Na salonu Vinitech 2004popriličan su prostor zauzeli bačvari,posebice proizvođači barriquea, kojije u bordoškome kraju tradicija. Biloje više proizvođača, posebice spominjemtalijanskog Garbelotta koji jeznan u nas i koji ovdje kupuje slavonskuhrastovinu, te auatrijskogaPauschu, što su pokazali u većemobujmu i velike bačve od 25 i više hl.Nakon što je osvojio čitav svijet, barrique,rekli su nam u Bordeauxu,pomalo posustaje, u mnogim regijamaponajviše u Europi, bilježi sepomalo povratak na i tamo tradicijskebačve uglavnom zapremnine od 25do 35 hl. Ljudi su se očito zasitili barriquea,i za dozrijevanje svojega vinabiraju model bačve vodeći računa onizu stvari a ne više oslanjajući se napomodne arome što ih je kadra datimala bačvica. Po pojačanom interesuvinara za velikim hrastovim kacamavidljivo je i da se vinari u kontekstumaceracije i alkoholne fermentacijekod crnih sorata dosta vraćaju s inoksana njih.Barrique je međutim postao vrlopopularan i kod nas, i logično je da suhrvatski proizvođači vina dosta vremenaproveli u razgovoru s francuskimbačvarima baš oko malihbačvica. Naročito zainteresiran za barriquebio je jaskanski bačvar MilivojGolub. Zatekli smo ga npr. i na štandujedne francuske bačvarije koja uvećem opsegu proizvodi barrique nesamo od hrastovine nego i od akacijeodnosno bagrema. Neki modeli barriqueakombinacija su dužica hrastovinei bagrema. Na tom štandumogla su se i kušati vina dozrijevana ubarriqueu od akacije. Većma je riječ obijelima. Bilo da su 100 posto provelavrijeme u akacijinu barriqiueu bilo daje 75 posto vina bilo u akaciji a 25posto u hrastovim barriqueu. I za crnavina rabljena je akacija, no kako onadaje ne samo dosta slatkaste tonovenego i određene svoje arome, kodcrnjaka se išlo na način da se 25 postovina stavljalo u barrique od bagrema a75 posto dozrijevalo je u klasičnomhrastovom barriqueu, potom bi vinabila spojena. Vrlo lijepim pokazao segrenache s francuskog juga dozrijevandijelom u akaciji a dijelom u hrastu.No, oko barriquea još jednanovost, ali ne što se tiče vrste drvetarabljenog za dužice nego glede oblikabačve. Na Vinitechu 2004prezentiran je četvrtasti barrique!Proizvođač: Cybox S.A. iz Siona uŠvicarskoj. Četvrtasti barrique nastaoje iz želje podrumara da praktičnijei stabilnije složi bačvice jednuna drugu, da kompleti barriqueazauzmu manje prostora u podrumu.Prijatelj vlasnika Cyboxa Jean-Claudea Rouxa, stolar po struci ahobi vinogradar i vinar, imao je svojedobnopeh u svom podrumu,naime jedna barrique bačvicaotkotrljala mu se s vrha i pala napločice poda podruma, dobro seoštetila i ispustila kroz oštećeni diodosta vina, te i zamazala pločice,zapravo i bar dio podruma. Taj jestolar nagovorio prijatelja Rouxa daizradi četvrtasti barrique, iz razlogabolje stabilnosti kad se bačve slože. Sobzirom da danas, za razliku odnekad prije kad se pri premiještanjuili transportiranju bačva koturala,postoje priručni strojevi za prijevozkao što su viličari, četvrtasta bačvapokazuje se prikladnijom od ovalnei s aspekta prijevoza.Prve Rouxove četvrtastebačvice testirane su i enološki, irezultat je bio dobar, a pokazalo seda je možda čak i bolje da je dnoravno i široko a ne oblo kao kodklasičnog barriquea jer kvasci na kojimapočiva vino u dozrijevanjurašireni su i u tanjem su sloju, i slobodniji,dok su u klasičnom barriqueuzbijeni u donjem ovalnomedijelu u debljem sloju pa ako seredovno ne provodi batoniranje oništo su duže statični na samome dnu,ispod svih drugih, možda mogupostati i izvorom nevolje... I još neštopraktično kod četvrtastog barriquea:bačvarije su voljne od proizvođačaotkupiti bačvicu nakon što mu ona,poslije dva do tri korištenja, više neodgovara enološkoj svrsi i želi je seriješiti, naime kod četvrtastih bačavadužice se dakako ne svijaju nego suravne pa se kasnije lijepo moguupotrijebiti - za izradu parketa!Četvrtasti barrique prezentiranna Vinitechu također je zapremnineuobičajenih bordoških 225 litara,dimenzije su mu 60 x 60 x 95 centimetara,a šest bačvica, što predstavljaotprilike 1800 butelja, možese složiti na jednu paletu. Cijena jetom barriqueu jednaka kao i onomeklasičnom, ovalnome.citat iz mislim "Svijet u čaši"
Imam pitanje u vezi cuvanja vina. Neki od vas znaju da sam si ostavio po 30l grasevinu i skrleta i 50l rajnskog rizlinga, sve polusuho. Sumpor je dodan, seceri su ostali na oko 7 brixa. Sta nakon prvog pretoka? Buduci da ga cuvam u steklenim flasama (demizonima) i kako ce se malo po malo vino tociti shodno tome povecavat ce se kolicina zraka u boci. Jel bi mi bilo pametno natociti ulje? Mislim sto se zastitice tice definitivno da, samo bi mi onda bio mali problem sa tocenjem vina, jer bi crijevo uvijek bilo lagano zauljeno. Ima ko kakav pametan prijedlog?
ma matosevic sux, frajer nema pojma, svaki drugi mjesec je u podrumu a za vinograde vjerojatno ni ne zna di mu se nalaze..
Kupi inox bacvu ( 100l) za takve male kolicine i kad mislis da je vino spremno za potrosnju u bacvu s njime. Mozda je rijesenje pretociti u manje staklenke ako ih imas, pa onda tociti za potrosnju iz tih manjih staklenki.
saki put kad ideš z šlafom h karnister, prije nego dotakneš ulje malo puhni i ni u od ulja
Znaci ne preporucas mi da nalijem ulje na vino i onda istacem pomocu crijeva? Jer ne ide mi se jos u neku kupovinu.
ma možeš i to dapače, kako je i kolega ti napisao , samo dok ga približavaš površini ulja-vina moraš konstantno lagano puhati tako da zrak odgurne ulje i crijevo uđe ispod površine...koristi tanje crijevo ...
Pa grlo na staklenki ima fi 55mm