladnije manji komadi rastovine...ako je moguče da se dobija malo krupnijeg čipsa od nekog bačvara onda bi odgovaralo...samo ča je problem sa higjenom...ako je čips lomljiv imamo problem sa filtriranjen...imaš li detajnije informacije i ča je tvoje iskustvo...ja san samo malo eksperimentira ali svaka ideja je dobro došla...možda giancarlo zna više o temu...fala
Lijepo bi bilo kad bi ljudi na forumu iz opće kulture se bar pokušavali služiti hrvatskim književnim jezikom!!!...
od takvih vina sa dodatkom tisucu i jedne tvari nema puno srece, sve je to poluumjetno..