Dany, aj nam ukratko opiši kako si vinificirao. (taloženje, kvasci, početni šećeri i kiselina....)Refermentacija je zahebana stvar i treba se prije pretoka nekako napraviti.Vjerovatno bi trebalo bayanuse ubaciti i malo zagrijati vino + mješanje i propuhivanje.Zakiseljavanje nije tak veliki problem.http://www.vvvforum.eu/index.php?s=218Ako mogu pogađati, vjerovatno si dosta dugo čekao na berbu da se digne slador, al su ti kiseline pobjegle.
Zbog susne godine, grozdju/mostu je falilo dusika tj. nije bilo hranjiva za kvasce i zbog toga ti se desio zastoj. Dodaj k tome visoke, secere, a samim tim i alkohol i eto ti razloga zastoja fermentacije...
Susna. Slaba asimilacija dusika iz zemlje do ploda-grozda
Sto se refermentacije tice, nebi to forsirao. Ako podrum nije dobro izoliran i pod konstantnom temperaturom ona ce se desiti i ovako i onako.Podrum je dobro izoliran i stalna je temperatura, zato ne vjerujem da će fermentacija krenuti sama.Sto se dokiseljavanja tice, to definitivno pozdravljam ako je vino namijenjeno za gemiste..
80%/20% je odnos koji otprilike simulira odnos kiselina u mostu, tj. grozdu. Limunska kiselina si osjeti gotovo odmah nakon dodavanja i ne talozi se na stijenkama. Vinskoj treba 10ak dana da se sljubi.
Hvala na Vašim odgovorima. To je sve u redu, ali zanimaju me praktična iskustva, tj. da li je uopće "isplativo" ići u refermentaciju što se tiče kvalitete vina i koji bio najbolji način?Mislim, ako se praktično pokazalo kao neisplativo, onda ni ne bi kemijao. Mislim, ne bi sad iz tih 500 litara vina koje je ostalo slatkasto (ma da inače ima OK aromu i pitkost, ali trenutno za gemište nije) htio složiti neku kemiju od koje će samo boljeti glava i neće htjeti nitko piti, ili neće uopće imati okus po vinu.Što se tiče kiselosti, to je već netko spomenuo da to nije takav problem za dokiseliti vino.Što Vi mislite?
Moje mišljenje nakon kaj sam sve pročital je da dosumpori na 35 mg/l slobodnog sumpora. (mutnjikavo je jer mikroorganizmi još rade - premalo slobodnog S)Izbistri silflock+ hidroclar ------> pretoči za 2 tjedna.Te dokiseli za 2 g/l ili kak mu paše prema uzorku na malo. (možda razmisliti i o askorbinskoj kiselini....)Budeš dobil ok vino.Samo pazi da ti ne krene (pazi na slobodni S). Refermentacija zna zakomplicirati sa nehlapivim kiselinama i tak to....