Ne znam zašto imate averziju od poklopaca sa zračniom? Po meni su puno bolje riješenje od plivajućih i to iz maasu razloga. Recimo, kod fermentacije uzmimo primjer da imamo 150 litara mošta i bačvu od 250 litara - bez poklopca sa zračnicom to je 100 litara volumena. kad se radi o burnom vrenju onda nema problema za oksidaciju, ali kod tihog vrenja to je ogroman prostor za oksidacije. Kod poklopaca sa zračnicom jednostavno spustite poklopac par centimetara iznad razine mošta i smanjili ste taj slobodan volumen od 100 litara na cca 20-30 litara, ovisno o potrebi - ti poklopci sa zračnicama naravno imaju na sebi vrenjače. Da ne pričam kako nema apsolutno nikakvih gubitaka koji se javljaju kod plivajućih poklopaca kad ipak jedan dio vina gubimo zbog ulja. Vrlo je i manipulacija jednostavna - dok točite vino otpustite zračnicu (ima dovoljno mjesta kad se ona ispuše tako da vinski kamen apsolutno ne smeta) i kad ste natočili ponovno napumpate zračnicu. Po meni puno bolje riješenje od plivajućih s time da su naravno skuplji, ali tu nema nekih dodatnih troškova kao npr. ulja koje na kraju kad pogledate i nije baš prejeftino.
Podrumar 1987.vidim da stalno imaš puno pitanja.Moj prijedlog je da ih sačuvaš za druženje kod Komšića pa će ti kompetentni sve objasnit.Inaće doći će Riba i ekipa iz Zagorja kod mene ujutro oko 10.00 sati u razgledavanje podruma pa možeš svratiti.Ako još netko želi nek se javi da objasnim put.Ideja je da budemo do nekih 12sati i onda odlazak do Komšića.
Pa samo neka pita, forum sluzi tome. Iako se i s tobom slazem da je puno lakse obaviti uzivo jer za napisati post ipka treba vremena, a ponekad nemamo niti volje niti vremena.
Sve to je istina,al onda se desi da se post i krivo shvati i onda ti treba hiljade rijeći da opravdaš ono kaj si štel reći.Al ipak ne treba odustati i treba edukativno pomoći kolko se more
Traper a da li si razmisljao o alternativi barrique-u iz Francuske? Ove dugice koje prave i koje se stave u neutralnu bacvu cujem da su super.
Nisam pobornik takve opcije jer bacva ipak ima nezamjenjivu ulogu mikroksigenacije u fazi odlezavanja i starenja vina. Upravo mi se zato svidio francuski barrique jer daje vrlo blagu notu drva i sve to integrira s vinom u jednu novu dimenziju. Ove duzice bi samo dale mirise, ali crno vino bez bacve ne moze....
Slažem se,sječate li se onog plavca što sam poslao Ivanu i one relativno loše recenzije,sada je ljudi moji to skroz drugo vino jednostavno je trebalo topline i zraka,ja sam sam iznenađen koliko je sad to bolje vino!!To se jedino može dobit u drvenoj bačvi i t.o po mogučnosti manjih zapremina
sta cekas, salji opet!!