VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:27:51

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Inox ili drvo
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 26 Dolje Ispis
Autor Tema: Inox ili drvo  (Posjeta: 215308 puta)
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #45 na: 09 Listopada, 2006, 10:22:26 »

Bačva je full puna!!

Koliko dugo moze takva bacva stajati, i kako se priprema/odrzava ta voda unutra? Zar se ne pokvari nakon nekog vremena?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #46 na: 09 Listopada, 2006, 13:53:31 »

4-6 mjeseci, dolijeva se sa istom otopinom, do vrha bačva mora biti puna.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #47 na: 10 Listopada, 2006, 01:01:45 »

Nije nužno, može i drukčije!
Kako?  ???

Poklopac zaštitni na vrhu, bez vrenjače i bez gume, CO2 je teži od zraka i ide bez problema višak pored stijenki bačve i poklopca. Nikakav uteg gore stavljat i ne prepunit inoxicu.
Kad završi vrenje staviš plivajući poklopac, a kad završi i tiho vrenje dodaš ulje ili sve pretočiš i dodaš ulje.
Bitno je znati da dok ima CO2 nema problema od oksidacije. Malo treba češće kontrolirati situaciju, ali osobno nemam nikakvih problema s vrenjem na taj način.
Evidentirano

doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #48 na: 23 Listopada, 2006, 10:53:02 »

Poštovanje!

U toku vrenja, kad se nepovreli šećer spustio na 30°Oe, stavo sam pirovin da zaustavim vrenje.
Drugi dan sam stavio plivajući poklopac i ulje.
Sad me zanima dali se stavlja ulje, jer vino mi je prošle godine oksidiralo - sivi pinot 150 litara.

Pozdrav!
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #49 na: 23 Listopada, 2006, 11:17:16 »

Prije svega, podatak o 30°Oe je sigurno pogrešan.
Naime, već prvi dan fermentacije niti Oe i Kl tabela ne vrijede, odnosno mjerenja sa moštomjerima, ali i refraktometarsko očitanje Oe i Kl ne vrijede.
Drugo, naravno da se mora staviti ulje jer niti jedna količina slobodnog SO2 nije dostatna da zaštiti otvoreno vino od kvarenja.
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #50 na: 23 Listopada, 2006, 12:14:02 »

Zahvaljujem se na odgovoru!.
30°Oe je izmjereno refraktometrom.
Ovo pitanje sam postavio jer imam osjećaj da se mlado vino slabo čisti i nekako je bezbojno (za razliku od drugih susjeda vinogradara i podrumara kojima je bolje čistije i žutkastije).
Prije 8 dana sam izvršio prvi pretok.

Pozdrav!

Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #51 na: 23 Listopada, 2006, 12:33:24 »

Znači kako sam rekao, podatak je netočan.
Na refraktometru treba očitati Brixe i onda po tablici nepreverelog šećera vidjeti okvirno ostatak sladora.
Što se tiče čiščenja mladog vina, još je jako prerano, posebice kod vina sa ostatkom sladora, a opet bitno za napomenuti, različito od vina do vina, od posude do posude.
Boja je također individualna i nije mjerilo (pokazatelj) kvalitete.
Treba čekati hladne dane, vino podhladiti, pokušati na taj način stabilizirati, a onda po mojoj preporuci, prije drugog pretoka koristiti enološke preparate, prvenstveno bentonit i želatinu.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #52 na: 23 Listopada, 2006, 14:53:08 »

30 °Oe ti je oko 4,5 brixa, a to ti je suho vino, oko 2-3 g/l ostatka secera.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #53 na: 24 Listopada, 2006, 06:57:09 »

Ako je 4,5° Brixa (ako je jer je niske vrijednosti jako teško mjeriti) onda šećera više nema, jer Brix označava suhu tvar koju ne sačinjava samo šećer. To su orijentacijska mjeranja, a jako varijabilna od berbe do berbe, od godine do godine....
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #54 na: 24 Listopada, 2006, 07:04:04 »

Bok!
Kažete da je suho (bez ostatka šećera), ali kod kušanja se malo osijeti slatkost.

