Prvi pretok učiniti (jedna od metoda proizvodnje vina, da se ne smatra isključivom) odmah nakon završenog vrenja.Vino zasumporiti sa adekvatnom količinom sumpora, te tri dana nakon toga izvršiti pretok, odtakanje sa taloga.Nakon toga vino dolazi u posudu u kojoj će se čuvati, sa plivajućim poklopcem i naravno uljem između stijenki.
Poštovani, forumaši! Imam nasad zweigelta i u fazi sam nabave jednog barriqua da se okušam i na tom polju. Medjutim imam nekoliko nepoznanica: kada vino staviti u barrique, koliko ga držati u njemu te koliko ga pretakati dok je u njemu i da li ga uopće, moj odabir bi bio barrique najslabijeg paljenja. Unaprijed zahvaljujem na stručnim savjetima.
Zainteresiran sam za nabavku kvalitetne drvene hrastove bačve pa molim sve koji su imali iskustva vezanih na tu temu da svoja iskustva podijele i olakšaju nam odabir u "moru" proizvođača.Hvala unaprijed !p.s. Razmatram ponudu tvrtke TOFRADO d.o.o. --> http://www.tofrado.hr/stranice/proizvodnja-bacvi/
To se ne radi! Ulje se ne dodaje prije završetka vrenja.Ako sam dobro shvatio ti bi umjesto poklopca stavio samo parafinsko ulje na površinu mošta neposredno prije vrenja. Čak i da ideš izvoditi eksperiment i to napraviš, prvo bi ti trebalo jedno 5-10 litara ulja ovisno o bačvi. Ušle bi ti sve moguće mušice i pauci. Vino bi oksidiralo i potamnilo, zato jer bi ulje ostalo na mirnijoj polovici bačve na površini prilikom vrenja,a na burnijem dijelu bačve bi se plinovi slobodno izmjenjivali uz doticaj zraka. Prilikom vrenja ulje ne može zaštititi vino. Kasnije bi vino vjerojatno ciklo, ako bi se uopće i moglo tako nazvati jer bi bilo bliže octu, a ne vinu!Zato se koristi poklopac s vrenjačom, a može čak i bez nje!
Samo poklopac, gore, ja foliju niti ne koristim! Plin koji izlazi prilikom vrenja sam lagano po potrebi nadigne poklopac koliko mu treba da višak izađe! Prvi pretok se vrši radi odjeljivanja taloga i mulja. Ulje staviš nakon završetka vrenja, po mogućnosti pretoči vino prije stavljanja ulja! Sumporiti možeš i prije i poslije, sve ti to već piše na forumu više puta!
Dovoljan je samo poklopac?Ja sam na svakoj bačvi probušio poklopce i stavio u rupe plastične umetke koji se zašarafe sa brtvama i u nje gurnem vrenjače.Na spoj poklopca stavim gumu ili omotam folijom. Za svaki slučaj opteretim poklopac sa punom kantom vode ili nečim sličnim da ga ne odigne burno vrenje na spoju s bačvom.
Quote from: Zagorac on 05 Rujna, 2007, 06:47:38Dovoljan je samo poklopac?Ja sam na svakoj bačvi probušio poklopce i stavio u rupe plastične umetke koji se zašarafe sa brtvama i u nje gurnem vrenjače.Na spoj poklopca stavim gumu ili omotam folijom.Za svaki slučaj opteretim poklopac sa punom kantom vode ili nečim sličnim da ga ne odigne burno vrenje na spoju s bačvom. He, he šta me nisi pitao, ja ovako već 10 g bez nekih problema! Čim stane burno vrenje ja stavim još plivajući poklopac gore, bez ulja i tako pustim još 10-15 dana, a onda pretočim, zasumporim i stavim ulje i gotovo.Bitno je da ostaviš cca 20 - 30 L praznog prostora da ti pjena ne bi išla van ( ovisi o burnoći vrenja i kvascu koji koristiš).
Dovoljan je samo poklopac?Ja sam na svakoj bačvi probušio poklopce i stavio u rupe plastične umetke koji se zašarafe sa brtvama i u nje gurnem vrenjače.Na spoj poklopca stavim gumu ili omotam folijom.Za svaki slučaj opteretim poklopac sa punom kantom vode ili nečim sličnim da ga ne odigne burno vrenje na spoju s bačvom.