Pozdrav!Dali je bolje staviti sumpor (pirovin) prije prvog pretoka tj. posle vrenja pa onda pretočit ilikao što ti veliš da zasumporiš poslije pretoka.
Quote from: Zagorac on 05 Rujna, 2007, 06:47:38Dovoljan je samo poklopac?Ja sam na svakoj bačvi probušio poklopce i stavio u rupe plastične umetke koji se zašarafe sa brtvama i u nje gurnem vrenjače.Na spoj poklopca stavim gumu ili omotam folijom. Za svaki slučaj opteretim poklopac sa punom kantom vode ili nečim sličnim da ga ne odigne burno vrenje na spoju s bačvom. He, he šta me nisi pitao, ja ovako već 10 g bez nekih problema! Čim stane burno vrenje ja stavim još plivajući poklopac gore, bez ulja i tako pustim još 10-15 dana, a onda pretočim, zasumporim i stavim ulje i gotovo.Bitno je da ostaviš cca 20 - 30 L praznog prostora da ti pjena ne bi išla van (ovisi o burnoći vrenja i kvascu koji koristiš). No, sad je gotovo kad imaš vrenjače probušene.
Dovoljan je samo poklopac?Ja sam na svakoj bačvi probušio poklopce i stavio u rupe plastične umetke koji se zašarafe sa brtvama i u nje gurnem vrenjače.Na spoj poklopca stavim gumu ili omotam folijom. Za svaki slučaj opteretim poklopac sa punom kantom vode ili nečim sličnim da ga ne odigne burno vrenje na spoju s bačvom.
Ja obično nakon završetka vrenja, pretočim, dodam bentonit i sumpovin i zatvorim s uljem i tako je do 2. mjeseca. Pretočim negdje oko 40. dana od poč. vrenja,ovisno o tijeku vrenja.
Dapače, tko se može "igrati" može se isprobati u sur lie metodi. Daje fantastične rezultate...
Svaka čast na priznanju za brzopletost, ali opet netočan navod.Napokon su i kod nas počeli raditi mjerenja nivoa dušika u moštu i rezultati su poražavajući s obzirom na potrebe kvasaca za osnovnom, ali i mikroelementarnom hranom.Postavit ću ovih dana sistematiku mjerenja dušika koje može napraviti svatko
Još jedno Hitno pitanje da ne bi bilo ... koliko moram pustiti praznog prostora u inox bačvi od 200 lit za vrijeme vrenja zahvaljujem
Razor@ dali sam dobro shvatio ?Znači samo staviš poklopac na bačvu i gotovo, bez folije i bez plivaučeg poklopca... i nema problema ... dali treba paziti na nešto posebno ili stvarno samo tako ??hvala na odgovorima