Pozdrav!
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #55 na: 24 Listopada, 2006, 10:33:03 »

Mene je samo mučila dilema:  dali kad dodamo pirovin prije prvog pretoka i stavimo plivajući poklopac, treba staviti i ulje
ili se na poklopac u neku posudicu stavi pirovin i limunska kiselina - dakle bez ulja.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #56 na: 24 Listopada, 2006, 16:15:23 »

Mene je samo mučila dilema:  dali kad dodamo pirovin prije prvog pretoka i stavimo plivajući poklopac, treba staviti i ulje
ili se na poklopac u neku posudicu stavi pirovin i limunska kiselina - dakle bez ulja.

Ako je mirno i ne vrije dodaj ulje i plivajući poklopac.
Ovo drugo mi nije jasno!
Pirovin stavljaš nakon pretoka u vino.
Na plivajući poklopac se ne stavljaju nikakvi preparati, ovo nema veze sa sumporenjem u drvenim bačvama pomoću trakica.
Zašto limunska kiselina? Zar si patvorio vino?!
Povećana količina limunske kiseline u vinu je indikator patvorenja vina.
Ako ti nije dosta kiseline u vinu stavi vinsku kiselinu, koja je i zakonom o vinu dozvoljena.
Imaš je u svakoj poljoapoteci za kupiti.
Evidentirano

doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #57 na: 25 Listopada, 2006, 06:35:06 »

Ma ne, nisi me shvatio!
Moj postupak:
-taloženi mošt vrije u inox-ici
-završeno je burno vrenje i počelo tiho, šećer se spustio recimo na 23°Oe - refraktometar(miješano vino)
-dodajem pirovin prije prvog pretoka - da se mošt izbistri i oslobodim ga s taloga.
-stavlja se plivajući poklopac
tu je sad dilema dali se stavlja i ulje (dakle prije prvog pretoka) ili
jedni vele da se stavlja pirovin u limunskoj kiselini -na plivajući poklopac- da vino nema doticaj sa zrakom.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #58 na: 25 Listopada, 2006, 06:41:53 »

PONAVLJAM: STUPNJEVI Oe i Kl (Babo) NE VRIJEDE VIŠE NI NAKON JEDNOG DANA FERMENTACIJE!!!
Pirovin, odnosno bilo koji oblik sumpora treba dodati BAREM 3 DANA PRIJE PRETOKA (da se osigura potpuna raspoređenost i maksimalna zaštita). Mnoga mlada vina oksidiraju baš na pretoku.
Na poklopac se može dodati u neku posudicu vinobran, po nekim "pričanjima" i limunska kiselina (mada ja osobno za njenu upotrebu ne vidim razloga).
Inače se kod dokiseljavanja koristi i limunska kiselina u 25% omjeru u odnosu na vinsku.
Stavljanje vinobrana na poklopac nikako ne isključuje korištenje enološkog ulja kao izolatora!!!
No, kako sam sad tek svatio pitanje, evo i konkretnog odgovora:
Prvi pretok učiniti (jedna od metoda proizvodnje vina, da se ne smatra isključivom) odmah nakon završenog vrenja.
Vino zasumporiti sa adekvatnom količinom sumpora, te tri dana nakon toga izvršiti pretok, odtakanje sa taloga.
Nakon toga vino dolazi u posudu u kojoj će se čuvati, sa plivajućim poklopcem i naravno uljem između stijenki.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #59 na: 27 Listopada, 2006, 19:51:57 »

Ako je 4,5° Brixa (ako je jer je niske vrijednosti jako teško mjeriti) onda šećera više nema, jer Brix označava suhu tvar koju ne sačinjava samo šećer. To su orijentacijska mjeranja, a jako varijabilna od berbe do berbe, od godine do godine....

ne, krivo sam izracunao, ovaj podatak od 4,5 brixa je krivi.. ne da mi se sad preracunavat tocno jer nemam vremena bas.
Evidentirano

Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 26 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!