I ja sam prošle godine zeznuo merlot sa viškom sumpovina iako sam stavio manje nego ti kos..dosta boje je otišlo.Za bijela vina je bilo sve ok.Ovi godine sam išao sa pirovinom sa taninom oko 7g na 100l pri prvom pretoku te ubacio bojadiser u merlot pri vrenju i vrlo sam zadovoljan bojom.
Sa mlijekom i kazeinom možeš zeznuti vino, da ti ima miris po jogurtu ili kiselom mlijeku, oprez.Da, tako bih ti ja preporučio na sigurno, sa sumporenjem. Mada, ne volim lupati preporuke napamet, bez probe!To je osnova i greške su u protivnom prisutne ovako on line, bez osnovnih parametara
Ne, max doza je 15 g/hl vit. C! Ne odnosi boju na crnjaku ni max doza.
Ima i kombiniranih preparata tipa aromaxa, nije uopće loše miksati vit C i sumpor. Dozu treba odrediti izmjerom ili probom. Napamet je stvarno teško reći neku konkretnu vrijednost.
Ma zanima me za ono oksidirano bijelo vino od prijatelja ( inaće sam ga jedva uvjerio da stavimo i sumpor jer smatra pošto je vino u inoxu da mu nije potreban a za pvpp neće ni da ćuje jer je to čista kemija) ali ako će vitamin C pomoći onda bi ga stavili. Da li će od njega vino postati kiselije.
Da li je armoxa opcenito dobro koristiti kod cuvanja vina. Dakle ne mislim samo kod starijih vina vec i kod mladih? Znaci je li moguce u potpunost zamijeniti vinobran aromaxom ili taj udio askorbinske kiseline previse utjece na okus vina?