ne kuzim zasto vec sada, nakon 4. mjeseca od berbe filtrirati vino.. uostalom, ja ga ne filtriram uopce.. i nikada mi se nista sa vinom nije desilo u boci, od refermentacije, talozenja, oksidacije.. nista!
Ovo mi baš i nije jasno.Koliko ja znam vino svi filtriraju.Ja ga filtriram naplavnim filterom a dalje po potrebi.Ne razumijem kako to misliš da se ne filtrira?!Na kraju krajeva kako uspiješ da ti se ne pojavi vinski kamen ili talog nakon mjesec do dva u boci?
Ne slažem se baš s tobom,ali ne tvrdim da si u krivu.Mi ne stavljamo bistrila već filtriramo naplavnim filterom.Mislim da je to ipak kvalitetniji i bolji način.Po tvojoj teoriji dovoljno je ubaciti bistrila,pretočiti i to je to.Nisam još upoznao nikog ko to tako radi.Što se tiće Krauthakera on tvrdi i da sam proizvodi kvasce,a iz pouzdanih izvora znam da je među prvim kupcima u PA-Vinu...Inaće sam ljubitelj njegovih vina i njegovog radi,ali nije baš sve kako piše.
molim te Ivane pojasni kako nefiltriraš vino, kada ideš sa punjenjem vina u boce i kada ideš na tržište s njim , i na koji način stabiliziraš vino ( samo sumporom ili),............
pojasni kako nefiltriras vino.. kak da ti to pojasnim, jednostavno ga ne filtriram. punim ga u boce po potrebi ali uglavnom ne zurim sa punjenjem, prije ljeta ga punim. do sada nisam koristio niti bistrila, samo sumpor, i nikad mi se nije nista desilo u boci. naravno, nakon par mjeseci se stvori malo taloga na dnu boce, uglavnom kod crnih vina, ali to me nimalo ne zabrinjava, taloze se tvari boje kao i kod skoro svakog crnog vina. kupi butelju od krauthakera ili enjingija i ostavi je pola godine, vidjet ces koliko taloga ce biti sto naravno, nimalo ne smeta pravim vinoljupcima koji znaju kakav je to talog i od cega je..